Citat:
Ursprungligen postat av
Barents
Är det verkligen sant att alla företags-hyreskontrakt är kopplade till KPI? Det finns inga butiker som kan betala 5% mer i hyra. jag har själv butik, enligt den stiger hyran med 2% per år.
Bostäder har hyror som sätts av hyresregleringen, så de är inte kopplade till KPI.
När inflationen stiger så stiger också alla kostnader för lokalen t.ex städ, renovering, värme, el.
När inflationen och räntorna fördubblas så fördubblas också räntekostnaderna. Där finns ingen koppling till KPI, de stiger rakt av med 100% utan möjlighet till kompensation.
Det är mest den sista punkten jag var nyfiken på. Såg att vinst-marginalerna var ganska små i det förra inlägget, och de äts upp x 5 med dubblade räntor och SBB går med förlust och kan inte överleva utan kapitaltillskott. Som man inte kan låna.
Hej Barents med flera.
Fastighetsbolaget sbb har ju en låneportfölj med en förfallostruktur med olika löptider i skuldportföljen, där det finns en snittränta på låneportföljen som i Q1-2022 beräknades till 1,24%,i den har de ju då förmodligen långa lån med olika fasta räntor,och de skrev därtill i Q1-2022 att räntebindningen på dessa lån var på Ca.3,7år.
Det borde ju då rimligtvis ta ett tag innan dem förmodade stigande räntorna slagit igenom på sbb:s låneportfölj? Kan bolaget därpå också passa på i år och kommande år att därtill inflationsjustera upp bolagets hyresintäkter,och därtill också dra nytta av de där 3,7 åren som räntebindningstiden beräknades till i bolagets låneportfölj,då borde bolaget förmodligen kunna kompensera sig för högre räntor? Och därtill också antagligen hinna inflationsjustera upp hyresintäkterna i bolaget.
Inflationsjusterar bolaget upp hyresintäkterna samt därtill också betalar av på lån.Samt får till en bättre rating så borde det förmodligen fungera.Då också räntetäckningsgraden i bolaget uppskattas till 5,5 ggr.Kan dem därtill även få ner belåningsgraden så är det ju bara ytterligare ett plus i kanten.Samt därtill bara ägna sig åt det nu som förmodligen är mest fördelaktigt och lönsamt för bolaget.
Sedan så måste jag återkomma till det här med KPI där bolaget i Q1-2022 skrev ordagrant att läsa.Lägger in dessa två delar här av texten som finns också att läsa i PDF på sidan 8 och sammansättningen här nedanför,så får du själv avgöra? Vad du anser om sbb:s beskrivning av hur SBB:s hyresintäkter är kopplade till KPI och därmed inflationssäkrade?
/Del av större text o.sammanfattning av bolaget att läsa här nedanför.
Givet SBB:s
aktiva arbete med förvaltning och fastighets förädling har vi som ett internt mål att våra genomsnittliga årliga ökningar av hyresintäkter i jämförbart
bestånd ska överstiga KPI med 100 baspunkter. Vi har överträffat målet varje år sedan bolaget startades och det genomsnittliga utfallet 12 månaders rullande för de senaste tre åren ligger på cirka 120 baspunkter över KPI.
/Del här då av en textremsa av bolaget att läsa nedanför.
SBB:s hyresintäkter är kopplade till KPI och därmed inflationssäkrade.
https://corporate.sbbnorden.se/sv/wp...ars-2022-b.pdf
Jag personligen tolkar det som att det förmodligen är ett internt mål att sbb:s hyresintäkter då är kopplade till KPI och därmed inflationssäkrade i bolaget.
/Ha en bra Söndagskväll.