Citat:
Ursprungligen postat av
TurboOMX
Ofta läser jag kommentarer från sossar om att längta tillbaka till något tidigare årtionde under folkhemsperioden. Men med hur många av dom vet detaljerna av vad som pågick och hur många har bara fallit för nån sorts sossig historieskrivning?
Under rekordåren var skattetrycket markant lägre än vad det var idag och regleringarna på nästan allt, men särskilt arbetsmarknaden, var mycket färre.
Sedan mellan 1970 och 1990 när man försökte sig på något socialiseringsexperiment så var medelinflationen varje år 8,4% och man devalverade bort våra rikedomar och avreglerade kreditmarknaden vilket slutade som vi alla vet i 90-talskrisen. Det var också under dessa årtionden man luckrade upp invandringen.
Så vad är det dessa sossar menar är det Sverige man vill tillbaka till?
De vill ju uppenbarligen inte ha ett skattetryck på 25% och avskaffad LAS, så vad är det de menar egentligen?
Din beskrivning av vad som hände mellan 70-90 haltar nog lite för mycket. Avregleringen av kreditmarknaden skedde under borgarna 85. Vilket ledde till överdriven utlåning och vidare bankkrisen. Så att vi hamnade i så djup kris som vi gjorde kan du nog främst skylla borgarna för.
När det gäller fast växelkurs och hög inflation så brukar både sossar och borgare få kritik för sin tidigare politik.
Sen var det en internationell lågkonjunktur också. De högerextrema Moderaterna misslyckades totalt att få Sverige ur krisen och det var först när sossarna tog över 94 som de kunde genomföra reformer för att reparera skadan som de högerextrema Moderaterna ställt till med.
Men sett ur politiskt filosofisk höjdpunkt tror jag nog att sossarna skulle se 70-talet som.
När det gäller invandringen under senare årtionden så fanns det i princip inga problem med invandringen. Det var väldigt få som kom och de som kom skötte sig fin fint.
De problem man började se var de tidigare arbetskraftsinvandrarna som borgarna ville ha hit som slavarbetare i sina fabriker. Det var då de byggde de där hemska mångmiljonprogrammen (fula höghus i ytterområden). Slavarna (arbetskraftsinvandrarna) skötte sig normalt sett finfint. Men deras barn som växte upp i missär och utanförskap började visa agg mot samhället. Vilket var mycket förståeligt då de trycktes undan av rasism och annat.
Kanske de skulle vilja hävda att 60-talets bygge som ledde till början av 70-talets folkhem är höjdpunkten.