Citat:
Ursprungligen postat av Ajajaj
Det där med fukt och tempratur, samt olika "fronter" som möts är väl det som leder till "clash of the titans" och bildar blixtar och dunder.
Och rätta mig om jag har fel men i Götet är det väl mycket hög luftfuktighet? Vilket i teorin skulle underlätta åskväder?
Hur stor skärgård har Göteborg? Är den lika stor som Stockholms? Tänker på den skyddande effekten en skärgård ger för kustklimatet, en liten skärgård gör ju att mer fukt och kyla tränger in i inlandet.
Hur mycket fukt som luften kan innehålla beror på luftens temperatur. Om luften är varm innehåller den sannolikt mer fukt.
När man pratar om luftfuktighet i procent så pratar man om den relativa luftfuktigheten, där t.ex. 95% luftfuktighet innebär att luften innehåller 95% av den fukt som luften i en viss temperatur potentiellt kan innehålla. På vintern i sverige är luftfuktigheten generellt högre än på sommaren utan att den innehåller mer fukt.
Alltså är det svårare för blixtar att uppstå på vintern eftersom luften är torrare då, och leder ström sämre... Statiska kläder är vanligare på vintern eftersom luften inte leder bort den statiska elekriciteten. Dock är det möjligt för en ström att färdas mellan himmel och jord även på vintern om spänningen är tillräckligt hög, men resistansen är betydligt högre på vintern.
Edit: Den typ av moln som bildar åska skapas också lättare då det är mycket fukt i luften.