Citat:
Ursprungligen postat av
lilali
Tycker det är oroväckande att du "pappar" din flickvän. Du har ingen rätt att begära att hon inte ska lämna hemmet, träffa kompisar eller dricka alkohol.
Det vore en annan sak om du inte ville att hon gick ut och drack om hon gjorde olämpliga saker när hon var full. Såsom exempelvis slagsmål, otrohet, stöld, vandalisering etcetera.
Just nu verkar du bara kontrollerande och elak. Om du vill stanna hemma, inte träffa dina vänner eller festa och dricka alkohol så skaffa en partner som vill samma, istället för att försöka kontrollera, manipulera och straffa någon för att de inte lyder dig.
Håller med dig. TS, läs det här några gånger.
Citat:
Ursprungligen postat av
Windale
Det handlar överhuvudtaget inte om att hon går ut eller dricker, det skiter jag fullständigt i. Det handlar om att jag vill se om hon för en gång skull kan hålla vad hon lovar för att se om vi har en framtid ihop eller inte. Vad löftet innebär är irrelevant för mig, det enda jag vill se är om hon håller det.
Jag vill verkligen att vi ska kunna lita på varandra ju, men då borde man inte lova massa saker man inte kan hålla när det kommer till kritan.
Nej, det handlar inte om att hon "inte får gå ut eller inte" - utan om att du tror att en relation ska baseras på att man ska "bevisa" saker för varandra av principskäl. Det är totalt orimligt. En princip som dessutom inte underbyggs av någonting mer än en fix idé om att "testa" sin partner är bara väldigt verklighetsfrånvänt. Det du dessutom gör i situationen är att du helt frånlägger dig ditt eget ansvar i hela situationen, du kommer inte ifrån att ditt agerande skapar en reaktion från din partner. Om du nu verkligen brydde dig om personen skulle du förmodligen inte vilja utsätta den för den situationen du faktiskt skapar: där ni båda mår dåligt, hon känner sig kontrollerad, du känner dig "kränkt" och relationen tar skada. Det är på grund av dig - då det är du som skapade situationen - och inte på grund av henne.
Jag förstår ditt resonemang med att man bara ska lova saker man har tänkt att hålla, men jag tror du tar det ur sitt sammanhang. Att vilja att någon lovar någonting handlar ju ofta om att det den lovar är primärt för att innehållet i löftet är viktigt av något skäl (och att båda är överens om att det är viktigt och varför) - och inte sekundärt som i den här situationen. Du skriver ju själv att innehållet i löftet är irrelevant, vad finns det då för substans kvar? Ingen. Det låter som att enda anledningen till att hon "lovar" något är för att du förmodligen hetsar om det, vägrar släppa det och fortsätter tjata tills hon "går med på" det. Jag vet inte om du själv förstår hur absurt det hela låter, för du verkar se ditt beteende som helt rimligt och 'normalt'.
Med andra ord använder du "löftet" som en täckmantel för att rättfärdiga ditt eget (felaktiga) beteende. Det är inte ett löfte det handlar om när det inte finns ett innehåll i det. När det handlar om att din partner ska "bevisa" något för dig är det inget löfte det handlar om, och enda anledningen till att du över huvudtaget använder begreppet "löfte" är förmodligen för att det har en bättre "klang" än "testa sin partner"/"kräva orimliga saker"/"kontrollera". Du kan med andra ord inte få fram det du vill "få fram" (om din partner hålla vad den lovar) då ditt "löfte" är falskt och påhittat och inte riktigt. Om din partner "följer" "löftet" är det ju det påhittade kravet/löftet den följer, och då vet du ju fortfarande inte hur personen agerar när du ställer ett "riktigt" krav/löfte, eller hur?
Såhär:
Du kräver att hon lovar saker för löftets skull. Löftet i sig är "primärt" trots att det inte innehåller någon substans.
Hon "går med på" löftet, för "gå med på-andets" skull. Att få dig att lägga ner är "primärt" då ditt beteende är totalt dödfött och substanslöst.
Det du istället borde göra är först och främst att rannsaka dig själv. Fundera på vilka beteenden du skapar hos din partner. Bete dig sedan på ett sätt som tar fram positiva sidor hos din partner, och på så sätt gynnar relationen när ni båda trivs i den - snarare än har en "kamp" med varandra (eller ja, du med henne, då det är du som startar konflikten utan anledning). Du behöver också avväpna dig själv och inse att du inte kan kontrollera en annan person. Om det nu i framtiden går åt helvete, ja, då är det så det blev. Det enda du kan göra för att förebygga det är att skapa en sund och hållbar relation som ni trivs i och vill vara i. Det ironiska med olika skyddsbeteenden människor skapar är just att de leder till att situationen man vill undvika uppstår.
Till exempel:
Du vill att din partner ska vara med dig, därför försöker du isolera denne från andra personer. Hela situationen underbyggs av ett (illa dolt) hot.
Följd: Personen känner sig kvävd och kontrollerad och lämnar dig på grund av det.
Jämfört med:
Du vill att din partner ska vara med dig, du vill dessutom att det ska ske ömsesidigt och efter bådas önskemål. Därför tycker du det är viktigt att ni umgås när båda vill, snarare än att din partner umgås med dig för att den känner sig "tvungen" för att bevisa något. Hela situationen underbyggs av ömsesidighet och där ni båda bryr er om varandra och är måna om att den andra trivs med er och vill umgås med er av "fri vilja" snarare än av tvång eller på grund av hot.
Följd: Personen känner sig trygg med dig, känner att den kan fatta beslut själv och känner att ni båda har inflytande i er relation och att ni bara gör saker som båda vill, för bådas skull - snarare än något som den ena vill för sin egen skull.
Saker är aldrig entydigt positiva och negativa, och därför är det viktigt att se de olika dimensionerna av ett och samma beteende. Du kanske tycker att ditt beteende är rimligt för att det skapar en trygghetskänsla hos dig (om än falsk), medan det hos din partner skapar en känsla av olust och otrygghet. Är då beteendet bra eller dåligt? Det är såklart en retorisk fråga: beteendet är både bra och dåligt beroende på vilket perspektiv man betraktar det utifrån, men för relationen skapar det enbart negativa påföljder - då du inte blir tryggare och inte din partner heller. Det upplevs av dig som att du "skyddar" dig själv (fast det egentligen är ett undvikande/destruktivt beteende som skadar dig), skadar din partner samt skadar relationen.
Hur kan du agera istället så att ni båda mår bra?