• 3
  • 4
2022-09-10, 15:41
  #37
Medlem
448s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Fittsill
det är så blodomloppet fungerar i vår kropp, det är inte exakt som en reverseosmosis, men våra organ suger upp/binder eller eliminerar de partiklar som de anser skadliga. RO är dock en mer klinisk process, därav anser vissa att det tom är hälsovådligt vatten om personen bara dricker det en längre tid, vissa spårämnen är goda spårämnen som våra organ behöver, därför existerar denna naturliga 'ro' process som han pratar om.

Destillerat och osmos vatten är befriat från mineraler som salt så att bara dricka det och ingen mat ger haveri i kroppen men det tar ett tag.

Äter man normalt får man i sig mineraler ändå så det är ingen fara alls.

I ett svältläge i öknen med soldestillering och endast vätska riskerar man att då men dit är det iaf veckor , då kan man tillsätta lite saltvatten och så men har man det har man mat
Citera
2022-09-11, 02:47
  #38
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Fittsill
intressanta siffror, tack. Ja process med denna värmeutveckling .. om systemet man bygger inte kan bevara värmen eller använda värmen i någon annan process. Så kan det väl knappast vara en lönsamprocess att manuellt tillföra värme för att skapa avdunstning.

Därav tänkte jag att man kunde blanda in någon kemisk lösning som band upp saltet, under vissa förutsättningar. Tex om man kan använda värmen för att även värma upp tex. vegetabilisk olja, eftersom salt och olja binder 'lättare' vid hög temp? förstår det som att det är den svagaste vandervals, som aktivera en 'godtycklig' bas för olja i saltvatten? så saltet följer med oljan till toppen?
hm.

Kanske salt/oljan kan användas för att värma upp husen? och vattnet användas till samhället? skulle denna värme-dependet process gå att bygga in som ett sorts 3dje kylarsystem för kärnkraft?
Ett kärnkraftverk som producerar el, värme och vatten?



Jag inser att jovisst, det är en vaninig ide om man vill skapa vattendunstning, men icke att förglömma att detta nätverk har potential att binda upp väldigt många araler VARM-sand/stoft.

Afrikanska stoftkorn följer med alla vind-strömmarna jorden runt och höjer luft-temperaturen med kanske 1-2 grader? mer? tillslut hamnar luften över våra pol-områden, där partiklarna kyls ned och faller ned.. och reflekterar onaturligt mkt sol på istäcket (förstår jag det som).

så redan där har kinesernas bättre förutsättningar att nå jordens klimatmål.
Jätte tråkigt att resten av våra 'ledare' sa nej.

reverse osmosis är inte en förnybar teknik, mebranet är en förbrukningsprodukt?

det var därför jag tänkte att man kunde printa något sorts nano-sugrörs filter istället.
100 000 små nano-sugrör som bara släpper igenom h2o.

Dessa är OCKSÅ en förbrukningsvara, men deras fysiska längd på sugröret avgör hur lång tid det tar innan sugrörets filtrets anlöp/utlopp har 'skrapats' bort av något som fysiskt måste skrapa bort smuts?
https://www.prisjakt.nu/c/vattenrening?108165=38921
sen behövs det el för reverseosmosis - och endel menar på att vattnet blir otjänligt pga renhetsgrad, att vi människor behöver vissa mineraler och spårämnen och det kan vara hälsovådligt att BARA dricka RO under en längre period? idk. känns inte som RO är att föredra, iaf inte ur el/filter köp

Ja eftersom de har försökt jätte många gånger och misslyckas, tycker jag pekar på att det finns en evidensbaserad teknik som ska fungera - men att designen helt enkelt inte håller för väder elementen?

frågan är om de har tillgång till 'pall kant' på ex gotland.
Vill inte skapa kallabalik, men när det är pallkant utanför strandkand så kan det uppstå turbulenta underströmmar som kan dra ned en person ner för en djup avgrund, och håller kvar hen likt som ett istäcke

Detta går att utnyttja så att en ev flytboj/sänkboj skulle verkar 100% under vattnet, - därmed så är designen lite säkrare för väder elementen / wear and tear? Jag vet inte, jag är ingen civilingenjör.

Har man en fast bas på underhavs-klippväggen, som väter mot strömmen, så behövs bara en generator, stålvajer+tandemok-bojjar. När det är turbulens är verkningsgraden stålvajerns längd, utan turbulens är det distansen mellan bojjarna.
om bojarna har ett sammanlänkat-vatten/luft-system likt ubåtar använder för att kontrollera djup.. isåfal blir längden mellan de två bojorna även verkningsgraden på generatorn och även uträkningen om nettoproduktion kan fås med den assistans som behövs för att flytta luft..även när det inte är turbulenta underströmmar?
precis som ett undervatten vindkraftverk?

intressant https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-...h_distillation

Nej olja och salt binder sig inte till varandra, om du menar vanlig matolja eller olja hämtat ur oljekällor.
Nej, det fungerar inte.
Araberna använder gärna destillerat vatten för att det är amerikanska, tyska och brittiska industrier som har byggt de systemen. Och araberna behöver inte oroa sig över gasräkningen, det finns ett ständigt överskott av naturgasen där.
De eldar så mycket naturgas som de behöver helt enkelt efter hur mycket vatten de behöver.

En del av dessa destilleringsapparater är tyvärr sönderkörda på grund av att de fyllt dem för mycket och inte heller tagit bort beläggningarna som bildas inuti dem. Till slut så spricker stålet inuti dem.
Och het ånga och vatten sprutar åt alla håll.
Den heta ångan är mycket farlig för man ser den inte i ökenhettan där.
De stackars araberna som går nära en sådan rörledning eller apparat kan bli svårt skållade på bara någon sekund. Mycket otäckt är det därför att huden flagar av i stora sjok.
Kläder hjälper inte heller mot riktigt het vattenånga.

Det är därför man är så noga ombord på alla fartyg att se till att de apparaterna är tipptopp eftersom man behöver ha minst en som fungerar hela tiden.

Javisst kan man använda spillvärmen från kärnkraftverk att avsalta vatten med. Men kärnkraftverken ligger långt från bebyggelsen och det blir därmed långa pipelines man måste bygga.
Har man då någon nytta av det vattnet ?
Man kan tycka det vore bortkastade pengar med tanke på att Sverige har ju redan stora sjöar, tex Vänern, Vättern och Mälaren. Plus allt vatten i älvarna. Det finns alltså naturligt vatten i överflöd.

Städerna Lund/Malmö tar sitt dricksvatten från sjön Bolmen i Småland via en lång tunnel
under marken.

Det finns redan sådana bojar som utnyttjar vågkrafterna. I en del sitter det inuti en pendel i som rör sig upp och ned med vågorna. Den är kopplad till en generator av det enklare slaget och bojen fungerar som en väderboj och rapporterar vädret ute på havet

Citat:
Ursprungligen postat av PleaseIgnore
Nu tror jag du e ute och seglar, för reverse osmosis är en tryckbaserad process. Med mycket högt tryck genom ett väldigt fin sil. Det är inte en process lämpad för organiska objekt - pga tryck och det filter man tvingar saker igenom.

Det vore intressant att få veta varför och varifrån du tror detta vara en organisk process.

Jo, det är faktiskt riktigt om njurarna, det är en osmosdriven process som sker i hela två steg. Med två separata steg i osmos. Först så trycks blodet igenom de fina kapillärerna, och då avskiljs primärurinen. Processen behöver inte så högt tryck eftersom kapillärerna gör det mesta jobbet med att avskilja salter och urinämne plus andra slaggprodukter. Kapillärerna är så otroligt finurligt byggda med särskilda små hål i nanostorlek att blodets proteiner inte följer med. Primärurinen innehåller sedan en stor andel vatten. Primärurinen går sedan igenom i nästa steg då det mesta vattnet tas bort och då återstår koncentrerad sekundärurin.
Dvs den urinen som kissas ut.
Kapillärerna är så selektiva att sortera ut det oönskade att de inte behöver något högre tryck. Men den är en helt igenom tryckdriven process.
Även om trycket inte är så högt.
Kapillärerna ligger i tjocka knippen inne i njurarna och får stöd mot trycket av varandra.

I avsaltningsanläggningar är processen också tryckdriven, men filterna är inte lika selektiva, och dessutom väldigt mycket större. Den långa rörlängden och konstruktionen gör att trycket blir mycket högt i dessa ledningar. Uppåt 50 bar alltså.

Det avsaltade vattnet är så gott som helt saltfritt och påminner om destillerat vatten. Ska det användas som dricksvatten så måste man sätta till viktiga mineraler.

Sedan är vattnet användbart.

Det inkommande salta havsvattnet måste renas från alger och musslor mm, innan det skickas in i avsaltningssystemet.

Vet ej hur länge dessa filterpatroner kan hålla, men prognoser tycks peka på att de ska klara över 10 år.

Energiförbrukningen är mest pumpenergin att den behöver ett tryck på 50 bar kanske högre.
Denna energi går i princip förlorad. Men teoretiskt kan man förbättra verkningsgraden med trycklagrande system med tryckluft i tankar. På så vis behöver pumparna bara gå ett par timmar per dygn.
Citera
2022-09-11, 10:41
  #39
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av NegerStryparen
Nej olja och salt binder sig inte till varandra, om du menar vanlig matolja eller olja hämtat ur oljekällor.
Nej, det fungerar inte.
jo olja och salt binder? Det är iallafall genom att steka salt som man avfettar gjutjärnspannor.

Men kanske bara binder när saltet är i gitter-form? Denna sida är den jag hitta på google som ev skulle förklara varför? https://sv.sawakinome.com/articles/i...unit-cell.html

Det verkar som att nätverksstruktur är viktigt, och det verkar som att det finns två olika typer av 'attack metoder' för att eventuellt kunna få saltet att forma gitter i vattenolja.. ? eller missförstår jag vad 'gitter-fel' betyder?
uppstår iaf två olika sk gitter-fel. "Frenkel defekt" och "Schottky defekt".


Hursomhelst..
gjutgärnspannan blir iallafall blank-ren, nästintill. saltet suger upp oljan? - tillomed det på utsidan av 'stek'-pannan försvinner. testa själv.
husmors tipset är att steka salt i gjutjärn. hög värme, 30-60 min tror jag det var.

Citat:
Ursprungligen postat av NegerStryparen
Araberna använder gärna destillerat vatten för att det är amerikanska, tyska och brittiska industrier som har byggt de systemen. Och araberna behöver inte oroa sig över gasräkningen, det finns ett ständigt överskott av naturgasen där.
De eldar så mycket naturgas som de behöver helt enkelt efter hur mycket vatten de behöver.

En del av dessa destilleringsapparater är tyvärr sönderkörda på grund av att de fyllt dem för mycket och inte heller tagit bort beläggningarna som bildas inuti dem. Till slut så spricker stålet inuti dem.
Och het ånga och vatten sprutar åt alla håll.
Den heta ångan är mycket farlig för man ser den inte i ökenhettan där.
De stackars araberna som går nära en sådan rörledning eller apparat kan bli svårt skållade på bara någon sekund. Mycket otäckt är det därför att huden flagar av i stora sjok.
Kläder hjälper inte heller mot riktigt het vattenånga.

ett gammal svenskt arbetsredskap i ångkraftverk är.. vifta runt en pinne m handduk fastknuten. just för dessa ång-sprickor du pratar om. Ganska rolig kuriosa tycker jag
men ja.. det är sant, det är ju trots allt så att man kan använda ånga som en laserprecisions bandsåg - människor smälter på 1 sekund. hemskt.
Citat:
Ursprungligen postat av NegerStryparen
Javisst kan man använda spillvärmen från kärnkraftverk att avsalta vatten med. Men kärnkraftverken ligger långt från bebyggelsen och det blir därmed långa pipelines man måste bygga.
Har man då någon nytta av det vattnet ?
Man kan tycka det vore bortkastade pengar med tanke på att Sverige har ju redan stora sjöar, tex Vänern, Vättern och Mälaren. Plus allt vatten i älvarna. Det finns alltså naturligt vatten i överflöd.
Jag tycker ändå det är ganska.. det är ganska... oljepipeline är något som alla förstår måste existera men om det ska vara vattenpipeline?? så blir folk väldigt sådär 'nej men vänta.. det finns ju vatten precis överallt ??" - Men gör det verkligen det? I Sverige, ja. Men där de har byggt oljepipeline skulle du likagärna kunna ha byggt till ett till vatten-rör, med goda anledningar?

Citat:
Ursprungligen postat av NegerStryparen
Det inkommande salta havsvattnet måste renas från alger och musslor mm, innan det skickas in i avsaltningssystemet.
jo, hade varit smidigt med en filtreringsprocess som filtrerade allt på engång, förslagsvis ett sugrör:s-filter på ett vattenrör, med en skrapa+ ev lägesändring & omvänt flöde i filtret.
__________________
Senast redigerad av Fittsill 2022-09-11 kl. 11:23.
Citera
2022-09-11, 11:13
  #40
Medlem
Jag tror tråden redan snuddat vid det gamla projektet Atlantropa, som genom avstängningen av Medelhavet, eventuellt i kombination med en uppdämning av Kongofloden skulle göra Sahara odlingsbart samtidigt som det skulle ge Europa och Afrika en gigantisk potential för elproduktion!

Vissa gamla hamnstäder skulle få flytta på sig, visst; och sjöfarten via de forna Gibraltar sund och Suez skulle få ta omständliga omvägar genom hundratals slussar. Men smakar det så kostar det!
Citera
2022-09-11, 11:32
  #41
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Nakkvarr
Jag tror tråden redan snuddat vid det gamla projektet Atlantropa, som genom avstängningen av Medelhavet, eventuellt i kombination med en uppdämning av Kongofloden skulle göra Sahara odlingsbart samtidigt som det skulle ge Europa och Afrika en gigantisk potential för elproduktion!

Vissa gamla hamnstäder skulle få flytta på sig, visst; och sjöfarten via de forna Gibraltar sund och Suez skulle få ta omständliga omvägar genom hundratals slussar. Men smakar det så kostar det!

shit. nice, jag förstår att snubben promota sin ide till sin död. 100 år sedan! Snacka om att gubben som kom på detta var en framtidsorakel. Du borde på riktigt skicka den där länken till Greta.
Men ja som sagt, Afrika och medelhavsområde är notoriskt svårarbetat? jag tänker vidsprid rasism bland de olika stammarna = inbördeskrig.. medan resten av världen hindrar varandra från att gå in och styra upp en lösning "för vi vill också ha deras naturresurser isf".
Lättare och mer diplomatiskt att olovligt spränga bort de nuvarande dammarna /konstgjorda sjöarna, som har torkat ut de afrikanska flodsystemet, tycker jag personligen.

ps. 100tals slussar? Låter nästan som att ett shipping-företag gör mer vinst genom att ha en båt på varje sida och lasta över land?
__________________
Senast redigerad av Fittsill 2022-09-11 kl. 12:00.
Citera
2022-09-12, 04:15
  #42
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Nakkvarr
Jag tror tråden redan snuddat vid det gamla projektet Atlantropa, som genom avstängningen av Medelhavet, eventuellt i kombination med en uppdämning av Kongofloden skulle göra Sahara odlingsbart samtidigt som det skulle ge Europa och Afrika en gigantisk potential för elproduktion!

Vissa gamla hamnstäder skulle få flytta på sig, visst; och sjöfarten via de forna Gibraltar sund och Suez skulle få ta omständliga omvägar genom hundratals slussar. Men smakar det så kostar det!

Det skulle bli mycket opraktiskt att stänga av Medelhavet vid Gibraltar. Man kan heller inte utnyttja vattenkraft om nivåskillnaden är för liten.
Stockholms Ström skulle kunna ha ett litet kraftverk, men nivåskillnaden är för liten sägs det för att det skulle vara vits med att ta ut elström även om flödet är stort.

Med en sk Bruzaholms vädur går det att höja nivåskillnaden så att det driver ett kraftverk, men det blir en stor anläggning i så fall.
Plus ganska mycket spillvatten som man inte kan ta ut någon energi ur.

Inte bara Nilens delta skulle bliva dränkt utan även Italiens Po-delta skulle dränkas om man dämde upp Medelhavet.

Det är inte mycket vits med att odla upp Sahara. Sahara ligger i jordens torrbälte där avdunstningen av vatten är större än nederbörden. Det brukar därför bli problem efterhand med att jorden försaltas, som har skett i vissa odlingsfält som i tex Kalifornien och Australien. Vattnet som man tillför med konstbevattning lakar sakta ut salter ur jorden på större djup och de salterna kryper upp till ytan och förstör rötterna på grödorna.

Botemedlet är utdikning och mera konstbevattning, men de som brukar räkna på det visar på att det går åt för mycket vatten samtidigt.

I hela jordens torrbälte så finns det gott om salta sänkor lite överallt där sjöar torkat ut.
Citera
2022-09-17, 23:47
  #43
Medlem
siljaeuropa94s avatar
Kanske lite offtopic men berör ändå saltvatten:

Man försöker utvinna Uran från havsvatten för ändamålet bränsle i kärnreaktorer.
https://engineering.stanford.edu/mag...-nuclear-power.

Koncentrationen U-238 är liten dock,av storleksordningen ett saltkorn per liter saltvatten.
Citera
2022-10-29, 03:34
  #44
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av siljaeuropa94
Kanske lite offtopic men berör ändå saltvatten:

Man försöker utvinna Uran från havsvatten för ändamålet bränsle i kärnreaktorer.
https://engineering.stanford.edu/mag...-nuclear-power.

Koncentrationen U-238 är liten dock,av storleksordningen ett saltkorn per liter saltvatten.

Koncentrationen är 3 ppm av U-238 i havsvattnet. Det är tre mikrogram per liter. Även om denna mängd Uran omvandlades till energi så räcker det inte ens att driva pumparna och koncentrationsanläggningen.
Och allting kring detta.
Det är enorma mängder med havsvatten som måste filtreras genom filter. Även pumpenergin är en kostnad och den blir ganska stor. De filter som finns och nämns i diverse artiklar är så kallade ytaktiva filter. Men ett ytaktivt filter kan inte ta upp så mycket innan det är proppfullt.
Det beror på att atomerna är många men mycket små och en hel kvadratmeter full med atomer väger inte särskilt mycket.

Uranet måste dessutom anrikas för att kunna driva lättvatten/naturligt vatten - reaktorer.
Naturligt Uran måste köras i en tungvattenreaktor eller en grafitreaktor, om det ska vara praktiskt alltså.
Grafitreaktorer har dömts ut som osäkra eftersom de kan bygga upp latent värme som frigörs spontant.
Vilket skedde i Tjernobyl-olyckan.
Dock finns det många grafitreaktorer i drift i Ryssland ännu, och då med särskilda
säkerhetsprogram.

Tungvattenreaktorer anses mycket säkrare.
Men det är lättvattenreaktorer som man bygger så stora.
Som alltså drivs med anrikat uran.

Tror faktiskt att det konstigt nog finns mera energitäthet i vindkraften. Alltså om man ser över hela jordklotet.
På de breddgrader som passadvindarna blåser blåser det dessutom konstant med ungefär samma vindstyrka hela året om.

Det är mycket effektivare att bryta uranmalm uppe på land, och finns redan många väl utarbetade metoder att koncentrera malmen. Men rätt ofta kombineras det med att utvinna andra grundämnen till exempel bly osv. Eftersom ett gram uran i en liten pellets motsvarar hela fem ton av extra prima stenkol, så är valet ganska enkelt. Om man har tillgång till uran alltså.

Om man vill få ihop ett enda gram av uran så behöver man processa inte mindre än 330 000 liter havsvatten eller 330 kubikmeter. Det förutsätter dessutom en 100 % effektivitet hos de använda filtrerna. Något som inte är realistiskt.
Däremot finns det uran i diverse saltsjöar och saltöknar.
Det finns till och med en "naturlig" kärnreaktor på en plats i Oklo, Gabon, Afrika. En gammal sjö som bildat så hög urankoncentration i vattnet att naturlig kärnklyvning uppstått:

https://en.wikipedia.org/wiki/Natura...ission_reactor

Citat:
Natural nuclear fission reactor

Geological situation in Gabon leading to natural nuclear fission reactors


A natural nuclear fission reactor is a uranium deposit where self-sustaining nuclear chain reactions occur. The conditions under which a natural nuclear reactor could exist had been predicted in 1956 by Japanese American chemist Paul Kuroda.[1] The remnants of an extinct or fossil nuclear fission reactor, where self-sustaining nuclear reactions have occurred in the past, can be verified by analysis of isotope ratios of uranium and of the fission products (and the stable daughter nuclides of those fission products). An example of this phenomenon was discovered in 1972 in Oklo, Gabon by French physicist Francis Perrin under conditions very similar to Kuroda's predictions.

Oklo is the only location where this phenomenon is known to have occurred, and consists of 16 sites with patches of centimeter-sized ore layers. Here self-sustaining nuclear fission reactions are thought to have taken place approximately 1.7 billion years ago, during the Statherian period of the Paleoproterozoic, and continued for a few hundred thousand years, probably averaging less than 100 kW of thermal power during that time.

Reaktorn har dock aldrig producerat särskilt mycket energi, men eftersom kärnklyvningen kan ha pågått i 100 000-tals år så finns det väldigt mycket intressant att undersöka där.

Beviset att det skett en naturlig klyvningsprocess bevisas av den skeva isotopvaritionen hos flera viktiga grundämnen i saltsjön.
Citera
2022-10-29, 03:42
  #45
Medlem
Har ni sett hur mycket vatten som rinner i älvarna i Norrland?
Bara dämma upp de älvar som inte har kraftverk och lägga pipeline på havsbotten till fjollträsk så är vårar problem med sötvatten löst.
Citera
2022-10-29, 16:12
  #46
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av crille132
Har ni sett hur mycket vatten som rinner i älvarna i Norrland?
Bara dämma upp de älvar som inte har kraftverk och lägga pipeline på havsbotten till fjollträsk så är vårar problem med sötvatten löst.

Det finns inget problem med sötvatten i fjollträsk. Stockholm har hela Mälaren att hämta vatten ifrån.
Vilket de också gör. Men vet i och för sig inte om Norsborgs vattenverk har nått sitt maximala uttag än?

Men det går att anlägga fler vattenverk runt Mälaren än bara Norsborg.
Lämpliga platser att bygga nya vattenverk finns det också relativt gott om.
Hela Stockholmsregionen har gott om sötvatten.

Men PK-MSMs vurm för mångkultur så behövs det bostäder utav bara helvete. Om vi ska hinna med till år 2030 då jorden går under i en klimatapokalyps, och dessutom hinna importera 30 miljoner asylanalfabeter, så kan vi redan nu börja tömma hela Mälaren på vatten ?
Det finns massor av byggyta på Mälarens botten, och Sossarna och MP-arna kan importera miljoner kineser som bor i bergrum under Stockholms innerstad.
Varje natt smyger de ut genom tunnlarna och öser Mälaren torr.
Det blir förstås massor av lerbotten, men de går ju att bygga lerhyddor av komplett med flugor och annat skit också.
Så att asylanterna känner sig hemma direkt när de kommer från alla jordens hörn.

MP + S + V kan bilda en egen stat på Södertörn, Absurdistan, och sköta sin subversiva verksamhet att bryta ner resten av landet därifrån ?
__________________
Senast redigerad av BabianBlatten 2022-10-29 kl. 17:07.
Citera
2022-10-31, 20:47
  #47
Medlem
siljaeuropa94s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BabianBlatten
Koncentrationen är 3 ppm av U-238 i havsvattnet. Det är tre mikrogram per liter. Även om denna mängd Uran omvandlades till energi så räcker det inte ens att driva pumparna och koncentrationsanläggningen.
Och allting kring detta.
Det är enorma mängder med havsvatten som måste filtreras genom filter. Även pumpenergin är en kostnad och den blir ganska stor.
Det har ibland i andra sammanhang pratats om ta energi från fjädrar/fjäderanordningar nedsänkta i hav-dvs utnyttja vågenergin. Undrar om sånt kan utnyttjas för att förse pumparna med energi-men jag tror iofs inget praktiskt användbart om detta finns framtaget ännu.Vågor i kombination med havbaserad urankoncentrationsanläggning kanske är en omöjlighet iofs
Citera
2022-10-31, 23:41
  #48
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av siljaeuropa94
Det har ibland i andra sammanhang pratats om ta energi från fjädrar/fjäderanordningar nedsänkta i hav-dvs utnyttja vågenergin. Undrar om sånt kan utnyttjas för att förse pumparna med energi-men jag tror iofs inget praktiskt användbart om detta finns framtaget ännu.Vågor i kombination med havbaserad urankoncentrationsanläggning kanske är en omöjlighet iofs

Danskarna har försökt med många olika mer eller mindre välgjorda konstruktioner. Men varje hård storm brukar krossa dessa framtidsdrömmar.

Små mängder energi kan alstras i bojar som rör sig med vågorna, som vars elström kan räcka att de fungerar som LED-fyrar som även mäter vindhastighet och -riktning temperatur mm.
I en del av dessa bojar så sitter det en pendel inuti som hela tiden försöker hitta sin jämvikt medans bojen rör på sig.
Mycket fiffigt men mängden elström är blygsam.

Man kan visst få sådana manicker att generera pumpenergi. Felet är de enorma volymer vatten som måste hanteras.

Drar man en lång trål med ytaktiva fibrer så även om den är lång och stor så det uran som fastnar kanske bara är i milligramklassen.
Arbetet med att dra ut och in trålen är kanske större än energin i de uranatomerna man fångat in.
Svårt att svara på utan praktiska försök förstås.

Jonbytare fungerar också men den bir genast proppfull med allting annat än uran, likadant med de ytaktiva fibrerna. Dvs framförallt kalcium och magnesium-jonerna fastnar, istället för tex uranyl-jonerna. Att designa en jonbytarmatris för enbart uran-joner blir nog mycket svårt.

Dessutom brukar jonbytarmaterial brytas ner och korkas igen av allsköns skräp, inte minst då tex alger och liknande.

Nej det är mycket enklare att laka ut uranet ur krossad malm.
Det är en effektiv och mycket beprövad metod, som har fungerat i över 100 år.
Uranet hade då vid förra sekelskiftet bara ett enda användningsområde, nämligen att färga glas så att det lyser.

Glaset är förstås också radioaktivt men det är förhållandevis ganska svagt.
Citera
  • 3
  • 4

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in