Hittade den här artikeln, verkar rist att fira sig ner i en 60 x 60 lucka för att simma i grundvatten med ett oljelager på.
Eller kan det vara desinformation?
I vilket fall så verkar dom inte ligga så nära storstäder, så detta är väl ett uppdrag för lands UE-are.
Så kan vi stadsbor komma på visning till nästa sommar.
Ta fram överlevnadsdräkten, 300M rep å en uppblåsbar gummibåt som är oljebeständig, gastät lampa & syrgasmask.
Sänd gärna bilder, men använd gassäker blixt.
Trist å leva resten av livet i bitar om 60 x60.
Lycka till.
C-man
Artikeln:
Sverige 13 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 10:50
Ont om spekulanter på statens bergrum
GÖTEBORG. Utförsäljningen av statens krislager av olja är nu i stort sett klar. Den har inbringat närmare två miljarder kronor.
Men frågan är fortfarande vad alla jättelika bergrum ska användas till. 38 av 46 är fortfarande kvar i statlig ägo.
De bergrum som har sålts används till liknande lagring som den statliga. Ett privatföretag i Strömstads-trakten lagrar till exempel flygbränsle för vidare transport till Norge. Andra används till kommunal eldningsoljelagring.
Trots internationella idékläckarseminarier och inbjudna forskare från industrin, har emellertid inga lösningar på alternativ användning hittats. Ingen har nappat på de mer spekulativa, som svampodling, vinlagring eller bungyjump.
Inte heller de mer realistiska tankarna har fallit väl ut. Bland annat hade ett stålverk planer på att dumpa aska i ett av bergrummen, men då man inte ansågs kunna sköta anläggningen miljömässigt skrinlades planerna.
Den goda föresatsen att kunna använda utrymmena till mellanlagring av varmvatten, till exempel spillvatten från någon industri för anslutning på fjärrvärmenätet, har också kommit på skam. Anledningen är att alltför långa transportledningar till olika kommuner skulle ha varit nödvändiga.
Perfekt klimat
Bergrummen ligger avsides. Det var i högsta grad var avsikten när de byggdes, men kan i dag vara en nackdel.
Inte heller blev det något av med de planer som ett skogsföretag hade, att tillfälligt lagra massaved för att slippa mögel.
En annan anledning till att många användningsidéer har skrinlagts är kostnaderna för att komma in i bergrummen. I dag är enda ingången en 60 centimeters manslucka. Transportporten, som en gång sprängdes upp, murades därefter igen på ett mycket solitt sätt, bland annat för att kunna stå emot eventuella bomber.
- Vi har bara öppnat en anläggning och det är dyrt. Kostnaden är mellan 5 och 20 miljoner, säger Tommie Ekström, informationsansvarig på Statens Oljelager, som vid årsskiftet inlemmades i Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).
Olja i grundvattnet
Förutom avvecklingsförsöken satsar Statens Oljelager nu på miljösäkringen av de gamla bergrummen, som har en volym på mellan 5 000 och 120 000 kubikmeter. I vissa fall har oljan - som i händelse av krig skulle kunna driva det civila Sverige - lagrats i 20-30 år.
När bergrummen nu töms på oljan tränger grundvattnet in, och när det når en viss nivå finns det risk för att den olja som eventuellt finns kvar i bergmassan tränger ut i grundvattnet.
- Därför använder vi olika metoder för att hålla grundvattennivån strax under den gamla nivån, säger Tommie Ekström.
Investeringskostnaden för detta är närmare en halv miljard för de närmaste fem-tio åren. (TT)