Citat:
Ursprungligen postat av
Hamilkar
Fast kritiken från Europadomstolen som du refererar till är ju inte tillämplig här. Det här är ju snarast om häktning på lösa boliner, och det har vi, vad jag har mig bekant, inte fått någon kritik av Europadomstolen för. Jag kan ha fel, men jag tror att häktning på sannolika skäl på lösa boliner är något som mest sker vid just sexualbrott, och är en reflektion av den allmänt lite mer sangviniska syn på bevisning som nuförtiden kan förekomma i den typen av mål.
Men det här fallet är ju intressant, eftersom den häktade släpps efter en vecka, trots att åklagaren har två veckor på sig till nästa häktningsförhandling vid sannolika skäl. Då måste det ha skett något rätt dramatiskt med bevisningen som gör att den påtagligt och i ett sammanhang har försvagats. Givet uppgifterna om att ingen teknisk bevisning var klar, är det enda jag isåfall kan komma på, att det har hänt något, eller sagts något, som tydligt har försvagat målsägarens trovärdighet.
Citat:
Ursprungligen postat av
Hamilkar
Vi vet inte vad som föranledde varken häktningen på sannolika skäl eller dess avbrytande, men se mitt inlägg ovanför. Det har rimligen hänt något som påtagligt har försämrat bevisläget under häktningstiden. Det kan man i allmänhet inte skylla åklagaren för. Observera också att åklagaren minsann inte enväldigt beslutar om häktning - det gör tingsrätten, och dess beslut kan överklagas till hovrätten. Riktigt vad skit som helst kan en åklagare inte komma med och få den misstänkte häktad.
Nej anledningen att jag lyfte exemplen från Europadomstolen var för att effekterna av att sitta häktad i Sverige är i regel ganska långgående. Isolering är något av det mest nedbrytande en människa kan bli utsatt för. Därför ska häktning ske endast när det är mer motiverat än den inskränkning som det innebär i den misstänktes rättigheter.
”Sverige har under flera år fått upprepad kritik från både FN:s och Europarådets tortyrkommittéer för sina långa häktningstider och för att Sverige i alltför hög utsträckning ålägger de häktade restriktioner, vilket leder till att häktade i Sverige sitter isolerade för länge. Kommittéerna menar att den långvariga isoleringen i svenska häkten riskerar att skada de häktades psykiska och fysiska hälsa avsevärt.”
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/42022
Om du läser de andra artiklarna i VK gällande fallet så kommer du att se att det inte fanns någon teknisk bevisning vid tillfället för häktningen. Inte heller hade man hunnit höra de vittnen man skulle höra.
”Mannen greps i tisdags och sitter nu anhållen. Under fredagen begärdes han häktad, på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt. En häktningsförhandling ska hållas under lördagen. Enligt den häktningsframställan som lämnats in till Umeå tingsrätt ska våldtäkterna ha skett i Umeå kommun.”
https://www.vk.se/2025-01-10/elitidr...r-i-umea-1fdc3
” – Vi väntar på viss teknisk bevisning, säger åklagaren på fredagen.”
” – Den ena misstanken om våldtäkt är nedlagd och den andra är pågående. Vi väntar på viss teknisk bevisning och några förhör som ska hållas. Efter det får vi ta ställning till hur vi ska gå vidare efter det, säger hon.”
https://www.vk.se/2025-01-16/elitidr...n-slappt-f79f8
Det enda som legat till grund för häktningen, mest troligt, har varit precis som åklagaren nu säger - det är en trovärdig berättelse från målsägande. Frågan är då om det kan anses på sannolika skäl styrkt att någon begått ett brott utifrån en utsaga från en målsägande allena.
Vart vi vill lägga ribban för när det är objektivt motiverat att häkta någon på sannolika skäl är ju helt och hållet en konstruktion som vi som samhälle avgör. Men i min uppfattning är det lite väl magstarkt att häkta någon baserat endast på en trovärdig utsaga, som efter en vecka inte längre räcker till häktning.
Vi kommer inte kunna granska underlaget nu i efterhand. Men det är ändå extremt märkligt att en åklagare väljer att häkta en misstänkt på sannolika skäl den ena veckan, för att därefter nästa vecka lägga ner ena brottsmisstanken och släppa honom.
Något du också kan notera om du läser artikeln när han släpptes framgår att:
”Finns det någon tidsram för detta?
– Nej, jag kan inte säga någon direkt tid. Vi jobbar så fort vi kan, men ärenden med frihetsberövade och liknande måste prioriteras före. Det beror på arbetsbelastningen i övrigt.”
Jag vet inte hur den exakta arbetsbelastningen ser ut för åklagarkammaren i Umeå, men om vi utgår utifrån uttalandet kan vi alla fall misstänka att de har en ansträng arbetssituation. Det leder i min mening till att bedömningar som egentligen ska vara väl underbyggda och kvalificerade sker mer på känsla och styrt utifrån pressade förhållanden.
Man vill inte göra fel gentemot målsägande, så då tar man till häktning oavsett om det faktiskt finns objektiva skäl för det. Jag har utvecklat det resonemanget tidigare, men det är möjligt att flyktrisken skulle anses vara så pass stor att det var motiverat, men i övrigt har jag svårt att se på vilket sätt han skulle kunna ha stört utredningen.
Slutligen, jag är mycket väl medveten om att häktning sker av domstolen, men det är snarare en formell process där domstolen i huvudsak alltid beviljar den utan att egentligen göra någon prövning. För en liknelse kan du se på hur förvaltningsrätten hanterade frågan om LVU på pojken i fallet som nu sänds på Uppdrag Granskning.
Pratar du med några försvarsadvokater i landet så kommer de nog ganska oavkortat bekräfta för dig att den uppfattningen jag har delar de med mig och att domstolen är en institutionell instans snarare än någon rättssäkerhetsgarant.