Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 3
  • 4
2024-07-25, 13:39
  #37
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Dr Scriptum
Socialdemokraterna var förstås det överlägset mest populära partiet bland arbetare. Kopplingen till LO var stark. Och visst - de vann och behöll politisk makt genom att också få stöd av en hel del medelklass. Utifrån det byggde de upp den svenska välfärdsstaten men kombinerade de politiska reformerna med klokt tänkande nationalekonomiskt.

Min tanke var dock att jag tror det skulle förvåna många att VPK inte var mer populär bland arbetare än Moderaterna. Men det kanske är mest jag som är förvånad? Kamrat 4 % hade trots allt ett stöd på just den nivån (valet i slutet av 40-talet kan ses som ett undantag för att den sovjetiska segern i andra världskriget stärkte partiet. Utöver det har trots allt partiet nått framgångar sedan de officiellt övergav kommunismen - Schyman lyckades 1998 nå ett bra resultat genom att locka till sig vänster-väljare som var besvikna på socialdemokratin.) Kanske är man förvånad eftersom vänsterradikala arbetare var mer representerade kulturellt och vetenskapligt än arbetare åt höger. Kanske handlar det om ett feltänk där socialistisk ideologi smyger in sig i ens föreställningsvärld i en sådan omfattning att arbetare = extrem vänster är normalt och förståeligt medan konservativa arbetare stämplades som ett udda och onaturligt fenomen.


Jag håller med om att S inte var ett tydligt radikalt parti och länge var de inte direkt gröna heller. Och visst är miljöförstöring i Sovjet aningen ironisk med tanke på åsikterna hos många vänsterradikala i väst. En liknande ironi finns hur Sovjet var ett militariserat samhälle med officiell patriotism. Med tanke på trådens ämne kan man nämna att en hel del bedömer Sovjet som konservativt i jämförelse med vänstern i väst. Jag ser det i alla fall som tydligt att sovjetisk politik knappast betonade just miljön eller pacifism eller feminism eller minoriteters rättigheter eller anti-auktoritära attityder.

Den splittringen kan dock delvis förklaras med att Vänsterpartiets kärnkraftsmotstånd - den miljö-frågan - fick sin näring av mer än bara marxism. Mycket av den tidens svenska radikala vänster sökte dessutom inspiration och ideal från Kina och Kuba och Kambodja istället för Sovjet.

Min analys av den äldre vänsterns positiva syn på Sovjet är att det handlade om en naiv idealisering av revolutionen och tanken på en sant socialistisk stat (en naiv bild som var lättare att hålla fast vid om man var kommunist i Sverige än om man vore sovjetisk medborgare). Stödet kan ha varit av en känslomässig karaktär. För de som förbannade hela det kapitalistiska systemet fanns det en tröst i tanken att Sovjet representerade ett alternativ.

Det har du helt rätt i. Lindeborg och Greider ger en för ensidig bild av arbetarklassen. Även om en marxistisk klass-analys klassar mer framgångsrika entreprenörer med arbetar-yrken som en del av små borgerligheten. Dagens arbetarklass är inte heller lika vänster som förr och inte lika mycket ett enat block via LO och liknande.

Ekonomisk framgång är dock bara en aspekt av skillnaden mellan samhällsklasser. Kulturellt kapital, sociala nätverk och en del annat kan också nämnas.

Personligen tror jag att en anledning att arbetarklassen är mer konservativ är för att det är viktigare för dem att följa de normer som skiljer dem från underklass, kriminella, hemlösa narkomaner och liknande. En annan anledning är att den akademiska värld som förbereder människor för medelklass-yrken präglas av en del anti-konservativ indoktrinering.

Det allmänna mönstret att arbetare röstar på invandringskritiska och nationalistiska partier har redan analyserats överallt. Och visst, analyserna har sitt värde. Men det är också lite märkligt hur tänkare inom vänster alltid verkar vilja hitta någon slags bakomliggande anledning till varför arbetarklassen röstar så. Det finns ett värde i att analysera det utifrån till exempel en ekonomisk analys - men vänstern verkar inte klara av att förstå den enkla sanningen att väljarna helt enkelt röstar utifrån sina uppriktiga åsikter.

Det var en tidvis ganska hård kamp och konkurrens i LO mellan S och VPK. Och arbetarklasssen är inte ryssvänligare än svenska högern. Så hade väl VPK en ganska intellektuell och akademisk framtoning med komplicerade marxistiska analyser (lite som dagens genusvetare).

Vann Schyman vänsterväljare?? Gick hon inte väldigt starkt bland kvinnor. De kan förvisso vara vänster, men var det inte feminismen hon gick på, att hon bytte analysens centrum från kapitalägare till män - kapitalism till patriarkat? Eller minns jag fel kanske?

Ja, i analysen blir de ju borgerlig medelklass så fort de lämnar den underordnade ställningen och slipper chefen. Men i en ganska typisk familj från den tiden, som inte är akademisk, jobbar någon på den lokala smidesverkstaden, någon kör lastbil åt lastbilscentralen, någon kanske har en korvkiosk. Ofta kallar man sig "vanligt folk". Identiteten har väl aldrig klockrent stämt med socialismens modeller?

Ja, det kan nog stämma, att man har ett behov i arbetarklassens att distansera sig från trasproletariatet.

Jag tror att en ekonomisk analys om arbetarklassens negativa inställning till invandring är på sin plats. De är förlorarna, de har svårare att konkurera på arbetsmarknaden, har starkare behov av en stark stat med sociala försäkringar osv. Tittar man på USAs söder så var det ju vänstern som var de starkaste segregaisterna. de fd slavarna konkurrerade ju plötsligt med svagaste vita lantarbetarna ("White Trash"). Republikanerna behövde inte bry sig på samma sätt. På samma sätt konkurrerar invandrarna med de svenskar som är beroende av "instegsjobben".

För många år sedan, när Ny Demokrati var på tapeten, diskuterade jag med en "arbetare" som gav mig just den analysen och tyckte den var självklar. Då hade jag inte tänkt i de banorna.

"It´s the economy, stupid!"
__________________
Senast redigerad av ZiggeZiggarett 2024-07-25 kl. 13:41.
Citera
2024-07-25, 14:16
  #38
Medlem
olasvenssons avatar
Det finns ingen arbetarklass i Sverige. Alla har det bra i Sverige. En arbetare kan till och med ha högre lön än socialgrupp 1.

Men om vi ändå ska tvinga fram en arbetarklass så är det folk som inte pratar svenska, inte arbetar eller folk som arbetar på Samhall. Folk som är efterblivna är en arbetarklass.
Citera
2024-07-25, 16:34
  #39
Medlem
10FtGanjaPlants avatar
En utmaning med arbetarklassen som konservativ samhällsgrupp är att det är en grupp som är lågt ner i hierarkin. Så fort nån klättrar i hierarkin lite upphör personen vara arbetarklass. Proletariatet är som mest en grupp man kan finna stöd från, men inte en grupp som kan styra. Det är egentligen självförklarande varför om man accepterar hierarkier.

Om liberalismen ska utmanas behövs elitcirkulation (Re: Pareto). Konservatismen behöver identifiera alternativa elitgrupper som kan ta makten från dagens kosmopolitiska borgerliga maktelit.
Citera
2024-07-25, 18:22
  #40
Medlem
Dr Scriptums avatar
Citat:
Ursprungligen postat av ZiggeZiggarett
Det var en tidvis ganska hård kamp och konkurrens i LO mellan S och VPK. Och arbetarklasssen är inte ryssvänligare än svenska högern. Så hade väl VPK en ganska intellektuell och akademisk framtoning med komplicerade marxistiska analyser (lite som dagens genusvetare).
Jo, det var en kamp. Politiskt och fackligt aktiva sossar bedrev trots allt övervakning av sina kommunistiska kollegor.

Jag vet inte om VPK hade en akademisk framtoning i början. Men hela vänstervågen i slutet på 60-talet förde ju fram journalister, bibliotekarier, lärare som lutade åt VPK-hållet (när SVT2 lanserades fick kanalen snabbt rykte som väldigt röd). Överlag tror jag intellektuella kan dras till marxism eftersom hela ideologin har en vetenskaplig ansats och intellektuellt begåvade människor har väl ett egenintresse att söka sig till miljöer där intensiv läsning och förståelse och analytisk skärpa värderas högt - då kan de vinna status och attrahera brudar. Sedan fanns det väl ett totalt momentum i hela stödet för Vietnam som drev människor till kommunism.

Genusvetare är generellt svåra att ta på allvar eftersom de helt blundar för hälften av allt som är viktigt gällande könsskillnader. Genus som kulturellt skapat begrepp kan vara intressant men det blir absurt och ovetenskapligt när de inte klarar av att ta hänsyn till biologiska skillnader mellan könen. Min fördom är att deras "komplicerade analyser" får en del av sin komplexitet via esoterisk terminologi och att pionjärerna inom det hela är så pass okända för en vanligt bildad person att området får en mer mystisk och svårnavigerad anda. Men som sagt - det kan vara en fördom!

I sammanhanget måste jag även nämna Camille Paglia - en lesbisk kontroversiell självutnämnd feminist som skrivit fantastiska saker. Hennes analytiska förmåga är av världsklass. Hon har en frihet relation till både politiskt korrekta och konservativa dogmer. När det kommer till könsskillnader i samklang med kulturhistoria är hon värd att hyllas. Och hon förnekar inte biologins roll.

Citat:
Vann Schyman vänsterväljare??

Gick hon inte väldigt starkt bland kvinnor. De kan förvisso vara vänster, men var det inte feminismen hon gick på, att hon bytte analysens centrum från kapitalägare till män - kapitalism till patriarkat? Eller minns jag fel kanske?
Jag har inte tillgång till någon valundersökning för 1998 och vet inte om den kan googlas fram. Men baserat på annan information tror jag att hon vann stöd från just socialdemokrater på vänsterkanten:
1) Socialdemokraternas besparingspolitik var kontroversiell och nästan lite traumatisk för en del partimedlemmar. Lite identitetskris. Att gå över till Vänsterpartiet kan ha känts rimligt för vissa. Om inte annat innebar det att Socialdemokraterna fick press från vänster.
2) Jag googlade nu fram att V fick ungefär 12 % i riksdagsvalet. Min enkla fråga är - hur kan denna ökning förklaras om det inte bottnar i att de vann vänsterväljare? En allmänborgerlig väljare kanske flippade från FP till M och en mittenväljare kan ha velat mellan S och de borgerliga partierna närmast mitten. Jag tror dock inte att sådana individer skulle gå över till det riksdagsparti som var längst åt vänster. Med andra ord - ökningen av stödet för V bottnade förmodligen i röster från sossar på vänsterkanten. Såvitt jag vet var inte heller feminismen en central faktor i valet, men jag är öppen för att motbevisas. Feministiskt Initiativ grundades typ 2003 eller 2005.

Men visst kan hon ha vunnit kvinnliga väljare. Min gissning är dock att de rör sig om kvinnliga väljare med hjärta åt vänster - kanske lågavlönade kvinnor med jobb inom offentlig sektor?

Citat:
Ja, i analysen blir de ju borgerlig medelklass så fort de lämnar den underordnade ställningen och slipper chefen. Men i en ganska typisk familj från den tiden, som inte är akademisk, jobbar någon på den lokala smidesverkstaden, någon kör lastbil åt lastbilscentralen, någon kanske har en korvkiosk. Ofta kallar man sig "vanligt folk".
Du har en poäng i exemplet på "vanligt folk". Jag tror att Sverige inte är lika socioekonomiskt uppdelat som exempelvis Storbritannien och inte heller finns det i Sverige samma subtila skillnader mellan folk i klass-pyramiden. Den svenska situationen är snarare att de flesta är svensson - åtminstone från tidigt 2000-tal och bakåt och i alla fall i de småstäder jag har en erfarenhet av. Socialdemokratin lyckades nämligen länge pressa ned löneskillnader. Medelklass och arbetarklass kunde i kultur och livsstil båda vara svensson snarare än att medelklassen var lika "bildnings-borgerlig" som den engelska. Konformism i svensk kultur rev kanske också ned mer subtila skillnader mellan folk.

Identiteten har väl aldrig klockrent stämt med socialismens modeller?

Citat:
Jag tror att en ekonomisk analys om arbetarklassens negativa inställning till invandring är på sin plats. De är förlorarna, de har svårare att konkurera på arbetsmarknaden, har starkare behov av en stark stat med sociala försäkringar osv.
Å andra sidan har jag för mig att den mer välbeställda arbetarklassen röstar mer invandringskritiskt än den fattigare delen. Jag kan köpa att de i USA är förlorare när fabrikerna lämnar stan och berövar dem både status och ekonomisk trygghet. Men jag tror inte invandrare snor jobb som arbetarna ifråga vill ha.

Behovet av sociala försäkringar och liknande är intressant. En hel del amerikanska arbetare ser sig som ekonomiskt konservativa men samtidigt är de ofta beroende av en del sjukvård och socialt skydd för att klara sig.

Citat:
Tittar man på USAs söder så var det ju vänstern som var de starkaste segregaisterna. de fd slavarna konkurrerade ju plötsligt med svagaste vita lantarbetarna ("White Trash"). Republikanerna behövde inte bry sig på samma sätt. På samma sätt konkurrerar invandrarna med de svenskar som är beroende av "instegsjobben".

Vänster och vänster... Lincoln var republikan och vann inbördeskriget och efter hans död upplevde sydstaterna det som att republikaner närmast ockuperade södern. Demokraterna blev därför det enda relevanta partiet i sydstaterna. Att kalla dem vänster är inte helt fel - de gynnades av New Deal-välfärdsreformer under 1930-talet - men inte helt rätt heller: de var konservativa inom mycket.

Citat:
"It´s the economy, stupid!"
Bill Clintons val-slogan 1992 En politiker med viss relevans för denna tråd! Å ena sidan kunde han vinna val genom att visa att han inte var den sorts liberala demokrat som en hel del vit arbetarklass och medelklass förkastat för att istället stödja Nixon och Reagan utifrån patriotism och en upplevelse att Demokraterna valt bort vit arbetarklass. Clinton vann tillräckligt många av dem för att bli president - men samtidigt var han drivande i demokraternas utveckling till mer neo-liberal ekonomisk politik.
Citera
2024-07-25, 19:06
  #41
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av olasvensson
Det finns ingen arbetarklass i Sverige. Alla har det bra i Sverige. En arbetare kan till och med ha högre lön än socialgrupp 1.

Men om vi ändå ska tvinga fram en arbetarklass så är det folk som inte pratar svenska, inte arbetar eller folk som arbetar på Samhall. Folk som är efterblivna är en arbetarklass.

Marxismen är en maktanalys och det är makten över sin egen tillvaro som definierar socialgrupp. Framförallt makten över arbete och produktionsapparat. Sedan är pengar en väg till makt.

De som inte arbetar eller har fast arbete, försörjer sig med tiggeri eller stöld (i vårt samhälle även bidrag) kallas trasproletariat.

Men visst brukar man ofta i dagens politik kalla den som har lite pengar slentrianmässigt för arbetarklass. Men det hörs på namnet att det inte funkar egentligen med bidragsberoendde som står utanför arbetsmarknaden.
Citera
  • 3
  • 4

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in