Citat:
Ursprungligen postat av
RollonHomie
Om ljuset är beroende av sin omgivning för att synas, hur vet vi då att den färg ljuset har verkligen stämmer och inte är en "synvilla"?
Det vet vi inte.
Eller snarare: Den färg vi upplever att EM-strålning har, är ett resultat av hur just våra ögon är konstruerade med dess tre olika sorters färgkänsliga celler (tapparna), samt hur nervsignalerna från dessa behandlas i vår hjärna. Andra djur har andra färgupplevelser t ex för att de har färre eller fler olika sorters tappar.
Det som är mätbart och objektivt sant är att det finns EM-strålning med olika våglängder, och att det vi upplever som olika färger är olika våglängder eller blandningar av EM-strålning med olika våglängder. T ex finns det våglängder som vi uppfattar som blå. Däremot finns det inte någon skär våglängd, utan skär är en blandning mellan flera.
Att vi uppfattar blandningar som t ex skär som EN färg är inte alls det enda möjliga alternativet. Ljud är också vågor, men blandar man ljud med olika våglängder så hör vi ju ett ackord, där ett tränat musiköra fortfarande kan uppfatta de olika enskilda tonerna. Av någon anledning fungerar inte vårt hörselsinne och synsinne på samma sätt när det gäller blandningar.
Poängen är att hur vi uppfattar färg och ljud är något högst subjektivt för vår art.