Citat:
Ursprungligen postat av
QueSeraSera
Hur vet du att den imploderat just på det djupet?
Är ingen expert, men antar att konstruktionen tar viss stryk vid varje dyk, och att sådant kan påverka?
Svårt att säga om den utmattas. Bygger man i stål har man en utmattningsgräns att förhålla sig till. Håller man lasterna under utmattningsgränsen sker i princip inget utmattning. Men stål är ganska unik med den egenskapen vad gäller metaller. Kolfiber ska enligt uppgift inte utmattas alls.
Generellt använder rymdindustrin samma teknik som ubåten i fråga, när det gäller gaser vid väldigt höga tryck. Detta för att låg massa är viktigt och man kan få ned vikten på tuberna rejält. Det finns dock två ganska väsentliga skillnader. För det första har man, likt en vanlig gastub, en metall-liner mot trycksidan. Detta för att metaller är väldigt täta. Bortsett möjligen från när det gäller flytande kväve. För det andra, trycket kommer inifrån.
https://youtu.be/zKSG_FMbaAM
När man fyller en gastub kommer den expandera något. Fyller man en omlindad gastub kommer det börja dra i fibrerna. Fibrerna hjälper alltså stålet att hålla ihop och på så vis får man en starkare tub. Det tillåter att man använder tunnare metallväggar vilket resulterar i en lättare konstruktion.
Här har vi det omvända förhållandet. Trycket kommer utifrån uniformt från alla håll. Tuben trycks alltså ihop. Lasten i fibrerna minskar alltså vid belastning. Vilket gör att epoxymatrisen tvingas ta all last.
Nu är det säkerligen inte så enkelt som jag beskriver det. Men det ger en riktning i hur man kan tänka. Materialvalet ter sig otroligt underligt. eftersom att kolfiber bara är exceptionellt starkt i drag, i fibrernas riktning. Vidare väljer man primärt kolfiber för att få ned vikten med bibehållen prestanda. Ubåtar är normalt inte jättekritiska när det gäller vikt. Man kan normalt balansera upp detta med ballast eller flytelement. Men det är klart, ubåten blir ju fulare på det viset