Citat:
Ursprungligen postat av
Enterprise
Känslor, nyfikenhet?
Det är algoritmer vi pratar om här. Ni kanske menar simulering av känslor, såsom nyfikenhet.
Inom västerländsk filosofi och kristendom trodde man förr på dualism. Om dualismen är sann så kan inte AI ha känslor, medvetande, nyfikenhet, vilja, osv. Tror du på den modellen? Är det isåfall för att du har en religiös tro?
Dualism är alltså idén att det finns både en materiell fysisk verklighet som styrs av naturlagar, och en andlig/ideell/mystisk verklighet som inte styrs av naturlagar och inte kan studeras med naturvetenskap. Människan har då både en kropp (bibeln kallar den kött, vårt djuriska jag, eller den yttre människan, inkl instinktiva känslor och drifter) och själ (medvetande, samvete, evighetsnatur, personlighet, i Bibeln kallat människans inre). Kanske härrör enligt den modellen sådant som nyfikenhet och många känslor från själen. I Bibeln och karismatisk teologi talar man dessutom om människans ande (gudsmedvetande, allra innersta, som står i kontakt med Gud via inspiration från Guds Ande), men inom filosofi gör man inte den distinktionen utan andligheten ses som en del av själen. Freud har f.ö. en liknande tredelad modell: Människans "det" (instinkt, drifter), "jag" och "överjag" (värderingar).
Jag tror att människan kan ha en "mind" och kanske också att Gud kan finnas, även om dualismen inte finns. Människans "mind", och Gud, behöver inte vara mystiska. Vi naturvetare tror att verkligheten i grunden bara är konsekvenser av naturlagar, som är matematik och logik. Inget finns utöver matematiken och logiken. Psykologin och människans "mind" följer matematikens och logikens lagar, och är en emergent konsekvens av biologi, som är en konsekvens av kemi, som är en konsekvens av fysik och naturlagar. Dessa "emergenta fenomen" är komplexitet som uppstår i storskaliga system bestående av mycket enklare beståndsdelar, t.ex. fysikens alla minsta beståndsdelar. Denna fundamentala verklighet följer fysikens teori-om-allt, som vi ännu inte har hittat men tror väntar på att bli upptäckta. Om Gud finns (som har designat naturlagarna) måste hen finnas utanför vår rum-tid och följer inte naturlagarna för vårt universum, utan andra naturlagar. Men Gud måste följa matematikens och logikens lagar. Människan kan ha en evighetsnatur utan en mystisk själ, genom att informationstillståndet i vår hjärna kan kopieras i dödsögonblicket.
Tron på äkta AI är därför förenlig med tron på en Gud, och kräver inte tro på dualism. En AI (en artificiell "mind" liknande människans "mind") kan beräknas eller simuleras. OM man är religiös så tror man att människan är skapad till Guds avbild, och precis som att Gud kunde skapa människor så kan människan skapa äkta AI.
Datorsimulering är en form av datorberäkning, så vi kan lika väl säga att känslor skulle kunna beräknas som att de kan simuleras.
Det sätt som vi tror att känslor är implementerade i den kemiska hjärnan är inte mystiskt, utan bygger på kemiska signalsubstanser som informationsbärare. Dessa kan datorberäknas approximativt (vilket är samma som datorsimuleras). Alltså kan känslor potentiellt implementeras i en dator också.