Citat:
Ursprungligen postat av
NegerStryparen
J
Ångbildningsvärmet anges till 2260 kJ/kg eller 2260 MJ/ton.
2260 / 3,6 = 628 kWh går alltså åt att förånga 1 ton vatten.
Den värmen går i princip alltid förlorad om man inte kan använda värmen på något annat sätt.
intressanta siffror, tack. Ja process med denna värmeutveckling .. om systemet man bygger inte kan bevara värmen eller använda värmen i någon annan process. Så kan det väl knappast vara en lönsamprocess att manuellt tillföra värme för att skapa avdunstning.
Därav tänkte jag att man kunde blanda in någon kemisk lösning som band upp saltet, under vissa förutsättningar. Tex om man kan använda värmen för att även värma upp tex. vegetabilisk olja, eftersom salt och olja binder 'lättare' vid hög temp? förstår det som att det är den svagaste vandervals, som aktivera en 'godtycklig' bas för olja i saltvatten? så saltet följer med oljan till toppen?
hm.
Kanske salt/oljan kan användas för att värma upp husen? och vattnet användas till samhället? skulle denna värme-dependet process gå att bygga in som ett sorts 3dje kylarsystem för kärnkraft?
Ett kärnkraftverk som producerar el, värme och vatten?
Citat:
Ursprungligen postat av
NegerStryparen
Det är naturligtvis helt vansinnig idé eftersom kineserna fortfarande sitter kvar i skolbänken. Visserligen avdunstar vattnet, men det som kommer ner som regn gör det först på norra Europas breddgrader.
Jag inser att jovisst, det är en vaninig ide om man vill skapa vattendunstning, men icke att förglömma att detta nätverk har potential att binda upp väldigt många araler VARM-sand/stoft.
Afrikanska stoftkorn följer med alla vind-strömmarna jorden runt och höjer luft-temperaturen med kanske 1-2 grader? mer? tillslut hamnar luften över våra pol-områden, där partiklarna kyls ned och faller ned.. och reflekterar onaturligt mkt sol på istäcket (förstår jag det som).
så redan där har kinesernas bättre förutsättningar att nå jordens klimatmål.
Jätte tråkigt att resten av våra 'ledare' sa nej.
Citat:
Ursprungligen postat av
NegerStryparen
Reverse osmosis är samma process som pågår inne i människans njurar. Fåglar har ännu effektivare njurar än däggdjur, och det vita i fågelskiten är alltså rent urinämne och salter.
Fåglarna behöver nämligen spara på vikt och vatten så mycket det går.
Reverse osmosis är nanoteknik i en av deras främsta tillämpningar.
Nanoteknik är inget nytt, bara ett nytt buzzword.
Det svenska företaget Gambro som startades i Lund (nuvarande Baxter Group) byggde dialysmaskiner på en plastfilm som först togs fram av TetraPak i Lund av bröderna Rausing.
reverse osmosis är inte en förnybar teknik, mebranet är en förbrukningsprodukt?
det var därför jag tänkte att man kunde printa något sorts nano-sugrörs filter istället.
100 000 små nano-sugrör som bara släpper igenom h2o.
Dessa är OCKSÅ en förbrukningsvara, men deras fysiska längd på sugröret avgör hur lång tid det tar innan sugrörets filtrets anlöp/utlopp har 'skrapats' bort av något som fysiskt måste skrapa bort smuts?
https://www.prisjakt.nu/c/vattenrening?108165=38921
sen behövs det el för reverseosmosis - och endel menar på att vattnet blir otjänligt pga renhetsgrad, att vi människor behöver vissa mineraler och spårämnen och det kan vara hälsovådligt att BARA dricka RO under en längre period? idk. känns inte som RO är att föredra, iaf inte ur el/filter köp
Citat:
Ursprungligen postat av
NegerStryparen
Vågdrivna maskiner låter som ett givet fiasko. Danskarna har ju försökt en massa gånger, men stormen Gudrun gjorde visst skrot av de som de hade då.
För små och medelstora bojar som bara ska driva tex en väderstation på samma boj så kan det väl gå, och det ska visst finnas många i drift.
När de börjar krångla så sätter man bara dit en ny boj, och skrotar den gamla bojen.
Eller om värdet är betydelselöst så sänker man bara bojen där den är.
Ja eftersom de har försökt jätte många gånger och misslyckas, tycker jag pekar på att det finns en evidensbaserad teknik som ska fungera - men att designen helt enkelt inte håller för väder elementen?
frågan är om de har tillgång till 'pall kant' på ex gotland.
Vill inte skapa kallabalik, men när det är pallkant utanför strandkand så kan det uppstå
turbulenta underströmmar som kan dra ned en person ner för en djup avgrund, och håller kvar hen likt som ett istäcke
Detta går att utnyttja så att en ev flytboj/sänkboj skulle verkar 100% under vattnet, - därmed så är designen lite säkrare för väder elementen / wear and tear? Jag vet inte, jag är ingen civilingenjör.
Har man en fast bas på underhavs-klippväggen, som väter mot strömmen, så behövs bara en generator, stålvajer+tandemok-bojjar. När det är turbulens är verkningsgraden stålvajerns längd, utan turbulens är det distansen mellan bojjarna.
om bojarna har ett sammanlänkat-vatten/luft-system likt ubåtar använder för att kontrollera djup.. isåfal blir längden mellan de två bojorna även verkningsgraden på generatorn och även uträkningen om nettoproduktion kan fås med den assistans som behövs för att flytta luft..även när det inte är turbulenta underströmmar?
precis som ett undervatten vindkraftverk?
Citat:
Ursprungligen postat av
NegerStryparen
De stora fartygens dieselmotorer skapar så mycket överskottsvärme att det kan användas till lite allt möjligt, till exempel i så kallade flash-distillers, en destillator som använder värme plus lågt tryck (vakuum) för att destillera vattnet.
intressant
https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-...h_distillation