Citat:
Ursprungligen postat av ollebull
Jag har precis hamnat i min årliga Jethro Tull mani där jag fullkomligt spelar söner mina Tull-skivor under ett par veckor.
Jag vet inte om jag är dum i huvudet men jag tycker nog att den gyllene eran tog slut med Live:Bursting Out. Skivorna efter den har jag väldigt svårt att ta till mig, därför vill jag gärna ha tips på skivor efter 1978 jag måste lyssna mer på. Cruelstein, hjälp mig!!!
I mitt videoarkiv finns en hög med livevideos jag dragit hem från dc och andra ställen genom åren. Det måste finnas hur mycket som helst av bra kvalitet på webben. Youtube i all ära men det måste finnas tvkonserter m.m som har bättre kvalitet.
När det gäller böcker om detta suveräna band, vilken/vilka av 1000+ på amazon.com är läsvärda?
Den era som avslutades kring 1978 är Jethro Tulls mest framgångsrika folk-rock-period.
Songs from the wood och
Heavy horses brukar vara favoriter bland de som föredrar deras pastorala sidor. Snygga harmonier och stämningar med en del progressiva inslag - men inte mycket utrymme för solon.
Efter 1978 anser jag att det fortsatte komma många bra skivor med JT:
Stormwatch (1979) - här är JT fortfarande hyfsat progressiva. Låtstilen är 70-tal men soundet har ett slags tidig 80-tals-stuk över sig.
The broadsword and the beast (1982) - här har soundet blivit ännu mer 80-talsaktigt. Syntarna är minst lika framträdande som gitarrerna. Men melodierna är fortfarande intressanta. Ian Anderson sjunger bättre än någonsin. Enstaka progressiva inslag.
Crest of a knave (1987) - en skön comeback efter den sterila och syntiga
Under wraps. Men man måste inse att "gamla" Tull-stilen är borta. Nu är det rakare men, faktiskt, riktigt bra. Soundet känns fräscht och det tillåts en hel del gitarrsolon.
Roots to branches (1995) - Ännu ett stilhopp. Här har Ians flöjtspel nått nya nivåer - han spelar grymt bra! Musiken är ganska tekniskt avancerat. JT´s nya uppsättning musiker visar att dom är proffs. Ians sång är däremot lite för laidback - han pratsjunger nästan ibland.
Övriga skivor är också lyssningsvärda (bortsett från
Under wraps!), men känns mer som andrahandsval.
Rock Island är musikmässigt en "lillebror" till
Crest of a knave - samma sound och struktur, men inte lika bra.
Catfish rising är rock + blues men mycket känns oinspirerat.
J-Tull dot com trevar sig fram inom rock/world genren, men det är få toppar.
Christmas album är i och för sig småmysig, men det blir nästan lite hissmusikvarning! Till JT´s försvar bör sägas att skivan är menat att vara så...
Rent allmänt håller jag med dig - det bästa dom gjorde skedde innan 1978. Helt fantastiska skivor släpptes på den tiden - men det är ju inte fel att utforska lite i det nyare heller..!