Djur i medicinsk forskning
P tal om givande lsning. Gr er tjnsten och ls igenom nedanstende.
Djurfrsk
10 myter & svar om djurfrsk
1. Djurfrsk r ndvndiga annars skulle de inte gras.
Fel. Djurfrsk blir ndvndiga drfr att universitet och lkemedelsfretag formulerar problem och frgestllningar som utgr ifrn djur som modeller fr frsk. S blir det d sant att man inte kan lsa problem eller forska utan att gra djurfrsk. Sanningen r att man lika grna skulle ha kunnat formulera problem som utgick frn andra forskningsmetoder och/eller frgestllningar.
2. Utan djurfrsk skulle vi som DNs huvudledare menade den 29/6 -99, blir "halta och lytta och framslpa vra vrkande kroppar i frkortade liv."
Fel. Detta r vad de som har ekonomiska intressen av att djurfrsk fortfarande r lagligt vill att vi ska tro. Sanningen r att under 1900-talet har medellivslngden i Sverige kat med 24 r fr kvinnor och 22 r fr mn. Endast fem av dessa r kan tillskrivas den medicinska utvecklingen - de vriga ren r kopplade till sociala reformer, politisk och ekonomisk rttvisa. Tuberkulos, tyfus, mssling och kikhosta ddade mnga frr. Sjukdomarna vervanns inte i frsta hand genom medicinska botemedel - ddstalen sjnk innan det fanns medicinsk behandling. Fler mnniskor fick tillgng till bttre kost, hygien, bostder liksom bttre arbetsmilj och effektivare avloppssystem. Fler mnniskor kunde leva bttre och lngre. S kade medellivslngden. Vi vet idag inte hur den medicinska utvecklingen sett ut om det varit olagligt att utnyttja djur. Men vi kan ana: WHO rekommenderar idag anvndandet av mnskliga cellodlingar i vaccinframstllning mot bl a polio framfr celler frn djur. (De frsk som gjordes p apor i syfte att frst polio frdrjde denna lkemedelsutveckling mer n 25 r.) Mnskliga cellodlingar som medicinsk metod hade troligen utvecklats mycket fortare n den gr idag om djurfrsk hade varit olagligt (Klla: Scientific American, februari, 1997, Neal D. Barnhard och Stephen R. Kaufman och Professor Edgar Borgenhammar, tidigare rektor vid Nordiska hlsovrdshgskolan DN 7/1-99).
3. Kritiken mot djurfrsk kommer frn folk som r okunniga.
Fel. Det r snarare alla de som okritiskt accepterar en mycket gammal, och tekniskt frldrad metod som r okunniga. Det finns idag flera internationella sammanslutningar av lkare och forskare som anser att djurfrsk hindrar den medicinska utvecklingen.
Man behver heller inte vara srskilt kunnig fr att vara kritisk mot att det r tilltet att utnyttja en svag grupps underlge (djur) samtidigt som lkemedelsfretag som Astra och Pharmacia UpJohn hade 10 miljarder i vinst 1994. Hur mnga av dessa miljarder investerades i modern medicinsk teknologi som inte innebr att djur plgas och dr? Vi lever inte p stenldern lngre. Moderna forskare visar att s inte r fallet genom att fresprka andra metoder n djurfrsk: Physicians Committe for Responsible Medicine http://pcrm.org/index.html eller Medical Research Modernization Committee http://www.mrmcmed.org eller Doctors and Lawyers for Responsible Medicine.
4. Medicinska djurfrsk r inte kommersiella.
Fel. Sanningen r att de flesta djurfrsk som grs r s k grundforskning (kunskapsskande p mf utan ngot sjukdomsbotande syfte) eller produkttester. Alla frsk som grs av lkemedelsfretagen i produktutveckling r kommersiella. Dessa fretag framstller lkemedel fr att slja p en marknad. Deras motiv kan inte vara att mnniskor ska bli eller hlla sig friska - d skulle man slja mindre och vinsterna skulle falla.
WHO menar att ca 300 lkemedel r riktigt ndvndiga. Samtidigt tar lkemedelsfretagen fram 1 500 nya produkter varje r (den 25:e hostmedicinen/huvudvrkspulvret etc). Fr varje produkt har tusentals djur dtt. Lagen freskriver att varje lkemedel ska testas p djur trots att inga bevis finns fr att frsken sger ngot om hur produkterna kommer att verka p mnniskor.
5. Det str mellan en rtta och mnniskors vrde.
Fel. Miljontals djur dr i frsk varje r ver hela vrlden. Hundar, katter, hstar, grisar, apor, mss och rttor. De sitter insprrade i laboratorier, ofta isolerade, med smrtor och ngest utan att ngonsin komma ut i dagsljus. Ofta fr att ta fram ett nytt rengringsmedel, eller nnu en ny smrtlindringsprodukt. I Sverige anses djuren "inte vara utsatta fr ondigt lidande" om en nmnd har godknt frsket. Under 1900-talet handlar det om miljarder knnande individer med intelligens och knslor som ett tre-rigt mnniskobarn. Det handlar inte om en rtta.
6. De som bestmmer vill att mnniskor ska rddas, drfr r djurfrsk tilltna.
Vi fr hoppas att det r s. Men sanningen r att ville man verkligen rdda mnniskor skulle man arbeta mycket mer frebyggande s att mnniskor slapp bli sjuka i ondan. Samhllet och lkare underlter idag att ge mnniskor information om hur de sjlva kan undvika sjukdomar. De strsta folksjukdomarna i Sverige r vllevnadssjukdomar som r kopplade till fet kost, stress och milj. Det r sjukdomar som vi sjlva kan pverka, och f hjlp och std att undvika drabbas av.
7. Alla metoder ska anvndas. ndamlet helgar medlen.
Fel. Moraliskt fel. S resonerade de lkare som arbetade i Nazityskland och gjorde frsk p bde mnniskor och djur. S resonerade de forskare som utnyttjade frstndshandikappade p Vipeholm p 50-talet i Sverige. S resonerade de som inympade syfilis i svarta mn under trettio r i Tuskegee i USA. Makt ger inte rtt till systematiska vergrepp.
8. De som r emot djurfrsk struntar i alla sjuka mnniskor.
Fel. Mnga av oss har ocks varit sjuka, r sjuka eller har frlorat anhriga i sjukdomar. Precis som de flesta andra. Vi menar att forskning och lkemedelstillverkning ska g etiskt riktigt till. Utan vld med modern teknologi med datorsimulering och cellodlingar m m. Vi menar och tror att s lnge det r tilltet att anvnda djur kommer en modern medicinsk utveckling frdrjas. Vi menar att det r upp till dem som idag anvnder djur att visa att allt annat av frgestllningar och metoder anvnts fr att finna botemedel till en sjukdom - innan ett frsk kan komma p frga. Vi menar som att djurfrsk ska avvecklas. Detta grs med investeringar i andra vetenskapliga metoder.
9. Lkare och forskare kan inte ha fel.
Fel. Det handlar inte om huruvida de har fel eller om ngon annan har fel. Det handlar om att avliva myter som hrstammar frn en tid d vi inte hade modern teknologi. Idag har vi mjlighet att frebygga sjukdomar genom information till alla, genom baslkemedel till tredje vrlden, och vi kan hitta botemedel och vacciner genom celler och datamodeller. Dessa tekniker har stora potentialer men investeringarna i dem r sm jmfrt med investeringar i frsk p djur.
10. Jag vet inte tillrckligt fr att ta stllning i frgan.
Fel. Som medborgare behver du inte kunna mer n att du kan krva att riksdag och regering gr upp en avvecklingsplan och ser till s att lkemedelsfretagen satsar lejonparten av nyinvesteringar i modern medicinsk teknologi. Inte djurfrsk.
Text: Lisa Glmark