"Tyvärr verkar man behöva ange en hel del uppgifter för att få fram några journaler. Jag vet bara var denna släkting bodde och hans namn, samt vilket år han dog. Inte en susning om vilka sjukhus han kan tänkas ha besökt etc.. Har inte ens koll på hans födelsedag, men det borde väl gå att luska fram på nåt sätt. "
Detta har folbokföringen koll på, antingen kan man ringa folkbokföringen på Skatteverket, det är nog lättast, eller kolla in Sveriges dödbok, Sveriges befolkning och liknande register som släktforskare använder, det är sökbara utdrag ur folkbokföringen som man kan få tillgång till på olika sätt.
https://www.rotter.se/produkter/cd-dvd-usb/svdb Vet du någon nära släkting till personen kan det nog underlätta. Får du då personnummer underlättar det för fortsatt letande.
Så vitt jag vet sparas journaler men med tiden flyttas de i regel till centralarkiv och kanske finns på en plats i länet i stället för ute på sjukhusen. Vill minnas att sekretessen gäller 70 år efter personens bortgång, men jag kan ha fel. Sjukhusens journalarkiv borde veta mer.
En del register från sjukhus mm finns sökbara direkt på nätet, t ex här:
https://sok.riksarkivet.se/
Ibland kan man ganska lätt hitta uppgifter om folk på den sidan, på efternamn och ort hittar jag t ex en äldre släkting i folkbokföringen från 1930 med dåvarande adress, utbildning, inkomst, yrke, andra familjemedlemmar i hushållet och deras födelseår. Uppgifter nyare än 70 år brukar inte gå att få fram lika lätt men har du någon farfar eller liknande, t ex om den du söker skulle vara din farbror, kan du prova att gå via farfar och kolla vilka barn han har boende hos sig. Blir så klart svårare om det är en Andersson från Stockholm jämfört med något mer ovanligt, men det kan vara kul och testa om det kommer fram något.