• 1
  • 2
2006-08-18, 23:54
  #1
Bannlyst
Glassade precis in på det här forumet, kollade runt lite, och kom på en sak.

Häromåret såg jag en dokumentär på tv (kan ha varit kalla fakta lr vad som helst) om ett misslyckat statligt projekt, det fanns mycket olja i världen och den var mycket billig så svenska staten skulle lägga upp en buffert för eventuella sämre tider. Jag minns siffran 250, möjligen skulle detta tänkta bergrum för oljeförvaring rymma 250 miljoner liter/fat olja eller så kostade det 250 miljoner att bygga. I vilket fall blev det ganska mycket stenkrafsande och när dom var klara var världens första oljekris ett faktum och priserna var skyhöga, haha! Skandalen var att till det datum programmet sändes hade inte bergrummet används till nåsnting, bara kostat pengar! Känner nån till detta?
Citera
2006-08-19, 00:01
  #2
Medlem
tapirs avatar
Citat:
Under det kalla kriget hade Sverige olja, eller snarare förhoppningsvis raffinerat drivmedel, lagrat i bergrum och andra faciliteter för användande i händelse av krig eller en avskuren neutralitet i händelse av ett europeiskt storkrig. Under 1990-talet har större delen (eller all?) denna olja sålts och bergrummen stängts.

kanske inte riktigt det du söker men: http://www.sgu.se/sgu/sv/miljo/avveckling/index.html
Citera
2006-08-19, 02:14
  #3
Medlem
Ninjakossans avatar
Vi har ju, och har haft, flera underjordiska bränsledepåer men det här låter inte som någon av dem. Ska nosa runt lite, åter kommer när jag vet något. =)
Citera
2006-08-20, 01:09
  #4
Medlem
collimans avatar
Oljiga bergrum

Hittade den här artikeln, verkar rist att fira sig ner i en 60 x 60 lucka för att simma i grundvatten med ett oljelager på.

Eller kan det vara desinformation?

I vilket fall så verkar dom inte ligga så nära storstäder, så detta är väl ett uppdrag för lands UE-are.

Så kan vi stadsbor komma på visning till nästa sommar.

Ta fram överlevnadsdräkten, 300M rep å en uppblåsbar gummibåt som är oljebeständig, gastät lampa & syrgasmask.

Sänd gärna bilder, men använd gassäker blixt.

Trist å leva resten av livet i bitar om 60 x60.

Lycka till.

C-man

Artikeln:
Sverige 13 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 10:50

Ont om spekulanter på statens bergrum
GÖTEBORG. Utförsäljningen av statens krislager av olja är nu i stort sett klar. Den har inbringat närmare två miljarder kronor.
Men frågan är fortfarande vad alla jättelika bergrum ska användas till. 38 av 46 är fortfarande kvar i statlig ägo.
De bergrum som har sålts används till liknande lagring som den statliga. Ett privatföretag i Strömstads-trakten lagrar till exempel flygbränsle för vidare transport till Norge. Andra används till kommunal eldningsoljelagring.
Trots internationella idékläckarseminarier och inbjudna forskare från industrin, har emellertid inga lösningar på alternativ användning hittats. Ingen har nappat på de mer spekulativa, som svampodling, vinlagring eller bungyjump.
Inte heller de mer realistiska tankarna har fallit väl ut. Bland annat hade ett stålverk planer på att dumpa aska i ett av bergrummen, men då man inte ansågs kunna sköta anläggningen miljömässigt skrinlades planerna.
Den goda föresatsen att kunna använda utrymmena till mellanlagring av varmvatten, till exempel spillvatten från någon industri för anslutning på fjärrvärmenätet, har också kommit på skam. Anledningen är att alltför långa transportledningar till olika kommuner skulle ha varit nödvändiga.

Perfekt klimat
Bergrummen ligger avsides. Det var i högsta grad var avsikten när de byggdes, men kan i dag vara en nackdel.
Inte heller blev det något av med de planer som ett skogsföretag hade, att tillfälligt lagra massaved för att slippa mögel.
En annan anledning till att många användningsidéer har skrinlagts är kostnaderna för att komma in i bergrummen. I dag är enda ingången en 60 centimeters manslucka. Transportporten, som en gång sprängdes upp, murades därefter igen på ett mycket solitt sätt, bland annat för att kunna stå emot eventuella bomber.
- Vi har bara öppnat en anläggning och det är dyrt. Kostnaden är mellan 5 och 20 miljoner, säger Tommie Ekström, informationsansvarig på Statens Oljelager, som vid årsskiftet inlemmades i Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).

Olja i grundvattnet
Förutom avvecklingsförsöken satsar Statens Oljelager nu på miljösäkringen av de gamla bergrummen, som har en volym på mellan 5 000 och 120 000 kubikmeter. I vissa fall har oljan - som i händelse av krig skulle kunna driva det civila Sverige - lagrats i 20-30 år.
När bergrummen nu töms på oljan tränger grundvattnet in, och när det når en viss nivå finns det risk för att den olja som eventuellt finns kvar i bergmassan tränger ut i grundvattnet.
- Därför använder vi olika metoder för att hålla grundvattennivån strax under den gamla nivån, säger Tommie Ekström.
Investeringskostnaden för detta är närmare en halv miljard för de närmaste fem-tio åren. (TT)
Citera
2006-08-20, 01:54
  #5
Medlem
Discoverys avatar
oljelager

någon som varit ner i oljelagret utanför Gävle ?
Citera
2006-08-20, 14:07
  #6
Medlem
lothers avatar
har varit nere i ett , den låg ett antal mil söder om jönköping
klart stor, klart onödigt, klart dyrt, klart man skulle vilja ha det som personlig oljereserv
Citera
2006-08-20, 16:26
  #7
Medlem
Ja detta är ju inget nytt. Länken som tapir lade upp beskriver avvecklingen. På en annan sida hos SGU finns en sammanställning över alla bergrum som funnits för bränslelagring. I boken "Kalla krigets Kronoberg" finns en intressant historieskrivning om bergrummet i Blädinge. Expeditionsbyggnaden inrymdes i en vanlig villa i ett villaområde. Från villan kunde man åka hiss ned i underjorden till bergrummen som kunde inrymma 73.000 kubikmeter bränsle.

Utan att full koll på detaljerna känns det inte som att detta är någon skandal. Bergrummen började byggas på 1960-talet (just Blädingeanläggningen byggdes 1974 och är kanske den trådskaparen syftar på med oljekrisen) och började avvecklas 1994, då kalla kriget som bekant var slut. De har använts för lagring av drivmedel, vilket känns som en relevant åtgärd utifrån vad som gällde då.

Finns i likhet med en hel del militär fortifikation ingen anledning att ha anläggningar som inte behövs.
Citera
2006-08-26, 15:41
  #8
Medlem
Jeruss avatar
Hej

På Baggbodykarns hemsida finns film från ett oljelager utanför Ludvika.
http://www.baggbodykarna.org/links/browselinks.php?c=10
Citera
2009-05-22, 17:15
  #9
Medlem
Squidwards avatar
Gammal tråd, men va fan. Det är inga små bergrum det handlar om kolla in den här artikeln http://www.newsdesk.se/pressroom/got...gs-hamn-219728. Lägg märke till gummibåten. Finns en högupplöst bild att tanka ner. Inse potentialen i ett sånt här rum om man bara lyckas sanera all gammal olja. Skulle ju kunna få in ett mindre samhälle.
Citera
2009-05-22, 17:32
  #10
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Squidward
Gammal tråd, men va fan. Det är inga små bergrum det handlar om kolla in den här artikeln http://www.newsdesk.se/pressroom/got...gs-hamn-219728. Lägg märke till gummibåten. Finns en högupplöst bild att tanka ner. Inse potentialen i ett sånt här rum om man bara lyckas sanera all gammal olja. Skulle ju kunna få in ett mindre samhälle.


Varför sanera när dom använder det? =D
Citera
2009-05-22, 17:39
  #11
Medlem
Squidwards avatar
Jovist, men tänkte på att det kanske finns andra användningsområden. Finns ju några stycken runt om i landet och inte alla är i drift. Underjordisk katedral kanske? Fast fukten kan nog bli ett problem.
Citera
2009-05-22, 22:36
  #12
Medlem
Det är något suspekt över bilden. Känns som ett perfekt b-skräckisomslag, sekunder efter att den tagits kommer den muterade ormen som levt i tunnlarna sedan forntiden upp ur djupet och slukar båten.

Sinnessjukt stort, man får känslan av att det är en synvilla och att personen i båten är en leksaksbåt någon putt ut i vattnet och den reella storleken på bergrummet är som en normalstor gångtunnel.
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in