Vid styrketräning, när syftet är att bygga stora muskler, är periodisering av träningsvolymen mer resultatmässigt gynnsamt, än om motsvarande träningsvolymen hade spridits ut jämnt över samma tidsperiod. Teorin bakom detta fenomen är: det är lätt att underhålla, men svårt att utvecklas. Det väcker en tanke i mig: kan det stämma även för kognitiva övningar? Alltså, inhämtande och integrering av ny kunskap inom fält som psykologi, politik, filosofi, medicin, sociologi osv. Eller, kanske det stämmer gällande motoriskt krävande uppgifter som att lära sig ett instrument?
Detta är en ofärdig tanke och jag har inte letat efter någon forskning motsvarande en sådan mer generaliserbar periodiseringsmodell för utveckling. Känner ni till någon sådan forskning? Väcker detta några associationer eller har ni erfarenheter som relaterar till detta?
Om ni inte förstod analogin till träning, låt mig förklara. Istället för att göra 15 set armhävningar i veckan i 5 veckor är följande upplägg mer gynnsamt för muskelbyggande (förutsatt att alla andra variabler är lika), trots att det motsvarar samma genomsnittlig träningsvolym;
vecka 1: 5 set armhävningar
vecka 2: 10 set armhävningar
vecka 3: 15 set armhävningar
vecka 4: 20 set armhävningar
vecka 5: 25 set armhävningar