Citat:
Ursprungligen postat av
KeligKapybara
Du vet inget alls om hur ett barn med autism beter sig, det märks. De vågar inte säga någonting. Det är snarare de som kanske riskerar att bli utskrattade, för de vågar inte säga ifrån själva eller be någon annan om hjälp. De står garanterat inte och skrattar åt någon som gör illa. Det är ren elakhet. Många barn med autism överempatiserar t.o.m. Om någon är elak mot deras syskon t ex tar de minst lika illa åt sig.
En 8-åring som bara pratar fakta? Sluta nu, en 8-åring leker fortfarande.
Märks att du inte har barn själv.
Nej det som märks är att du inte kan någonting om autism som diagnos, precis som vanliga människor har de olika personlighetsdrag utöver de gemensamma nämnarna för autism, och precis som vanliga människor känner de sig mer eller mindre trygga i olika situationer och därför beter de sig olika.
En 8-åring som nästan bara pratar fakta är inte alls otänkbart, även om det inte ens är autism. Har du ingen som helst erfarenhet av barn utanför din egen familj?
Citat:
Ursprungligen postat av
KeligKapybara
Barn med autism är tystlåtna, tillbakadragna och blyga inför vuxna. De vågar inte säga så mycket.
Korrekt, barn med autism som är osäkra i en ny vuxens närvaro vågar inte säga så mycket, de vet inte hur de uppfattas och vad som förväntas utav dem om de inte får extremt tydliga instruktioner. Om de däremot känner sig tillräckligt trygga, som i sitt hem, börjar de visa upp sin "riktiga" personlighet där vissa rabblar fakta eller pratar om sina egna intressen utan förståelse för att åhöraren inte nödvändigtvis har samma intressen som barnet själv. "Jag tycker det är intressant, därför är det intressant."
Att skratta när någon ramlar, att vara helt tyst vid mötet med nya människor och att rabbla fakta är alla förmodligen symptom på bristande inlevelseförmåga. Det kanske ser roligt ut när någon ramlar, och finns inte empatin för hur den andra personen upplever situationen så dämpas inte humorn och ungen skrattar åt det hela. "Jag tyckte det var kul, därför är det kul" är inte nödvändigtvis elakhet, det är oförmåga. Vad som däremot är elakt är att som vuxen döma ut en 8-åring som eventuellt har ett handikapp som gör att denne inte ens förstår att beteendet
uppfattas som elakt.
Märks att du har barn med autism i din närhet, kanske en släng av det själv, och därför inte har inlevelseförmåga eller förståelse för olikheter inom kategorin, utan tror att det enbart är en sak, den sak du lärde dig först/har närmast.
---
Citat:
Ursprungligen postat av
midnightrambler
Jag vågar inte riktigt ta upp det med barnets pappa, kan ju vara lite känsligt tänker jag…Om mitt barn slår sig så finns ingen känsla av medkänsla eller fråga hur det gick t.ex, barnet kan tvärtom skratta om någon gör sig illa. Man märker vad han har lärt sig att man ”ska” säga, men menar det inte.
TS:Tycker du inte att man borde kunna ta upp även känsliga saker i ett bra förhållande? Är ni särbo så kan det kanske fungera att inte prata om känsliga saker, men absolut inte om ni skulle flytta ihop. Är flytta ihop ett måste, eller kan ni tänka er att vara särbo tills barnen flugit ut tex? Har ni diskuterat vad målet med och förväntningarna på relationen är?
Hade jag varit i din situation som jag förstår den, hade jag försökt fråga om och påpeka mönster när det dyker upp naturligt, "Tycker du inte att han gör sådär ganska ofta?". Om man har sanningen på sin sida brukar det räcka med att så ett frö hos de som inte är redo och sedan finnas där när de väl lagt pusslet själva eller konfronterats med det från annat håll, tex skolan.
Jag hade även läst på om strategier för hur man hanterar barn med autism, i min erfarenhet är extrem ärlighet och tydlighet bäst, skippa liknelser och insinuationer samt håll dig neutral i känslomässiga uttryck. "Jag förstår att du tycker att tåg är väldigt intressanta just nu, men jag gör inte det, du kan välja ut 1 fakta och berätta om den i 3 minuter och sen pratar vi om någonting annat?"
Att det rabblas fakta är egentligen ett väldigt positivt tecken, viljan att anknyta och göra saker gemensamt finns där, men det sker på ett annorlunda vis, och då får man tyvärr anpassa sig och rollspela autist själv. Du kan till exempel säga att det är mer rättvist om ni turas om, han kan berätta en fakta och du kan svara med en annan orelaterad, sen han igen, sätt en timer om du måste. Utbytandet av information rakt av utan "hemliga regler" brukar uppskattas mycket.