Citat:
Ursprungligen postat av
prostetnic
Skulle gissa att det är rätt ovanligt eftersom det verkar vara så att läkare är rätt återhållsamma med att fullgöra den skyldigheten, tyvärr kanske. Argumentet är ju att det ju skadar läkare-patient-relationen så att patienten kanske drar sig för att söka vård och det är den balansgången man antagligen försöker gå.
Vad gäller alkoholbruk så är det i sig inte något som per automatik gör en olämplig som förare och inte något som läkaren därmed behöver rapportera in. Inte ens ett ganska kraftigt bruk behöver inte vara det, det är frågan om patienten kan hålla isär alkoholdrickande och bilkörande vilket det är rätt många som kan göra.
Det pågår diskussioner om detta bland läkarkåren, om just läkare-patient-relationen. Det finns lite artiklar i Läkartidningen där detta dilemma nämns.
Många läkare vill inte medverka till anmälningsplikten, men ändå kanske få ta reda på viss värden för patientens skull.
En del läkare frågar helt enkelt patienten om den får ta prover om alkoholöverkonsumtion, men att den kan bli tvingad att anmäla detta till transportstyrelsen.
Om patienten säger nej så brukar läkaren strunta i att ta proverna och då är båda skyddade. Förutom att kontrollen över patientens hälsa försämras.
Sen så kollar läkare lite försiktigt vilket jobb man har om man kör mycket bil och så när det fattar sitt slutgiltiga beslut.
Är man en pensionerad hemmasittare så bryr de sig mindre än om du jobbar som taxichaffis.
Sen finns det nitiska översittarläkare som är nykterhetspopulister som vill sätta dit någon som dricker ibland. Då är det bara att avbryta kontakten och byta vårdcentral.
Tyvärr kommer den läkaren skriva ett illa omdöme i journalen som andra läkare får ta vid.
EDIT: Alternativt skaffa en privat läkare som är specialist på ens område, de är oftast mer kunniga ändå än en vanlig allmänläkare.
Det vill ogärna skrämma iväg sina betalande kunder.
Men då får man bekosta besöket själv.