2020-12-20, 14:36
  #1
Medlem
Introduktion
För ett antal år sedan började jag intressera mig för börsen och de möjligheter som finns där. Som alla andra nybörjare försöker man läsa sig till information om hur man ska investera och det slutade med ett gäng indexfonder med låga avgifter (tänk standard nybörjarportfölj med typ Avanza Zero, LF global och ett par till fonder). Eftersom det här var under min studieperiod på universitetet pratar vi inte om några enorma belopp men om jag minns rätt var mitt mål att investera ca 2000 kr/mån och vid tillfällen det kom in pengar från extrajobb eller motsvarande avsattes oftast även en stor del av dessa pengar till investeringar.

Jag är glad att jag tidigt förstod vikten av långsiktighet på börsen i och med ränta på ränta-effekten och har som princip att aldrig sälja något för konsumtion (exkluderat ombalanseringar samt vid likviditetsbehov som vid ett tidigare lägenhetsköp). Jag skulle inte alls säga att jag är någon typ av expert på marknader eller på att göra tekniska analyser. Det enda jag funderar över är min portföljsammansättning, som i och för sig har ändrats en hel del under åren i takt med att man blivit mer och mer påläst. Min plan sedan start har genomgående varit köp och behåll samt ombalansera då och då för att behålla den portföljsammansättning jag för tillfället har valt.

Jag är i dagsläget i en jobbsituation som gör att jag har stora ekonomiska möjligheter framöver och med mitt börsintresse är det inte heller konstigt att jag därför har kommit i kontakt med och börjat intressera mig för FIRE-rörelsen och vissa idéer som kommer därifrån. Det finns många källor för att läsa mer om just FIRE, men med inspiration av flera andra trådar här på forumet har jag valt att starta den här FIRE-dagboken. Tanken är att dokumentera min väg mot FIRE och därmed förenlig verksamhet. Det finns många anledningar till det, men för att sammanfatta det handlar det om att jag hoppas inspirera och skapa diskussion med andra som tänker i samma banor och vill göra samma resa, samt få kritik på mina tankar – är det av andra som sedan tidigare kanske gjort något liknande ser jag det bara som en bonus. I vilket fall kommer jag kunna gå tillbaka och se hur jag tänkt vid tidigare situationer.

Varför gör jag det här?
Jag har börjat från noll. Jag har inte fått något arv eller pengar från andra håll. Jag har sedan ung ålder jobbat hårt, slitit, sparat pengar och försökt att smart utnyttja de möjligheter jag haft tillgängliga (som att använda CSN-lånet som del av kontantinsats m.m.). Jag vill visa att det går att göra en sådan här resa själv och tycker att det till stor del kan vara svårt att få en förståelse för dem här tankarna bland familj, vänner och bekanta – många lever ju trots allt ett konsumtionsliv. Samtidigt vill jag inte bestämma hur andra ska leva sitt liv. Vill man konsumera så gör det för all del, men reflektera gärna över om du konsumerar på en nivå som gör dig glad eller om det är för att dämpa ett dåligt mående.

Jag vill dokumentera min egen resa. Jag har många gånger funderat över framtida utfall och hur saker skulle kunna se ut och med hjälp av den här dagboken kan jag få en tidslinje över vad jag håller på med och kunna skriva ner saker under tiden. Jag har funderat över exempelvis pensionsuttag i framtiden och hur det skulle kunna hanteras, men det känns inte som det största fokuset idag om vi säger så. Överlag tycker jag att det är ett intressant ämne och vet att det finns fler likasinnade här på forumet.

Mål och tankar
Jag följer upp lite olika mått, bland annat mängden i portföljen/på börsen samt totala tillgångar. För att hålla ett fokus kommer jag dock endast här i tråden att utgå från pengar i portföljen och kalla det för FIRE-mål, även om jag samtidigt kommer redovisa totala tillgångar. Mitt primära sikte är inställt på 5M på börsen som jag givet ca 8 % årlig avkastning hoppas nå om ca 11 år. Det är dock lång väg kvar dit så första delmålet är 500k på börsen i slutet av september 2021. Efter 5M är tanken att kunna ha mer fritid och valfrihet i livet. Antingen inte jobba alls, jobba halvtid eller i perioder. Ingenting är hugget i sten, men att avstå konsumtion idag ger mig den möjligheten i framtiden.

För att nå mitt mål kommer jag behöva spara extremt aggressivt. Planen är att månadsvis spara 20-25k. En majoritet kommer gå in i portföljen och en mindre del för att till en början bygga upp mer i buffert. I dagsläget amorterar jag ingenting, vilket kommer förändra sparbilden en del efter amorteringsfriheten har gått ut. Jag är medveten om att det är väldigt ambitiösa mål, men sparar hellre mer nu i början för att snabbt bygga en bra grund i portföljen och därmed kunna minska de egna insättningarna över tid och då kunna leva på mer pengar redan idag.

FIRE-konceptet har också fått mig att reflektera över vad jag tycker är viktigt att lägga pengar på. Det är där jag är idag, i fasen att lista ut vad jag vill spendera pengar på och varför jag vill det. Jag är i startgroparna av att inte förknippa konsumtion med lycka, vilket i sig känns som ett steg i rätt riktning. Jag ser det också som en förutsättning för att kunna klara av detta. Det handlar inte om att inte leva i 11 år för att kunna leva i framtiden – utan det handlar om att jag vill hitta den nivån av konsumtion som gör att jag mår som bäst men samtidigt ger mig själv möjligheter att i framtiden styra mer över mitt eget liv. Även om jag inser att min nuvarande sparnivå begränsar mig en hel del vad gäller saker jag potentiellt skulle vilja konsumera så är jag medveten om det och väljer aktivt att göra ett eller ett par så kallade hundår nu i början av min resa.

Ekonomisummering 2020-12-20:
Studielånet är extra högt då jag tagit tilläggslån av CSN och investerat samt sparat som del till kontantinsats för bostaden. Vad gäller boendet kommer jag framöver hålla den summan oförändrad (med undantag för amortering, som dock är pausad för tillfället och investeras i portföljen istället) då jag ser eventuell värdeökning som en orealiserad vinst.

Portfölj totalt (värdepapper/kontant): 291 164 kr (276 878 kr/ 14 286 kr)
Likvida medel: 6 272 kr
Boende: 320 070 kr
Studielån: -383 200 kr
Totalt (tillgångar - skulder): 234 306 kr

FIRE-status (baseras endast på portföljen) 2020-12-20:
Delmål 500k: 58,2 %
Mål 5M: 5,8 %

För att nå delmålet på 500k i portföljen i slutet av september 2021 behöver jag för närvarande månadsspara 23 204 kr/mån, förutsatt noll i avkastning under perioden (d.v.s. förhoppningsvis mindre).

Jag vet inte exakt hur ofta jag kommer uppdatera det ekonomiska, om kvartalsvis blir smidigast eller hur jag lägger upp det. Utöver det har jag även lite andra tankar som jag avser att diskutera framöver, men det kommer. Alla frågor, funderingar och potentiell kritik på upplägg välkomnas.

Allt gott och välkommen till min FIRE-resa,
FIREd 
Citera
2020-12-20, 15:32
  #2
Medlem
Önskar dig såklart lycka till. Men förstår jag detta med boendet på 320 tkr som en tillgång rätt? Är det en bostadsrätt som har ökat 320 tkr mot det du köpte den för och som du inte längre har lån på? Väldigt många har ju villor eller bostadsrätt som ökat i värde, men det är ju ingen tillgång innan man sålt den och inte längre har några skulder på. Det hjälper dig väl inget mot FIRE innan du sålt den. Tycker jag.
Citera
2020-12-20, 15:33
  #3
Medlem
BaraBiffens avatar
Din ålder? Inkomst? Fasta kostnader?
Hur ser portföljen ut?

Bakans mellan att spara och göra/köpa saker?
Citera
2020-12-20, 15:37
  #4
Medlem
Hur ser din portfölj ut i dagsläget?
Citera
2020-12-20, 15:44
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av FIREd
För att nå delmålet på 500k i portföljen i slutet av september 2021 behöver jag för närvarande månadsspara 23 204 kr/mån, förutsatt noll i avkastning under perioden (d.v.s. förhoppningsvis mindre.

Om du får negativ avkastning under våren, kommer du öka ditt månadssparande eller låta det gå som det går?
Citera
2020-12-20, 16:01
  #6
Medlem
Flashbackwards avatar
8% avkastning inflationsjusterat är för högt, bättre att räkna med 5 eller högst 6% kommande 10års period. Börsen har gått bra sen finanskrisen och anses av många att vara dyr just nu, vilket ökar risken för lägre avkastning framöver. Det drabbar inte dig så mycket just nu eftersom du sparar mycket i förhållande till pengar du redan har. Pengar växer mycket mer av själva sparandet för dig.

När du planerar inför framtiden kan du fundera på om du ska ha 4% eller t.ex. 5% withdrawal rate. 4% är en inflexibel siffra och tanken är att du ska undvika sequence of return risk (att börsen går dåligt första åren i FIRE) genom att ha tillräckligt mycket pengar i portföljen. Du kan också undvika sequence of return risk (om det ens blir aktuellt) genom att ta något extrajobb vid behov eller sänka månadskostnaden, detta förkortar tiden till FIRE. Fundera också en extra gång på dina utgifter, vilken levnadsstandard vill du ha? Här kan du förkorta tiden till FIRE avsevärt om du lever ekonomiskt.
Citera
2020-12-20, 16:11
  #7
Medlem
Spännande. Är i liknande tankar själv men har precis som du ett par år innan målgång.

När du börjar använda portföljen för att leva, tänker du då utdelningar eller att sälja exempelvis indexfonder? Jag tycker det känns bättre på något sätt att leva på utdelningar då det eliminerar den psykologiska aspekten i att sälja. Även om det i praktiken kanske inte spelar någon roll.
Citera
2020-12-20, 16:49
  #8
Medlem
Kul tråd och önskar dig all lycka.
Är själv i startgroparna för att börja planera nåt liknande.
Min sambo är inte riktigt lika sugen på att dra ned på konsumtionen men hon är å andra sidan snäppet mer förmögen.

Ditt sparmål är ju ganska massivt för att nå sitt delmål, du tror inte du skjuter för högt och kommer tröttna?
Att kunna lägga undan +20k är få förunnat om det nu är så att du kan det!

Nåväl, lycka till, kommer följa din tråd
Citera
2020-12-20, 17:26
  #9
Medlem
Först och främst, kul med sådan positiv respons och tack för alla synpunkter!

Citat:
Ursprungligen postat av Olagligt-Ful
Vad spännande! Inte hunnit läsa trådstarten ordentligt eftersom jag är på vift, men skriver för att kunna följa. Lycka till!

Tack, välkommen!

Citat:
Ursprungligen postat av butthead0
Önskar dig såklart lycka till. Men förstår jag detta med boendet på 320 tkr som en tillgång rätt? Är det en bostadsrätt som har ökat 320 tkr mot det du köpte den för och som du inte längre har lån på? Väldigt många har ju villor eller bostadsrätt som ökat i värde, men det är ju ingen tillgång innan man sålt den och inte längre har några skulder på. Det hjälper dig väl inget mot FIRE innan du sålt den. Tycker jag.

Tack! 320 tkr i boendet är den kontantinsats jag har lagt in på boendet. D.v.s. den del av mitt kapital som är bundet i boendet. Räknar inte in någon potentiell värdeökning, och kommer endast öka detta belopp om jag amorterar på lånet. Dock räknar jag inte in detta belopp i FIRE-statusen, eftersom det endast är kopplat till portföljen - just av anledningen du påpekar.

Citat:
Ursprungligen postat av BaraBiffen
Din ålder? Inkomst? Fasta kostnader?
Hur ser portföljen ut?

Bakans mellan att spara och göra/köpa saker?

Mellan 27-32 år. Strax över 33k netto, fasta kostnader på ca 6.8k.

Portfölj:
Avanza:
AMF global 20 %
LF global 20%
Handelsbanken global småbolag 10 %
SPP sverige 5 %
Spiltant investmentbolag 5 %
AMF svenska småbolag 10 %
Swedbank robur access asien 5 %
Proethos 3 %
Swedbank robur rysslandsfond 2,5 %
Räntekonto (kontant) 5 %

SAVR:
TIN ny teknik 3,5 %
Swedbank robur ny teknik 3,5 %
LF fastighetsfond A 2 %
Swedbank robur fastighet A 1,5 %
LF fastighet europa 1,5 %
Swedbank robur technology A 2,5 %

Som jag försökte få fram i ursprungsinlägget har jag senaste tiden haft för hög sparkvot jämfört med vad jag långsiktigt skulle vilja ha. Det beror främst på att jag förstår vitsen av att komma upp i höga nivåer på portföljen så snabbt som möjligt för att låta den jobba åt en framöver. I och med coronasituationen ligger jag hellre väldigt högt just nu när man ändå inte kan göra så mycket vettigt. Tanken är att framöver bygga upp en buffert som jag kan använda för att köpa/göra saker och därmed säkra att en viss summa kan investeras varje månad - oavsett om jag valt att köpa/göra något dyrare någon enskild månad.

Citat:
Ursprungligen postat av ledsenpack
Hur ser din portfölj ut i dagsläget?
Se ovan

Citat:
Ursprungligen postat av ledsenpack
Om du får negativ avkastning under våren, kommer du öka ditt månadssparande eller låta det gå som det går?
Det finns inte utrymme för att öka sparandet så mycket mer så isåfall får det gå som det går

Citat:
Ursprungligen postat av ath0
Kul tråd och önskar dig all lycka.
Är själv i startgroparna för att börja planera nåt liknande.
Min sambo är inte riktigt lika sugen på att dra ned på konsumtionen men hon är å andra sidan snäppet mer förmögen.

Ditt sparmål är ju ganska massivt för att nå sitt delmål, du tror inte du skjuter för högt och kommer tröttna?
Att kunna lägga undan +20k är få förunnat om det nu är så att du kan det!

Nåväl, lycka till, kommer följa din tråd

Tack och välkommen till tråden! Rekommenderar att göra det, verkligen. Även om det är en lång resa blir man taggad bara av att börja planera.

Jag är medveten om att det är en väldigt stor uppoffring att spara på dessa nivåer, men se förklaring ovan varför jag väljer att göra det nu till en början.
Citera
2020-12-20, 17:26
  #10
Medlem
Denna tråd ska bli intressant att följa!

Jag själv började med liknande tankebanor när jag var 19 år, nu och aldrig sett det som en uppoffring att jag aldrig ägt en bil eller bor väldigt spartansk i en liten lägenhet då jag värderar frihet över prylar.

Mitt mål har aldrig varit att sluta att jobba trivs bäst att ha rutiner men vill aldrig vara beroende av att lyda en person för inkomst för att klara av månaden.

Driver nu eget o kan säga fuck off om en kund beter sig som ett svin vilket jag gjort och har tackat nej till jobb då jag ej trivs med med människorna där eller om jag tycker att betalningen är.för låg och har märkt att man kan kräva mer när folk förstår att man ej är beroende av o ta vilken skit som helst.
Citera
2020-12-20, 17:34
  #11
Medlem
Fasta kostnader på 6.8k är det hyra, ränta, mat, försäkringar, mobil, sl kort, kläder och nöjen?

Det kanske går, men låter imponerande.
Citera
2020-12-20, 17:38
  #12
Medlem
Önskar dig all lycka i att bli ekonomiskt oberoende, håller också på med den resan. Jag räknar dock inte med boendet eller CSN-lånet (betalar av ca 10.000/år, så det märks knappt), det är ju ändå aktierna som ska bära oberoendet i framtiden, boendet generarar ju inga pengar.
Bra med delmål, har man något att jobba med. Sätt upp ett mål, och fråga dig själv vad du kan göra för att nå det snabbare. Sätter man press på sig själv hittar man alltid något att förbättra.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in