Citat:
Ursprungligen postat av
ompiliompi
Nu har inte jag läst fysik sedan grundskolan och jag gick ut nian i början av 80-talet, dvs typ innan tyngdlagen var uppfunnen. Men om det handlar om fysik borde väl förbränningsmotorer bli avförda redan från start, elmotorer har väl betydligt bättre verkningsgrad, tillförlitlighet, ja allt och lite till.
Har du läst grundskolefysik borde du också fått lära dig energikvalitetsbegreppet, dvs att energiförlusterna vid omvandlingen mellan olika former av energi är olika stora.
För att producera el så använder vi vanligtvis tre enheter primärenergi (varav drygt två tredjedelar är fossil) för att producera en enhet el, så även om elmotorn i slutet av denna kedja kan nå 90% så är verkningsgraden som helhet bara 30%. Vilket är ungefär samma vad vi får med diesellastbilar när vi inkluderar förluster i produktion och distribution av drivmedel.
Citat:
Ursprungligen postat av
PeterNoster
Är det bara örebroare i tråden idag.
-"Det går aldrig"
Teslas lastbilen har en luftmotståndskoficient på 0,36. Det slår t.ex en Bugatti Chiron som har 0,38.
En diesel ligger mellan 0,65 - 0.70.
Jag tror ingen åkare bryr sig om estetik utan om ekonomi.
Dragkoefficienten är rätt ointressant för en lastbil - och är förstås inte beroende av lastbilens drivlina. En lastbils uppgift är att transportera gods och vad som är intressant är hur högt luftmotståndet är i förhållande till godskapaciteten.
Det enklaste sättet att sänka luftmotståndet i förhållande till lastkapaciteten är att öka lastbilens längd, vilket samtidigt ökar dragkoefficienten, men då lastkapaciteten ökar betydligt mer så är vinsten stor. Det är därför vi inte ser en massa lastbilar på de europeiska vägarna med långa fronter eller bakändar. Det går ganska enkelt att sänka en lastbils luftmotstånd genom att ex. montera en "ankstjärt" på släpet, men då ökar längden vilket man inte vill.
En stor del av en lastbils aerodynamik ligger också utanför lastbilstillverkarens kontroll, då släp och påbyggnader tillverkas av andra företag. För att man ska erhålla lågt luftmotstånd i praktiken så måste ex. hyttens höjd och eventuella vinddeflektorer uppepå hytten matcha släp/påbyggnad, och avståndet mellan hytt och släp bör ligga på ca 4 dm eller mindre. Likaså bör sidorna och undersida vara släta utan öppningar som orsakar turbulens. Sedan går det också att sänka luftmotståndet genom att låta hela släpet luta bakåt.
Bugatti Chiron har liksom de flesta supersportbilar rätt högt dragkoefficient eftersom de är konstruerade för att generera downforce.