Det var på 1700-talet som rättssäkerhet
blev en grej. Innan dess kunde vem som helst bli godtyckligt anklagad och vara tvungen att bevisa sin oskuld, istället för tvärtom.
Under Stockholms blodbad räckte det med en anklagelse för att bli summariskt avrättad.
Under medeltiden var s.k.
gudsdomar vanliga. Den anklagade skulle klara av en svår utmaning eller tortyr, och om den anklagade lyckades så sågs det som att personen var oskyldig eftersom gud hjälpt den.
Misslyckades man så berodde det på att man skyldig till brottet.
Under häxprocesserna var det tvärtom. Om man överlevde tortyren så berodde det på att de var häxor som fick hjälp av djävulen. Om de dog av tortyren så var de oskyldiga.
Bårrätten, eller bårprovet, grundade sig på den under medeltiden gängse föreställningen, att såren på den dräptes lik började blöda, då mördaren kom i närheten av sitt offer. Den misstänkte skulle under ed lägga handen på liket utan att likets sår började blöda.
Detta prov avviker från övriga gudsdomar och provet fortsatte att användas även efter att övriga gudsdomarna förbjudits.
Till exempel omnämns den i danska domböcker så sent som 1646.
Järnprovet förekommer i olika former, till exempel skulle den misstänkte bära glödande järn i handen och gå nio steg innan han fick släppa det. En annan variant var att den misstänkte skulle gå på glödande järn. Om den misstänkte hade kvar oläkta brännsår på händer eller fötter efter några dagar ansågs den misstänkte vara skyldig.
Kittelfångsten, kittelprovet eller provet med det kokande vattnet. Den anklagade skulle plocka upp ett föremål ur en kittel med kokande vatten och vara "oskadad" för att lyckas. Detta innebar inte att handen skulle vara fri från brännskador, utan endast att de uppkomna brännsåren efter en viss tid inte fick blöda eller varas.
Lott-ordalen hade under medeltiden stor användning bland de germanska folken. Den försiggick så, att två trädkvistar, av vilka den ena märkts med ett kors, insveptes i ett stycke rent ylle och lades på altaret eller relikerna.
Sedan den anklagade med ed bekräftat sin oskuld, drog prästen eller en oskyldig gosse ut en av kvistarna. Om den utdragna kvisten var den korsmärkta, ansågs den anklagade skyldig.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gudsdom