2007-01-19, 18:14
#1
Anstrngde mig fr att svara lite mer ingende p ett av wildhorses inlgg i en annan trd, bara fr att vid postning upptcka att trden under tiden hade hunnit dumpats i papperskorgen.
S den fr helt enkelt bli en egen trd istllet.
------------------------------------------------------------------------
Vilket ocks r lite av pongen eftersom det automatiskt reglerar lneniver och verrenskommelser effektivare n kollektivavtal.
Stabilitet R en positiv faktor, frutsatt att man har avvgt den samhllsekonomiska nyttan. Stabiliteten r dremot inget sjlvndaml som ska maximeras fr sakens skull eftersom en fr hrt reglerad marknad har betydligt fler nackdelar n frdelar (och d brukar det inte heta stabilitet lngre utan trghet).
Den svenska modellen i sin nuvarande form kom till under efterkrigstiden nr svensk industri hade en bissart hg efterfrgan i exportindustrin. Tack vare att resten av Europa var sargat efter andra vrldskriget och behvdes byggas upp. USA som var livrdda fr att Sovjet skulle f ett starkare fste i vsteuropa (som till stora delar lg i ruiner) tog p sig ansvaret fr teruppbyggnaden av europeiska lnder, fr att bygga starkare band mellan USA och vsteuropa, och initierade marshallplanen. Det var dessa bistnd och mycket genersa ln som strmmde in i Sverige under 50- och 60-talet i enorma mngder. Eftersom Sverige dels hade de rvaror som behvdes men ocks en tillrckligt utvecklad maskin- och frdlingsindustri fr att kunna producera matrialet och utrustningen som anvndes till att bygga upp resten av Europa, och dessutom hade en fullt fungerande infrastruktur. Tack vare att vi aldrig deltog i kriget s befann sig Sverige i ett ekonomiskt guldlge nr Europa helt pltsligt fick massvis med amerikanska pengar att spendera p sin terindustriallisering.
Med den extrema efterfrgan som svensk industri hade under slutet p 40-talet, hela 50-talet och frsta hlften av 60-talet s uppstod nya behov p arbetsmarknaden. Med en efterfrgan s pass extremt hg blev den enda begrnsande faktorn fr kad omsttning i svenska exportfretag antalet mantimmar i produktionen. Eftersom efterfrgan konstant var hgre n den svenska exportindustrin kunde tillgodose s blev de strsta begrnsningarna fr omsttningen och vinsten:
1) Man kunde inte hitta tillrckligt med arbetskraft, eftersom utrymmet fr produktionskningar hela tiden var strre n tillgngen p personal.
2) Produktionsstopp. Eftersom efterfrgan i princip framstod som ondlig fanns heller ingen vre grns fr produktionskningar, men eftersom bristen p arbetskraft begrnsade utrymmet fr produktionskningarna blev man ocks tvungen att stlla hgre krav p effektiviteten i produktionslinjerna. Man frskte hlla produktionen igng s konstant som mjligt samt minimera alla stopp eller temporra nedgngar i produktionen. Eftersom varje timma som produktionen stod stilla, eller tminstone inte gick p hgsta mjliga maxfart innebar frlorad omsttning och vinst.
Det viktigaste fr industrin blev allts en s stabil produktion som mjligt. Varje potentiell strejk eller konflikt kunde innebra stopp i produktionen, med utebliven vinst som fljd. S skapades ett vldigt stort utrymme fr kollektivisering av avtalen. Arbetsgivare ville ha bort strejkrtten och alla potentiella konflikter som kunde stra produktionen. Anstllda ville ha trygga fasta anstllningar som gav frutsgbarhet och mjlighet att planera sin privatekonomi lngt frammt. Resultatet blev kollektivavtalen dr anstllningsvilkoren faststlldes ver lngre perioder, dr de anstllda fick offra sin strejkrtt men istllet fick anstllningstryggheten ver tid.
Anledningen till kollektivavtalen var att de bde gynnade arbetsgivare och anstllda i en tid d efterfrgan var s monumentalt hg att den viktigaste prioriteringen blev att konstant hlla produktion igng fr full fart. Eftersom alla avvikelser innebar frlorade intckter och med en s konstant hg efterfrgan s var det heller inga problem att avtala fram anstllningsvilkor i lnga perioder t gngen. I och med att efterfrgan aldrig sjnk s behvde arbetsgivare inte heller planera sina personalbehov av kostnadsskl, eftersom personalen aldrig riskerade att bli en potentiell utgift, och kunde utan problem lova fasta anstllningsvilkor under lng tid.
Kollektivavtalen fyllde en vldigt nyttosam funktion under den hr perioden tack vare att de gynnade de omstndigheter som rdde d. Vilket ocks var anledningen till att kollektivavtalen skapades, eller fr att vara helt korrekt, fick sin moderna form d (den svenska modellen uppstod redan under mellankrigstiden men fick sitt egentliga genombrott efter andra vrldskriget). Men de omstndigheter som formade kollektivavtalen och hela den svenska arbetsmarknadsmodell vi fortfarande har idag har inte existerat p ver 30 r. Den monumentala efterfrgan brjade sjunka i slutet av 60-talet men eftersom man i Sverige varit s van med den sen slutet p andra vrldskriget hade man sedan lnge brjat ta den fr givet. Eftersom det moderna industriella Sverige uppsttt samtidigt som det brjade pumpas in enorma mngder marshallpengar i Sverige s hade man inget annat att jmfra med utan sg den bisarrt hga tillvxten som en normalitet. Nr den i slutet av 60-talet brjade sjunka utgick man ifrn att det var ngot temporrt och att den snart skulle terg igen. Drfr gjorde man heller inget fr att anpassa Sverige efter de nya frutsttningarna med en lgre efterfrgan utan satt bara och vntade p att den skulle tervnda. Undertiden som man var tvungen att hja skattetrycket fr att den svenska modellen skulle f tillrckligt med resurser nu nr det inte lngre strmmade in lika mycket pengar i Sverige (och man istllet blev tvungen att ta ut en strre andel skatt av BNP fr att kunna fortstta ha rd att finansiera samhllsmodellen).
Problemet var bara att det som skedde nr efterfrgan sjnk i slutet av 60-talet var att resten av Europa nu var teruppbyggt och numera blivit sjlvfrsrjande igen. De europeiska lnderna hade nu terftt en egen inhemsk industri och deras tidigare extrema behov av import hade minskat eftersom den typen av produktion nu fanns inom lndernas egna grnser (eller hos nrmare grannar n Sverige). Europa stod inte lngre i beroendestllning till utlndska industrier, som t ex den svenska, utan import/export-balansen hade tergtt till ett mer jmlikt och msesidigt beroende. Men eftersom Sverige vant sig vid den tidigare bisarrt hga tillvxten som ngot normalt s upplevdes tergngen som en lgkonjunktur hr i Sverige, som snart skulle vnda igen.
Dr befinner vi oss fortfarande. Trots att det nu r mer n 30 r sedan hller vi fortfarande krampaktigt kvar vid den modell som skapades fr att tillgodose de extrema frutsttningar som rdde d. En samhllsmodell som r avsedd att maximalt utnyttja en onormalt hg efterfrgan skapad av ett ojmlikt beroende i den internationella handelsbalansen. Men baserat p en id om att det var den svenska modellen sjlvt som var ansvarig fr den extrema tillvxt vi d hade. Att Sverige p ngot stt skulle vara helt isolerat och oberoende frn skeenden i omvrlden och att den guldlder vi upplevde enbart berodde p de inrikespolitiska beslut som togs hr. Att det nya frmgna Sverige helt och hllet var ett resultat av den svenska modellen sjlvt och inte de internationella frutsttningar som gjorde att modellen var gynnsam (och uppstod). Att resten av vr vrldsdel pumpade in lnade pengar och bistnd i vrt land fr fullt nr de ville kpa vra produkter hade tydligen inget med saken att gra alls.
Nu ska man visserligen inte vara allt fr elak eftersom det r mycket lttare att analysera samhllsvetenskapliga skeenden i efterhand. Sverige hade inget att jmfra med, och sjlvklart fanns det heller ingen anledning att inte frutstta att den hga niv p efterfrgan som man haft konstant de senaste 20 ren (sen den moderna industrinationen Sverige tagit form) skulle vara ngot annat n det normala. Begreppet globalisering skulle t ex inte myntas frn minst 15-20 r senare, trots att det var de positiva effekterna av just detta fenomen Sverige d upplevde. Men eftersom internationell byteshandel aldrig tidigare fyllt lika stor roll fr utvecklingen i lokala samhllsekonomier blev det naturliga resultatet nr man i Sverige frskte analysera orsakerna till Sveriges extrema tillvxt och snabbt skapade vlstnd inte heller var lika medveten om omvrldens roll och pverkan utan helt utgick frn de strsta avvikande nmnarna i den svenska inrikespolitiken. Som drmed tillskrevs ansvaret fr den framgngsrika svenska ekonomin. Vilket blev vad som kallades den svenska modellen; d v s den svenska arbetsmarknadsmodellen och avtalsrrelsen. Ngot som har skapat en bild (framfrallt i Sverige) av att den modell som frn brjan uppstod fr att dra maximal nytta av en extremt hg exportefterfrgan numera r ngot utav en helig graal inom samhllsbyggande som helt och hllet skapat den svenska vlfrden p egen hand. Bara man infr den svenska modellen kommer resultatet bli det vlstnd Sverige upplevde under efterkrigstiden. Uteblir resultatet s har man bara inte tillfrt tillrckligt mycket svensk modell och lsningen r att maximera de faktorer som utmrker den svenska modellen nnu mer (vilket r vad socialdemokratin pysslat med sen dess).
S den fr helt enkelt bli en egen trd istllet.
------------------------------------------------------------------------
Citat:
Ursprungligen postat av wildhorses
Erfarenheten frn de europeiska lnder som tillmpar lagstiftade regler pekar entydigt i en riktning - konfliktgraden p arbetsmarknaden kar avsevrt.
Vilket ocks r lite av pongen eftersom det automatiskt reglerar lneniver och verrenskommelser effektivare n kollektivavtal.
Citat:
Ursprungligen postat av wildhorses=
Den svenska arbetsmarknadsmodellen r verlgsen alla andra modeller eftersom den genererar en unik stabilitet p arbetsmarknaden. - En ofta frbisedd, men mycket viktig tillvxtfaktor.
Stabilitet R en positiv faktor, frutsatt att man har avvgt den samhllsekonomiska nyttan. Stabiliteten r dremot inget sjlvndaml som ska maximeras fr sakens skull eftersom en fr hrt reglerad marknad har betydligt fler nackdelar n frdelar (och d brukar det inte heta stabilitet lngre utan trghet).
Den svenska modellen i sin nuvarande form kom till under efterkrigstiden nr svensk industri hade en bissart hg efterfrgan i exportindustrin. Tack vare att resten av Europa var sargat efter andra vrldskriget och behvdes byggas upp. USA som var livrdda fr att Sovjet skulle f ett starkare fste i vsteuropa (som till stora delar lg i ruiner) tog p sig ansvaret fr teruppbyggnaden av europeiska lnder, fr att bygga starkare band mellan USA och vsteuropa, och initierade marshallplanen. Det var dessa bistnd och mycket genersa ln som strmmde in i Sverige under 50- och 60-talet i enorma mngder. Eftersom Sverige dels hade de rvaror som behvdes men ocks en tillrckligt utvecklad maskin- och frdlingsindustri fr att kunna producera matrialet och utrustningen som anvndes till att bygga upp resten av Europa, och dessutom hade en fullt fungerande infrastruktur. Tack vare att vi aldrig deltog i kriget s befann sig Sverige i ett ekonomiskt guldlge nr Europa helt pltsligt fick massvis med amerikanska pengar att spendera p sin terindustriallisering.
Med den extrema efterfrgan som svensk industri hade under slutet p 40-talet, hela 50-talet och frsta hlften av 60-talet s uppstod nya behov p arbetsmarknaden. Med en efterfrgan s pass extremt hg blev den enda begrnsande faktorn fr kad omsttning i svenska exportfretag antalet mantimmar i produktionen. Eftersom efterfrgan konstant var hgre n den svenska exportindustrin kunde tillgodose s blev de strsta begrnsningarna fr omsttningen och vinsten:
1) Man kunde inte hitta tillrckligt med arbetskraft, eftersom utrymmet fr produktionskningar hela tiden var strre n tillgngen p personal.
2) Produktionsstopp. Eftersom efterfrgan i princip framstod som ondlig fanns heller ingen vre grns fr produktionskningar, men eftersom bristen p arbetskraft begrnsade utrymmet fr produktionskningarna blev man ocks tvungen att stlla hgre krav p effektiviteten i produktionslinjerna. Man frskte hlla produktionen igng s konstant som mjligt samt minimera alla stopp eller temporra nedgngar i produktionen. Eftersom varje timma som produktionen stod stilla, eller tminstone inte gick p hgsta mjliga maxfart innebar frlorad omsttning och vinst.
Det viktigaste fr industrin blev allts en s stabil produktion som mjligt. Varje potentiell strejk eller konflikt kunde innebra stopp i produktionen, med utebliven vinst som fljd. S skapades ett vldigt stort utrymme fr kollektivisering av avtalen. Arbetsgivare ville ha bort strejkrtten och alla potentiella konflikter som kunde stra produktionen. Anstllda ville ha trygga fasta anstllningar som gav frutsgbarhet och mjlighet att planera sin privatekonomi lngt frammt. Resultatet blev kollektivavtalen dr anstllningsvilkoren faststlldes ver lngre perioder, dr de anstllda fick offra sin strejkrtt men istllet fick anstllningstryggheten ver tid.
Anledningen till kollektivavtalen var att de bde gynnade arbetsgivare och anstllda i en tid d efterfrgan var s monumentalt hg att den viktigaste prioriteringen blev att konstant hlla produktion igng fr full fart. Eftersom alla avvikelser innebar frlorade intckter och med en s konstant hg efterfrgan s var det heller inga problem att avtala fram anstllningsvilkor i lnga perioder t gngen. I och med att efterfrgan aldrig sjnk s behvde arbetsgivare inte heller planera sina personalbehov av kostnadsskl, eftersom personalen aldrig riskerade att bli en potentiell utgift, och kunde utan problem lova fasta anstllningsvilkor under lng tid.
Kollektivavtalen fyllde en vldigt nyttosam funktion under den hr perioden tack vare att de gynnade de omstndigheter som rdde d. Vilket ocks var anledningen till att kollektivavtalen skapades, eller fr att vara helt korrekt, fick sin moderna form d (den svenska modellen uppstod redan under mellankrigstiden men fick sitt egentliga genombrott efter andra vrldskriget). Men de omstndigheter som formade kollektivavtalen och hela den svenska arbetsmarknadsmodell vi fortfarande har idag har inte existerat p ver 30 r. Den monumentala efterfrgan brjade sjunka i slutet av 60-talet men eftersom man i Sverige varit s van med den sen slutet p andra vrldskriget hade man sedan lnge brjat ta den fr givet. Eftersom det moderna industriella Sverige uppsttt samtidigt som det brjade pumpas in enorma mngder marshallpengar i Sverige s hade man inget annat att jmfra med utan sg den bisarrt hga tillvxten som en normalitet. Nr den i slutet av 60-talet brjade sjunka utgick man ifrn att det var ngot temporrt och att den snart skulle terg igen. Drfr gjorde man heller inget fr att anpassa Sverige efter de nya frutsttningarna med en lgre efterfrgan utan satt bara och vntade p att den skulle tervnda. Undertiden som man var tvungen att hja skattetrycket fr att den svenska modellen skulle f tillrckligt med resurser nu nr det inte lngre strmmade in lika mycket pengar i Sverige (och man istllet blev tvungen att ta ut en strre andel skatt av BNP fr att kunna fortstta ha rd att finansiera samhllsmodellen).
Problemet var bara att det som skedde nr efterfrgan sjnk i slutet av 60-talet var att resten av Europa nu var teruppbyggt och numera blivit sjlvfrsrjande igen. De europeiska lnderna hade nu terftt en egen inhemsk industri och deras tidigare extrema behov av import hade minskat eftersom den typen av produktion nu fanns inom lndernas egna grnser (eller hos nrmare grannar n Sverige). Europa stod inte lngre i beroendestllning till utlndska industrier, som t ex den svenska, utan import/export-balansen hade tergtt till ett mer jmlikt och msesidigt beroende. Men eftersom Sverige vant sig vid den tidigare bisarrt hga tillvxten som ngot normalt s upplevdes tergngen som en lgkonjunktur hr i Sverige, som snart skulle vnda igen.
Dr befinner vi oss fortfarande. Trots att det nu r mer n 30 r sedan hller vi fortfarande krampaktigt kvar vid den modell som skapades fr att tillgodose de extrema frutsttningar som rdde d. En samhllsmodell som r avsedd att maximalt utnyttja en onormalt hg efterfrgan skapad av ett ojmlikt beroende i den internationella handelsbalansen. Men baserat p en id om att det var den svenska modellen sjlvt som var ansvarig fr den extrema tillvxt vi d hade. Att Sverige p ngot stt skulle vara helt isolerat och oberoende frn skeenden i omvrlden och att den guldlder vi upplevde enbart berodde p de inrikespolitiska beslut som togs hr. Att det nya frmgna Sverige helt och hllet var ett resultat av den svenska modellen sjlvt och inte de internationella frutsttningar som gjorde att modellen var gynnsam (och uppstod). Att resten av vr vrldsdel pumpade in lnade pengar och bistnd i vrt land fr fullt nr de ville kpa vra produkter hade tydligen inget med saken att gra alls.
Nu ska man visserligen inte vara allt fr elak eftersom det r mycket lttare att analysera samhllsvetenskapliga skeenden i efterhand. Sverige hade inget att jmfra med, och sjlvklart fanns det heller ingen anledning att inte frutstta att den hga niv p efterfrgan som man haft konstant de senaste 20 ren (sen den moderna industrinationen Sverige tagit form) skulle vara ngot annat n det normala. Begreppet globalisering skulle t ex inte myntas frn minst 15-20 r senare, trots att det var de positiva effekterna av just detta fenomen Sverige d upplevde. Men eftersom internationell byteshandel aldrig tidigare fyllt lika stor roll fr utvecklingen i lokala samhllsekonomier blev det naturliga resultatet nr man i Sverige frskte analysera orsakerna till Sveriges extrema tillvxt och snabbt skapade vlstnd inte heller var lika medveten om omvrldens roll och pverkan utan helt utgick frn de strsta avvikande nmnarna i den svenska inrikespolitiken. Som drmed tillskrevs ansvaret fr den framgngsrika svenska ekonomin. Vilket blev vad som kallades den svenska modellen; d v s den svenska arbetsmarknadsmodellen och avtalsrrelsen. Ngot som har skapat en bild (framfrallt i Sverige) av att den modell som frn brjan uppstod fr att dra maximal nytta av en extremt hg exportefterfrgan numera r ngot utav en helig graal inom samhllsbyggande som helt och hllet skapat den svenska vlfrden p egen hand. Bara man infr den svenska modellen kommer resultatet bli det vlstnd Sverige upplevde under efterkrigstiden. Uteblir resultatet s har man bara inte tillfrt tillrckligt mycket svensk modell och lsningen r att maximera de faktorer som utmrker den svenska modellen nnu mer (vilket r vad socialdemokratin pysslat med sen dess).