Citat:
Ursprungligen postat av Drullknull
Det krävs föredömen, människor som vågra bryta med industrisamhället.
Hur skall vi då klara av de nödvändiga anpassning som eventuellt kan bli aktuella?
Citat:
Om USA och Kina inte vill spelar mindre roll initialt, så småningom kommer de att tvingas på knä av sin dåliga miljö. Klimatproblematiken är endast en del av miljöproblematiken. Artutrotningen, förgiftningen, skogsskövling är andra problem med grund i en civilisationsform som för vårt släkte till ruinens brant.
Arter kommer och går, precis som värmen och kylan. När det gäller skogen så ökar den i Europa och i resten av världen ser den ut att stabiliseras inom kort tid (enligt FN-organ).
Citat:
Kina har redan nu stora problem med gifter i naturen och skogsskövling, och de är medvetna om vad deras rovdrift leder till.
Kina må ha lidit mycket av socialismen, men de är inga dumhuvuden. Nu planteras mycket skog.
Citat:
Alla industrisamhällen drivs av en kapitalistisk ekonomi.
Nej, alla
välfungerande industrisamhällen drivs av kapitalistisk ekonomi.
Citat:
Drivkraften heter tillväxt, den skall få alla hjul att rulla med allt större konsumtion, vilket går i stick i stäv med naturlagarna. Här har vi roten till problemet.
Tillväxt betyder att vi får det bättre från ett år till ett annat, eller att vi skapar mer än vi förbrukar. Hur skall vi klara framtida utmaningar om vi istället får det sämre från år till år eller förbrukar mer än vi skapar?
Citat:
Industrisamhället leder inte bara till miljöproblem, man måste väga in den sociala dimensionen. Den rika världen lever i överflöd för att man kan suga ut den fattigare, människor tvingas leva i ett individförnekande samhälle som sätter konformiteten före allt annat, friheten att kunna välja hur man leva existerar inte.
Om det där var sant skulle de rika vara rika, medan de fattiga blir fattigare. Det är dock nästan tvärt om. De rika OCH de fattiga blir rikare och på många ställen går det fort framåt tack vare införandet av kapitalism och marknadsekonomi.