• 2
  • 3
2021-11-18, 06:18
  #25
Medlem
Jasper.Newtons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av bombacci
I call bullshit on that one. Finns kanske något enstaka exempel t ex när någon blivit vd och en annan är kvar på junior nivån, men att tjäna fem gånger så mycket när båda jobbar som jurister och har samma ansvar och arbetat lika länge tror jag inte på.
Ingen har sagt femdubbelt.
Citera
2021-11-18, 08:38
  #26
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Addhoc
Det där kan aldrig överensstämma med offentliga verksamheter. Inte en chans att alla lärare eller undersköterskor tjänar mer för att kollegornas löner är offentliga.

Nej det kanske dom inte gör, å andra sidan jobbar dom på en monopsonmarknad och för det andra är många jobb låg lågproduktiva.

Lågproduktiva arbeten kommer alltid att präglas av låglön, då enskildas meriter inte påverkar utfallet.

Detta syns tydligt på svenska arbetsmarknad. Lönerna i offentlig sektor (präglat av monopsonförhållanden ie en köpare) jämfört med privat sektor, för arbeten som finns i båda, skiljer sej åt på ett förutsägbart sätt. För dom lågproduktiva, säg städare, receptionister etc, skiljer sej lönen inte mkt åt. Men för högproduktiva arbeten, säg jurister, ekonomer och it-specialister skiljer det mer än 30-40% mellan offentlig och privat anställning.

Det är företrädesvis på den högproduktiva arbetsmarknaden, där individuella meriter får genomslag på lönesättning, som t ex kännedom spelar roll.

Omvänt från red wings (då alla trodde dom tjänade 10k, fast gordie Howe faktiskt tjänade 12) och Chelsea (när dom fick ballack på fritransfer och hela klubbens löner påverkades) är just kännedom. Det säger sej själv, du är i en bättre förhandlingsposition om du vet vad dina kollegor tjänar.

Det finns som sagt studier på det. Det är andra mekanismer som gör att löner (och allmänna villkor typ heltid etc) är dåliga för lågproduktiv arbetskraft eller på monopsonarknader. (Ie undersköterskor och lärare.)
Citera
2021-11-18, 08:48
  #27
Medlem
blubblebees avatar
Gå med i facket. Hos oss finns det en position inom "klubben" där de lökigaste lökarna sitter och dividerar om hur den där årliga %-siffran (eller delen av den?) ska fördelas ut. de får ju insyn i vad folk har för lön. Tror jag..

Men då får du ju stå ut med alla grå personer som du hittar i en sån konstellation. Är du nyfiken är det kanske värt det?

Annars stämmer jag in med flertalet här i tråden, ställ frågan till din kollega. Pratar du om din lön så gör kanske även dina kollegor det. Eller ta det på en AW. Efter några öl börjar de flesta öppna upp sig om allt möjligt till sina jobbarkompisar..
Citera
2021-11-18, 08:51
  #28
Moderator
Maviels avatar
Citat:
Ursprungligen postat av oskrivnaodds
Ser faktiskt inte problemet..? Ge ett exempel på varför det skulle vara så "osmart".. Kan ju iofs skilja sig från arbetsplats till arbetsplats. Men den generella tystnadskulturen kring lön tror jag spelar arbetsgivarna i händerna.

Sj jobbar jag inom kommunen och förut fanns såklart ingen tystnad kring lönen. (Man tjänade lika mycket i grund, beroende på vilken utbildning man hade och hur många år man jobbat. Lika för alla.) Så infördes individuella löner, vilka inte skiljde sig särskilt mycket åt i början, några hundringar typ men nu efter några år kan det skilja flera tusen och detta har lett till tystnad kring lönen även på min arbetsplats. Sj tycker jag det är nyttigt att kunna diskutera sin och kollegornas lön så att man har något att överhuvudtaget prata om på lönedamtalet. Tystnaden slår split i arbetarleden och arbetsgivaren kan lättare misstänkas sätta godtyckliga löner utifrån kvalificerat rövslickeri. Om vi nu promt ska ha individuell lönesättning så visst fan borde vi kunna snacka om vad vi har ut också?? Som sagt, varför så skutnödigt??

Tystnadskulturen kring löner är skit och individuella löner är skit. Fattar inte att kommunal "kämpade" fram detta..

Instämmer. Dessutom belönar systemet de som inte är lojala utan hoppar runt.
Citera
2021-11-18, 09:35
  #29
Medlem
Att kolla upp deklarerad inkomst säger inte mycket. Om nån av mina kollegor gjorde det skulle det antagligen resultera i osämja - de ser ju inte att en del av pengarna kommer från annat håll.
Citera
2021-11-18, 12:59
  #30
Medlem
Finns inga metoder att ta reda på lön inom privata sektorn såvida vederbörande inte vill svara.

Det enda sättet jag listat ut är att fråga hur mycket CSN vill ha. Då går det att räkna ut baklänges på ett ungefär. Så tog jag reda på mitt ex lön (hon hade betydligt högre än mig och ville inte berätta). Med CSN metoden är det föregående års lön, som sagt, det är ungefärligt.
Citera
2021-11-18, 15:33
  #31
Medlem
Gubbmagens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Internetkrigare
Det kostar..
...49 kr/månad om du tar deras Plusalternativ som ger dig 10 lönekollar/månad. Du kan avsluta prenumerationen när somhelst. Om du inte tar ut alla 10 en månad så flyttas dom automatiskt över till nästa månad då du kan ta 20 stycken lönekollar, osv, osv. Har du inte råd med det borde ditt huvudfokus ligga på att löneförhandla.
Citera
2021-11-18, 16:10
  #32
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Slaskig
Finns inga metoder att ta reda på lön inom privata sektorn såvida vederbörande inte vill svara.

Det enda sättet jag listat ut är att fråga hur mycket CSN vill ha. Då går det att räkna ut baklänges på ett ungefär. Så tog jag reda på mitt ex lön (hon hade betydligt högre än mig och ville inte berätta). Med CSN metoden är det föregående års lön, som sagt, det är ungefärligt.

Skatteverket… det är offentliga uppgifter?
Citera
2021-11-25, 20:08
  #33
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av frazkakan
Skatteverket… det är offentliga uppgifter?

Första sidan i deklarationen är inte offentlig. Så deklarationen ger inte så mycket.
I övrigt är det mesta dom har offentlig handling.
Citera
2021-11-25, 20:16
  #34
Medlem
blajeanss avatar
Källa st.org:

”Uppgifter om lön räknas som offentlig handling hos vissa arbetsgivare. Om du har rätt att få veta dina kollegors lön eller inte beror på var du arbetar.

Om handlingen är en offentlig uppgift ska den lämnas ut genast eller så snart som möjligt. Om du vill ta del av en allmän handling behöver du inte identifiera dig eller avslöja ditt syfte.

Beslut om en offentlig handling ska lämnas ut eller inte avslutas med en så kallad besvärshänvisning som beskriver hur beslutet kan överklagas. Alla handlingar som du har rätt att se har du också rätt att få en kopia på. Myndigheten kan ha rätt att ta betalt för kopior till självkostnadspris.

Statliga myndigheter
På myndigheter är uppgifter om lön en offentlig handling. Det innebär att vem som helst kan begära ut uppgifter om löner från arbetsgivaren, eftersom de räknas som en allmän handling. Detta regleras i Offentlighets- och sekretesslagen 2 kap. 4 §.

Statliga bolag
I regel omfattas inte statliga bolag av offentlighetsprincipen. Det innebär att löneuppgifter inte är offentliga och att arbetsgivaren därmed kan neka att lämna ut dem. Det finns dock några undantag som regleras i Sekretesslagen 8 § samt i Sekretesslagens bilaga.

Om verksamheten omfattas av offentlighetsprincipen framgår av bilagan till offentlighets- och sekretesslagen (se längst ner under Övergångsbestämmelser på länken till lagen). I vissa fall är hela verksamheten offentlig. Det innebär att även löneuppgifter ska lämnas ut om du begär det. I andra fall är det bara delar av bolagens uppdrag som omfattas av offentlighetsprincipen. Det framgår också av bilagan.

Privat verksamhet
I privat verksamhet där kommun eller landsting inte har ett rättsligt bestämmande eller inflytande (exempelvis där de äger mindre än hälften av aktierna) gäller inte offentlighetsprincipen. Du har därför ingen rätt att få ut uppgifter om lönerna.”
__________________
Senast redigerad av blajeans 2021-11-25 kl. 20:20. Anledning: Källa
Citera
  • 2
  • 3

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in