Citat:
Ursprungligen postat av
MaxVSydow
Hur kommer det sig att en liten isbit smältare fortare än en stor?
Vad är det som avgör vilka atomer som först övergår ifrån fast form till flytande när isbiten smälter? (eftersom den inte smälter momentant). Om man placerar två så identiska isbitar frånskiljda ifrån varandra och och placerar i en boxar av exakt samma storlek med exakt samma temperaturer i boxarna (så exakt man kan komma) kommer de smälta precis på samma sätt?
Isbiten kan bara tillföras värme via ytan (såvida du inte kör den i mikron). Ju större en isbit är, desto mindre är ytan i förhållande till volymen om isbitarna har samma form. Liten yta i förhållande till volymen ger långsammare smältning.
De atomer som först går över från fast till flytande form är statistiskt sett de som har tillförts mest värme, alltså de närmast ytan. Skulle atomer längre in av ren slump lossa ur strukturen och övergå från is till vatten fryser de snabbt fast igen.
Is har en kristallstruktur av sexkantiga kristaller som normalt sett är ganska slumpmässig eftersom vattnet börjar frysa på flera ställen samtidigt. Hur isen smälter beror inte bara på form och temperatur utan även på kristallstrukturen. Den uppstår som tidigare sagts oftast runt föroreningar i vattnet och det är otänkbart att två isbitar har en identisk kristallstruktur. Därför kommer de att smälta en aning olika även om de till form, storlek, temperatur och med avseende på yttre förhållanden är i en identisk försöksuppställning.