Jag har upptäckt att tjänsten "trygg surf" som Tele2 säljer, är ett bedrägeri.
Det är en bluff som utnyttjar folks okunskap.
Det ingår ett "bankskydd" men de kan inte specificera en enda situation, när svenska bankers säkerhet skulle vara otillräcklig, när jag har frågat dem. Bankerna har många lager av skydd, och även 2FA (BankID) för både inloggning och signering av betalningar. Detta innebär att även om bankerna skulle ta bort all kryptering av anslutningar mellan kunder och deras servrar, så skulle ingen som observerar denna anslutning ha möjlighet till att utföra någon attack som skadar deras kunder. Nu finns ju dessutom Klarna och Trustly på varenda webbshopp och därmed finns bankernas säkerhet vid betalning även implementerat i e-handeln. De säljer med andra ord tjänsten "bankskydd" utan att det finns en reell anledning till att ha detta. Att påstå att man inte skulle vara "trygg och säker" utan den tjänsten är lögn. Bankerna bekräftar detta.
Det ingår ett "surfskydd". Det som de anger angående innehållet i "surfskydd", tillhandahålls redan gratis i operativsystemen IOS, Android, Microsoft och MacOS. Även "surfskydd" behövs därmed ej.
Det ingår ett "Fjärrhantering av familjeregler". Det som de anger angående "Fjärrhantering av familjeregler" tillhandahålls redan i operativsystemen IOS, Android, Microsoft och MacOS, så att man utan kostnad hantera regler för olika enheter inom familjen. De har satt ett pris på en funktion som finns gratis.
Det ingår ett "Antivirus". En överträffande majoritet av alla skadliga program har skrivits för att attackera enheter med Windows som operativsystem. Android bygger på Linux, så inget av dessa program kan göra någon skada på Android-enheter. Webbläsarna Chrome, Firefox, Safari och övriga vanliga webbläsare har inbyggda "antivirus" som blockerar nedladdningar av skadliga program, kontrollerar att webbsidor har giltiga certifikat och att hemsidan har upprättat en SSL-anslutning. Webbläsarna blockerar även sidor som är kända för att utföra phishingförsök. Precis som vilket antivirusprogram som helst, så jämför webbläsarna filsignaturer med kända fildatabaser. De två mest kända är https://www.virustotal.com/ och https://virusscan.jotti.org/ som tillhandahåller en samlad databas av signaturer från alla de största antivirusprogrammen. Vidare så brukar antivirusprogram numera fungera som en väg in för virus eftersom att antivirusprogram alltid körs med de högsta privilegierna med root-access, vilket leder till att virus kan utföra en privilegiehöjning via antivirusprogrammet för att därefter skada enheten. Det finns ingen anledning att använda Antivirusprogram på Androidenheter. Men om man trots detta känner att man vill ha ett antivirus så har "AVG AntiVirus Free" en lika hög upptäcktsfrekvens avseende virus, som deras sammarbetspartner F-Secure. Under vissa månader så har AVG dessutom presterat bättre i tester än F-Secure enligt https://www.av-test.org/en/antivirus/mobile-devices det innebär att Tele2 säljer en tjänst som är sämre än den kostnadsfria motsvarigheten. AVG är gratis och bättre.
Avseende Apple IOS på Iphone så finns det ännu färre skäl till att använda Antivirus förutom det som även gäller för Android. Arkitekturen i IOS är uppbyggt på ett vis som försätter alla appar i en egen "sandbox", ungefär som en virtuell dator för varje app. Det innebär att om det väldigt osannolika skulle inträffa, att någon lyckats infektera en app med ett "virus", så kommer enbart den appen att vara infekterad. Den skadliga koden kan inte utföra attacker på andra appar eller sprida sig vidare från den app som den är belägen i. Det finns med andra ord ingen mening att programmera skadlig kod för Iphone.
Observera att på IOS Appstore så finns det ingen app från tillverkare av Antivirus, som givit sin app benämningen "antivirus" av just det tidigare nämnda skälet. På androidenheter har apparna namn innehållandes ordet Antivirus., men aldrig på Iphone. Virus kan aldrig sprida sig från en app till en annan på Iphones och kan därmed aldrig göra någon skada.
Det är enbart statligt finansierade aktörer som kan infektera Iphonetelefoner med skadlig kod och den typen av zero-day-attacker är alla antivirusprogram helt hjälplösa emot. Men så länge man inte är en terrorist, kriminell, förespråkare för mänskliga rättigheter i iran, kina, ryssland osv och därmed utgör ett mål, så spelar ju det ingen roll i Sverige.
Man behöver inte ens installera antivirus på en dator längre, på grund av alla inbyggda skydd som finns i webbläsare, Windows brandväggen, Windows Defender, Smart Screen, Windows kärnisolering, minnesintegritet osv. Behovet av att använda antivirusprogram finns inte längre utan är en gammal skröna som lever kvar. Vid oberoende tester så får Windows Defender lika högt betyg som de främsta leverantörerna av antivirusprogram som exempelvis Tele2:s samarbetspartner F-secure. Hemsidan https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/ redovisar att Windows defender får 6/6 i betyg precis som F-secure. Vid en djupdykning i testet så ser man att Windows Defender hittade alla 16990 varianterna av skadlig kod som användes i testet. 100% upptäcktfrekvens. När det gällde 278 Zero day-attacker, specialskrivna skadliga koder avsedda enbart för testet, så upptäckte Windows Defender 100%, vilket är högre än medelvärdet på 99,3%. Gratisprogrammet Microsoft Defender hittar exakt lika lika stor andel av skadlig kod som betalversionerna från de främsta leverantörerna av antivirusprogram som exempelvis F-secure, Bitdefender, AVG, Norton, Kaspersky. McAfee, Avast. När ett nytt virus hittas av de stora leverantörerna så får Windows kännedom om detta och vice versa så att deras virusdefinitioner är likvärdigt uppdaterade. Avancerade nya attacker kan inte något antivirusprogram skydda emot, utan det krävs en ny patch av Windows, Intel, AMD osv lösningen ligger då inte hos antivirusleverantörerna utan hos tillverkarna av operativsystem och chip. (spectre, Meltdown osv) På en dator är det dock ännu enklare för skadlig kod att använda antivirusprogrammet som en inträdesport och privilegieeskalering. NSA har exempelvis använt sig av den metoden, och deras metoder är man inte sena med att kopiera. Man gör därmed sin dator en otjänst genom att installera ett antivirusprogram. Även integriteten ges en otjänst genom användandet av antivirusprogram eftersom att all datatrafik går via programmet och därmed ges leverantören fullständig insyn i ens internetanvändande.
Vidare så ingår ett "skydda alla enheter". Den behövs inte eftersom att deras skydd inte utgör något skydd utan i realiteten försämrar telefoners, surfplattors och datorers inbyggda skydd.
Det ingår ett "tidsbegränsningar". Inställningar för skärmtid finns som inbyggd funktion i Iphone, Androidenheter, Windows och MacOS så man kan administrera andra enheters skärmtid inom familjen.
Tele2 anger även ett "VPN-skydd" VPN är inte något skydd. En av funktionerna med VPN är att anslutningen och informationen från en dator till en webbplats tar en omväg till en annan server (VPN-servern) innan informationen når den avsedda webbplatsen. Informationen som strömmar mellan datorn och VPN-servern är krypterad, men innan informationen skickas vidare från VPN-servern till den avsedda webbplatsen så tas VPN-leverantörens kryptering bort. Det innebär därmed att om man använder en VPN för att man vill kryptera sin trafik så har man enbart krypterat trafiken för sin internetleverantör medans den är okrypterad för alla andra. Vill man dölja sin internetanvändning för Tele2, då är VPN ett bra alternativ, men i övriga scenarios så är en VPN som tjänst till privatkonsumenter helt onödig. Ser man till att det står https i URL fönstret, så är det redan en end-to-end-kryptering upprättad mellan webbläsaren och hemsidan. VPN krypterar enbart trafiken under den första delen av datapaketens resa, resterande resa är helt okrypterad av VPN men krypterad av din webbläsare om det står https i webbläsarens URL-fönster. Det finns dock 2 situationer när en VPN-tjänst kan vara nödvändig, och det är när man använder WiFi och är uppkopplad till en router vars ägare man inte känner så att man inte råkar ut för att webbsidor spoofas. Men till detta kan man använda Tor Browser. Det är en helt gratis VPN-tjänst inbyggd i en webbläsare. Är man ute efter anonymitet, att dölja sin IP-adress, så erbjuder Tor Browser dessutom en mycket högre säkerhetsnivå än alla andra VPN-leverantörer som tar betalt. https://www.torproject.org/ Tor Browser skyddar bland annat mot cross browser fingerprinting. Det kan ingen VPN-leverantör skydda emot. Med Tor Browser som webbläsare så kan man även nå union-sidor som säkerhetsmedvetna webbutvecklare ser till att implementera, då kan man inte råka ut för ssl-strip för att man glömt att lägga till bokstaven "s" i "https" innan man besökte hemsidan. Deras "VPN-skydd" behövs därmed inte eftersom att TOR-browser är gratis och mycket bättre.
Den övriga funktionaliteten i deras "VPN-skydd", som avser skydd för barn, finns som inbyggd funktion i de flesta routers, så att föräldrarna via en app kan specificera vad för typ av sidor som en viss enhet på nätverket får besöka så att barn inte når porr-sidor och dyligt. Den metoden är motståndskraftigt även mot systemåterställningar av enheter eftersom att det är enheternas mac-adress som används för identifiering. Så även den delen av deras skydd finns det en bättre och gratis motsvarighet för. Men i övrigt så finns all den funktionaliteten gratis i exempelvis de funktioner som tillhör familjedelning när man har Iphone.
Det är en bluff som utnyttjar folks okunskap.
Det ingår ett "bankskydd" men de kan inte specificera en enda situation, när svenska bankers säkerhet skulle vara otillräcklig, när jag har frågat dem. Bankerna har många lager av skydd, och även 2FA (BankID) för både inloggning och signering av betalningar. Detta innebär att även om bankerna skulle ta bort all kryptering av anslutningar mellan kunder och deras servrar, så skulle ingen som observerar denna anslutning ha möjlighet till att utföra någon attack som skadar deras kunder. Nu finns ju dessutom Klarna och Trustly på varenda webbshopp och därmed finns bankernas säkerhet vid betalning även implementerat i e-handeln. De säljer med andra ord tjänsten "bankskydd" utan att det finns en reell anledning till att ha detta. Att påstå att man inte skulle vara "trygg och säker" utan den tjänsten är lögn. Bankerna bekräftar detta.
Det ingår ett "surfskydd". Det som de anger angående innehållet i "surfskydd", tillhandahålls redan gratis i operativsystemen IOS, Android, Microsoft och MacOS. Även "surfskydd" behövs därmed ej.
Det ingår ett "Fjärrhantering av familjeregler". Det som de anger angående "Fjärrhantering av familjeregler" tillhandahålls redan i operativsystemen IOS, Android, Microsoft och MacOS, så att man utan kostnad hantera regler för olika enheter inom familjen. De har satt ett pris på en funktion som finns gratis.
Det ingår ett "Antivirus". En överträffande majoritet av alla skadliga program har skrivits för att attackera enheter med Windows som operativsystem. Android bygger på Linux, så inget av dessa program kan göra någon skada på Android-enheter. Webbläsarna Chrome, Firefox, Safari och övriga vanliga webbläsare har inbyggda "antivirus" som blockerar nedladdningar av skadliga program, kontrollerar att webbsidor har giltiga certifikat och att hemsidan har upprättat en SSL-anslutning. Webbläsarna blockerar även sidor som är kända för att utföra phishingförsök. Precis som vilket antivirusprogram som helst, så jämför webbläsarna filsignaturer med kända fildatabaser. De två mest kända är https://www.virustotal.com/ och https://virusscan.jotti.org/ som tillhandahåller en samlad databas av signaturer från alla de största antivirusprogrammen. Vidare så brukar antivirusprogram numera fungera som en väg in för virus eftersom att antivirusprogram alltid körs med de högsta privilegierna med root-access, vilket leder till att virus kan utföra en privilegiehöjning via antivirusprogrammet för att därefter skada enheten. Det finns ingen anledning att använda Antivirusprogram på Androidenheter. Men om man trots detta känner att man vill ha ett antivirus så har "AVG AntiVirus Free" en lika hög upptäcktsfrekvens avseende virus, som deras sammarbetspartner F-Secure. Under vissa månader så har AVG dessutom presterat bättre i tester än F-Secure enligt https://www.av-test.org/en/antivirus/mobile-devices det innebär att Tele2 säljer en tjänst som är sämre än den kostnadsfria motsvarigheten. AVG är gratis och bättre.
Avseende Apple IOS på Iphone så finns det ännu färre skäl till att använda Antivirus förutom det som även gäller för Android. Arkitekturen i IOS är uppbyggt på ett vis som försätter alla appar i en egen "sandbox", ungefär som en virtuell dator för varje app. Det innebär att om det väldigt osannolika skulle inträffa, att någon lyckats infektera en app med ett "virus", så kommer enbart den appen att vara infekterad. Den skadliga koden kan inte utföra attacker på andra appar eller sprida sig vidare från den app som den är belägen i. Det finns med andra ord ingen mening att programmera skadlig kod för Iphone.
Observera att på IOS Appstore så finns det ingen app från tillverkare av Antivirus, som givit sin app benämningen "antivirus" av just det tidigare nämnda skälet. På androidenheter har apparna namn innehållandes ordet Antivirus., men aldrig på Iphone. Virus kan aldrig sprida sig från en app till en annan på Iphones och kan därmed aldrig göra någon skada.
Det är enbart statligt finansierade aktörer som kan infektera Iphonetelefoner med skadlig kod och den typen av zero-day-attacker är alla antivirusprogram helt hjälplösa emot. Men så länge man inte är en terrorist, kriminell, förespråkare för mänskliga rättigheter i iran, kina, ryssland osv och därmed utgör ett mål, så spelar ju det ingen roll i Sverige.
Man behöver inte ens installera antivirus på en dator längre, på grund av alla inbyggda skydd som finns i webbläsare, Windows brandväggen, Windows Defender, Smart Screen, Windows kärnisolering, minnesintegritet osv. Behovet av att använda antivirusprogram finns inte längre utan är en gammal skröna som lever kvar. Vid oberoende tester så får Windows Defender lika högt betyg som de främsta leverantörerna av antivirusprogram som exempelvis Tele2:s samarbetspartner F-secure. Hemsidan https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/ redovisar att Windows defender får 6/6 i betyg precis som F-secure. Vid en djupdykning i testet så ser man att Windows Defender hittade alla 16990 varianterna av skadlig kod som användes i testet. 100% upptäcktfrekvens. När det gällde 278 Zero day-attacker, specialskrivna skadliga koder avsedda enbart för testet, så upptäckte Windows Defender 100%, vilket är högre än medelvärdet på 99,3%. Gratisprogrammet Microsoft Defender hittar exakt lika lika stor andel av skadlig kod som betalversionerna från de främsta leverantörerna av antivirusprogram som exempelvis F-secure, Bitdefender, AVG, Norton, Kaspersky. McAfee, Avast. När ett nytt virus hittas av de stora leverantörerna så får Windows kännedom om detta och vice versa så att deras virusdefinitioner är likvärdigt uppdaterade. Avancerade nya attacker kan inte något antivirusprogram skydda emot, utan det krävs en ny patch av Windows, Intel, AMD osv lösningen ligger då inte hos antivirusleverantörerna utan hos tillverkarna av operativsystem och chip. (spectre, Meltdown osv) På en dator är det dock ännu enklare för skadlig kod att använda antivirusprogrammet som en inträdesport och privilegieeskalering. NSA har exempelvis använt sig av den metoden, och deras metoder är man inte sena med att kopiera. Man gör därmed sin dator en otjänst genom att installera ett antivirusprogram. Även integriteten ges en otjänst genom användandet av antivirusprogram eftersom att all datatrafik går via programmet och därmed ges leverantören fullständig insyn i ens internetanvändande.
Vidare så ingår ett "skydda alla enheter". Den behövs inte eftersom att deras skydd inte utgör något skydd utan i realiteten försämrar telefoners, surfplattors och datorers inbyggda skydd.
Det ingår ett "tidsbegränsningar". Inställningar för skärmtid finns som inbyggd funktion i Iphone, Androidenheter, Windows och MacOS så man kan administrera andra enheters skärmtid inom familjen.
Tele2 anger även ett "VPN-skydd" VPN är inte något skydd. En av funktionerna med VPN är att anslutningen och informationen från en dator till en webbplats tar en omväg till en annan server (VPN-servern) innan informationen når den avsedda webbplatsen. Informationen som strömmar mellan datorn och VPN-servern är krypterad, men innan informationen skickas vidare från VPN-servern till den avsedda webbplatsen så tas VPN-leverantörens kryptering bort. Det innebär därmed att om man använder en VPN för att man vill kryptera sin trafik så har man enbart krypterat trafiken för sin internetleverantör medans den är okrypterad för alla andra. Vill man dölja sin internetanvändning för Tele2, då är VPN ett bra alternativ, men i övriga scenarios så är en VPN som tjänst till privatkonsumenter helt onödig. Ser man till att det står https i URL fönstret, så är det redan en end-to-end-kryptering upprättad mellan webbläsaren och hemsidan. VPN krypterar enbart trafiken under den första delen av datapaketens resa, resterande resa är helt okrypterad av VPN men krypterad av din webbläsare om det står https i webbläsarens URL-fönster. Det finns dock 2 situationer när en VPN-tjänst kan vara nödvändig, och det är när man använder WiFi och är uppkopplad till en router vars ägare man inte känner så att man inte råkar ut för att webbsidor spoofas. Men till detta kan man använda Tor Browser. Det är en helt gratis VPN-tjänst inbyggd i en webbläsare. Är man ute efter anonymitet, att dölja sin IP-adress, så erbjuder Tor Browser dessutom en mycket högre säkerhetsnivå än alla andra VPN-leverantörer som tar betalt. https://www.torproject.org/ Tor Browser skyddar bland annat mot cross browser fingerprinting. Det kan ingen VPN-leverantör skydda emot. Med Tor Browser som webbläsare så kan man även nå union-sidor som säkerhetsmedvetna webbutvecklare ser till att implementera, då kan man inte råka ut för ssl-strip för att man glömt att lägga till bokstaven "s" i "https" innan man besökte hemsidan. Deras "VPN-skydd" behövs därmed inte eftersom att TOR-browser är gratis och mycket bättre.
Den övriga funktionaliteten i deras "VPN-skydd", som avser skydd för barn, finns som inbyggd funktion i de flesta routers, så att föräldrarna via en app kan specificera vad för typ av sidor som en viss enhet på nätverket får besöka så att barn inte når porr-sidor och dyligt. Den metoden är motståndskraftigt även mot systemåterställningar av enheter eftersom att det är enheternas mac-adress som används för identifiering. Så även den delen av deras skydd finns det en bättre och gratis motsvarighet för. Men i övrigt så finns all den funktionaliteten gratis i exempelvis de funktioner som tillhör familjedelning när man har Iphone.
__________________
Senast redigerad av Alexander-Svard 2021-07-10 kl. 06:24.
Senast redigerad av Alexander-Svard 2021-07-10 kl. 06:24.