Citat:
Ursprungligen postat av
Venicones
Tidelag var som sagt ett av de vanligaste sklen till att man avrttades i 1600- och 1700-talets Sverige. Och straffen var horribelt hrda. Jag kan nedan citera ett intressant fall frn mina egna hemtrakter, en drng som r 1611 dmdes fr begnget tidelag av Sunnerbo hradsrtt. Denna domsagas dombcker finns fredmligt digitaliserade, det enda jag har gjort r att ndra den lderdomliga stavningen till nutidssvenska, annars r allt ordagrant tergivet efter domboken:
Kom fr rtta Assar Pedersson Barn, fdd i H i Hamneda socken, och sorgligen beknde att han hade haft tidelag med ett sto som hrde Bengt Algutsson till i Horn. S efter hans beknnelse s och efter det 14: e kapitlets lydelse i hgmlsbalken, s ock i Andra Mosebok i det 22: a kapitlet, kunde hradsnmnden icke fria hans liv, utan dmdes kvick i jord* eller ock till elden samt ock djuret med utan han srdeles njuter konungens nder, och beder hradet fr honom att de mtte bliva frskonta med vedakrsel, och drfr utlovar att utgiva 1 re av var grd till kungen och kronans ndtorft om fr det Assar Pedersson mtte komma till xen.
Av domboken framgr inte hur straffet exekverades, men d bnderna (inte av medmkan med den dmde, utan fr att slippa besvret med att leverera ved) bad att han skulle f hamna under yxan istllet, tycks det som om brnning p bl var det vanligaste stt p vilket tidelag bestraffades, ven om kvick i jord uttryckligen fanns med som ett alternativt straff. Som domboken ocks anger skulle domen fre verkstllande prvas av kungen, vilket frn och med 1600-talets brjan blev allmnt frfarande, efter att tidigare ha varit helt upp till hradsrtten. Men d Sveriges kung vid denna tid nnu var Karl IX, han avled p hsten samma r, fr vi anse det hgst osannolikt att straffet lindrades, d Karl IX varit extremt pdrivande under sin regeringstid att upprtthlla de stenhrda straffen som Guds lag, allts Mosebckerna, frskrev fr tidelag.
* Kvick i jord = begravas levande
Fr att vidare anknyta till det jag skrev ovan om straffpraxis vid tidelag under 1600-talet; det verkar som om brnning p bl tycks ha varit vanligast. r 1606 vdjade till exempel allmogen i Memmings hrad i stergtland till kung Karl IX att en man som dmts till att " ble brinna" skulle f halshuggas istllet. Karl IX vgrade att bifalla deras nskan utan vidhll att mannen skulle lida sitt straff fullt ut, samt att det r bttre att kroppen fr lida en kort stund n att sjlen ska g frlorad i helvetet. Drav kan vi p goda grunder utg ifrn att inte heller ovan nmnde Assar Pedersson blev visad ngon misskund, ven om domboken inte uttryckligen ger besked om hur straffet verkstlldes.
Men den grymma avrttningsformen kvick i jord (levande begravning) anvndes faktiskt fortfarande s sent som 1600-talets brjan vid tidelag. Annars var det frmst avsett fr kvinnliga tjuvar och barnamrderskor, men det tycks som om detta straff redan vid medeltidens slut kom att tillmpas alltmer sllan.
Vi kan dock i de skriftliga kllorna hitta ett bekrftat fall av levande begravning p 1600-talet. Intressant nog intrffade ven detta i Smland, i det i Vrend belgna Kinnevalds hrad. Mannen som avrttades, den 18-rige drngen Tiufrid, anges i kllorna som fdd i Sunnerbo hrad, precis som Assar Pedersson som dmdes 1611. Nedan ett citat frn Jonas Liliequists bok "Brott, synd och straff: Tidelagsbrottet i Sverige under 1600- och 1700-talet:
r 1616 gav stthllaren i Jnkping order om att 18-rige drngen Tiufrid frn Sunnerbo hrad skulle st sitt straff, "vilket och nu skedde, att frberrde Tiufrid samt...kreaturet som han denne synd begtt (med) bleve lagda i ett stort rr tillhopa.
Domen verkstlldes i samband med Kinnevalds hrads vinterting i Kalvsvik. Det intressanta i just det hr fallet r att domen verkligen faststlldes av hovrtten i Jnkping. Man kan emellant hitta domar dr delinkventer dmts till att grvas kvick i jord ven senare under 1600-talet, men i de flesta underskta fall kan man antingen hitta bekrftelse p att hovrtten lindrat straffet eller inga anteckningar alls.