Citat:
Ursprungligen postat av
prostetnic
En länk vore väl rimligt att posta? Så vi åtminstone vet vad du far efter.
Vad gäller regler om att inte åtala? Nej, varför skulle det finnas det? Vi har ju inte strafflagar för syns skull, begår man ett brott skall man ju kunna straffas för det - annars vore det ju rätt meningslöst att stifta en lag mot det och dessutom ange ett straff för gärningen.
Och av det du skriver att döma så rör det sig nog inte om någon stackars uteliggare som inte lyckats tigga ihop till sitt dagliga bröd som inte såg någon annan utväg. Enligt uppgift så är det 100 dagsböter som gäller för sånt brott och om man får det till att bli 90tkr så är alltså frågan om dagsböter a 900kr och en dagsbot skall vara en tusendel av årsinkomsten. Det låter som att det är snarare är frågan om någon som har det rätt välbeställt med andra ord.
"
Vad gäller regler om att inte åtala? Nej, varför skulle det finnas det? Vi har ju inte strafflagar för syns skull, begår man ett brott skall man ju kunna straffas för det - annars vore det ju rätt meningslöst att stifta en lag mot det och dessutom ange ett straff för gärningen"
Då får du nog läsa på lite för det finns möjlighet till både:
1.
Strafföreläggande - där vederbörande erkänner brott på plats och "skriver under sitt straff" utan att åtal väcks eller huvudförhandling genomförs.
2.
Åtalsunderlåtelse - där man efter förundersökning och erkännande för in brottet i belastningsregistret, men i övrigt inte väcker åtal, går till huvudförhandling eller dömer ut någon påföljd.
3.
Förundersökningsbegränsning - där man väljer att inte utreda eller väcka åtal för vissa brott då man anser att kostnaden för detta är för högt och att dessa brott inte kommer att påverka straffet.
4.
Straffvarning - vid enklare brottslighet av minderårig, där man väljer att avstå såväl åtal och huvudförhandling, som påföljd, utan ersätter detta med att man kallas på möte med åklagaren.