• 1
  • 2
2000-07-12, 22:52
  #1
Medlem
Fr alla som r intresserade av frgan vill jag rekommendera ett besk p Pharmacias hemsida www.pharmacia.se. Ls mer om djurfrsk under fliken Forskning.
Citera
2000-07-12, 23:13
  #2
Medlem
Djur i medicinsk forskning

Givande lsning finns ocks att finna i -97 rs februarinummer av Scientific American www.sciam.com/0297issue/0297currentissue.html. En bit ner p sidan hittar du 'Forum: The Benefits and Ethics of Animal Research'.
Citera
2000-07-13, 12:00
  #3
äldre konto (old)
Ej medlem
Djur i medicinsk forskning

P tal om givande lsning. Gr er tjnsten och ls igenom nedanstende.

Djurfrsk

10 myter & svar om djurfrsk


1. Djurfrsk r ndvndiga annars skulle de inte gras.
Fel. Djurfrsk blir ndvndiga drfr att universitet och lkemedelsfretag formulerar problem och frgestllningar som utgr ifrn djur som modeller fr frsk. S blir det d sant att man inte kan lsa problem eller forska utan att gra djurfrsk. Sanningen r att man lika grna skulle ha kunnat formulera problem som utgick frn andra forskningsmetoder och/eller frgestllningar.

2. Utan djurfrsk skulle vi som DNs huvudledare menade den 29/6 -99, blir "halta och lytta och framslpa vra vrkande kroppar i frkortade liv."
Fel. Detta r vad de som har ekonomiska intressen av att djurfrsk fortfarande r lagligt vill att vi ska tro. Sanningen r att under 1900-talet har medellivslngden i Sverige kat med 24 r fr kvinnor och 22 r fr mn. Endast fem av dessa r kan tillskrivas den medicinska utvecklingen - de vriga ren r kopplade till sociala reformer, politisk och ekonomisk rttvisa. Tuberkulos, tyfus, mssling och kikhosta ddade mnga frr. Sjukdomarna vervanns inte i frsta hand genom medicinska botemedel - ddstalen sjnk innan det fanns medicinsk behandling. Fler mnniskor fick tillgng till bttre kost, hygien, bostder liksom bttre arbetsmilj och effektivare avloppssystem. Fler mnniskor kunde leva bttre och lngre. S kade medellivslngden. Vi vet idag inte hur den medicinska utvecklingen sett ut om det varit olagligt att utnyttja djur. Men vi kan ana: WHO rekommenderar idag anvndandet av mnskliga cellodlingar i vaccinframstllning mot bl a polio framfr celler frn djur. (De frsk som gjordes p apor i syfte att frst polio frdrjde denna lkemedelsutveckling mer n 25 r.) Mnskliga cellodlingar som medicinsk metod hade troligen utvecklats mycket fortare n den gr idag om djurfrsk hade varit olagligt (Klla: Scientific American, februari, 1997, Neal D. Barnhard och Stephen R. Kaufman och Professor Edgar Borgenhammar, tidigare rektor vid Nordiska hlsovrdshgskolan DN 7/1-99).

3. Kritiken mot djurfrsk kommer frn folk som r okunniga.
Fel. Det r snarare alla de som okritiskt accepterar en mycket gammal, och tekniskt frldrad metod som r okunniga. Det finns idag flera internationella sammanslutningar av lkare och forskare som anser att djurfrsk hindrar den medicinska utvecklingen.
Man behver heller inte vara srskilt kunnig fr att vara kritisk mot att det r tilltet att utnyttja en svag grupps underlge (djur) samtidigt som lkemedelsfretag som Astra och Pharmacia UpJohn hade 10 miljarder i vinst 1994. Hur mnga av dessa miljarder investerades i modern medicinsk teknologi som inte innebr att djur plgas och dr? Vi lever inte p stenldern lngre. Moderna forskare visar att s inte r fallet genom att fresprka andra metoder n djurfrsk: Physicians Committe for Responsible Medicine http://pcrm.org/index.html eller Medical Research Modernization Committee http://www.mrmcmed.org eller Doctors and Lawyers for Responsible Medicine.

4. Medicinska djurfrsk r inte kommersiella.
Fel. Sanningen r att de flesta djurfrsk som grs r s k grundforskning (kunskapsskande p mf utan ngot sjukdomsbotande syfte) eller produkttester. Alla frsk som grs av lkemedelsfretagen i produktutveckling r kommersiella. Dessa fretag framstller lkemedel fr att slja p en marknad. Deras motiv kan inte vara att mnniskor ska bli eller hlla sig friska - d skulle man slja mindre och vinsterna skulle falla.
WHO menar att ca 300 lkemedel r riktigt ndvndiga. Samtidigt tar lkemedelsfretagen fram 1 500 nya produkter varje r (den 25:e hostmedicinen/huvudvrkspulvret etc). Fr varje produkt har tusentals djur dtt. Lagen freskriver att varje lkemedel ska testas p djur trots att inga bevis finns fr att frsken sger ngot om hur produkterna kommer att verka p mnniskor.

5. Det str mellan en rtta och mnniskors vrde.
Fel. Miljontals djur dr i frsk varje r ver hela vrlden. Hundar, katter, hstar, grisar, apor, mss och rttor. De sitter insprrade i laboratorier, ofta isolerade, med smrtor och ngest utan att ngonsin komma ut i dagsljus. Ofta fr att ta fram ett nytt rengringsmedel, eller nnu en ny smrtlindringsprodukt. I Sverige anses djuren "inte vara utsatta fr ondigt lidande" om en nmnd har godknt frsket. Under 1900-talet handlar det om miljarder knnande individer med intelligens och knslor som ett tre-rigt mnniskobarn. Det handlar inte om en rtta.

6. De som bestmmer vill att mnniskor ska rddas, drfr r djurfrsk tilltna.
Vi fr hoppas att det r s. Men sanningen r att ville man verkligen rdda mnniskor skulle man arbeta mycket mer frebyggande s att mnniskor slapp bli sjuka i ondan. Samhllet och lkare underlter idag att ge mnniskor information om hur de sjlva kan undvika sjukdomar. De strsta folksjukdomarna i Sverige r vllevnadssjukdomar som r kopplade till fet kost, stress och milj. Det r sjukdomar som vi sjlva kan pverka, och f hjlp och std att undvika drabbas av.

7. Alla metoder ska anvndas. ndamlet helgar medlen.
Fel. Moraliskt fel. S resonerade de lkare som arbetade i Nazityskland och gjorde frsk p bde mnniskor och djur. S resonerade de forskare som utnyttjade frstndshandikappade p Vipeholm p 50-talet i Sverige. S resonerade de som inympade syfilis i svarta mn under trettio r i Tuskegee i USA. Makt ger inte rtt till systematiska vergrepp.

8. De som r emot djurfrsk struntar i alla sjuka mnniskor.
Fel. Mnga av oss har ocks varit sjuka, r sjuka eller har frlorat anhriga i sjukdomar. Precis som de flesta andra. Vi menar att forskning och lkemedelstillverkning ska g etiskt riktigt till. Utan vld med modern teknologi med datorsimulering och cellodlingar m m. Vi menar och tror att s lnge det r tilltet att anvnda djur kommer en modern medicinsk utveckling frdrjas. Vi menar att det r upp till dem som idag anvnder djur att visa att allt annat av frgestllningar och metoder anvnts fr att finna botemedel till en sjukdom - innan ett frsk kan komma p frga. Vi menar som att djurfrsk ska avvecklas. Detta grs med investeringar i andra vetenskapliga metoder.

9. Lkare och forskare kan inte ha fel.
Fel. Det handlar inte om huruvida de har fel eller om ngon annan har fel. Det handlar om att avliva myter som hrstammar frn en tid d vi inte hade modern teknologi. Idag har vi mjlighet att frebygga sjukdomar genom information till alla, genom baslkemedel till tredje vrlden, och vi kan hitta botemedel och vacciner genom celler och datamodeller. Dessa tekniker har stora potentialer men investeringarna i dem r sm jmfrt med investeringar i frsk p djur.

10. Jag vet inte tillrckligt fr att ta stllning i frgan.
Fel. Som medborgare behver du inte kunna mer n att du kan krva att riksdag och regering gr upp en avvecklingsplan och ser till s att lkemedelsfretagen satsar lejonparten av nyinvesteringar i modern medicinsk teknologi. Inte djurfrsk.

Text: Lisa Glmark




Citera
2000-07-13, 21:09
  #4
Medlem
Djur i medicinsk forskning

Tack Ashra, jag lste ditt inlgg med stort intresse och kunde bl.a. se att Lisa Glmark anvnde just en av de texter jag rekommenderade som referens.

Dock har jag en del invndningar mot hennes svar.

1. Givetvis r frgestllningen det som avgr i vilken riktning ett forskningsprojekt ska g. I nstan all biomedicinsk forskning r man intresserad av mnniskan. Drfr passar sllan bakterier eller vxter som modeller fr skeenden man vill studera. Drfr r man tvingad att anvnda djur och mnniskor som studieobjekt.
Skulle man d kunna formulera frgestllningar som bara kan besvaras med hjlp av alternativ till djurfrsk? Naturligtvis, men frgorna skulle ofta sakna relevans fr djur, mnniskor och samhlle. Att visa hur en viss odlingbar nervcell beter sig i en petriskl kan visserligen vara intressant och lrande men det svarar sllan p frgor som 'Hur fungerar hjrnan?' eller 'Hur botar man Alzheimers sjukdom?'.

2. Lisa har rtt nr hon skriver att den kade medellivslngden till stora delar beror p sociala och hygieniska framsteg. Tack vare dessa minskade antalet insjuknade och dda i de bakterie- och virusinfektioner som fortfarande plgar mnga utvecklingslnder. Dock r den frlngda medellivslngden till liten trst nr en enskild mnniska drabbas av dd eller lngvarig sjukdom.
Nstan samtliga farmaka och mnga metoder som anvnds inom vrden idag har utvecklats med hjlp av djur. r behovet av dessa konstlat eller beror anvndningen p att mnniskor faktiskt behver bot och lindring?
Jag hller dock med Lisa om att formuleringen att vi skulle 'halta och lytta framslpa vra vrkande kroppar i frkortade liv' r verdriven. Sker skulle vissa av oss leva p samma stt som idag, med undantag fr bristen p huvudvrkstabletter och p-piller. Troligen skulle vi ocks f tla ngra sista veckor, mnader eller r utan lugnande medel och smrtlindring. Men de som idag r insjuknade i typ I diabetes, epilepsi eller astma skulle vara de som bidrog till de fem r av meddellivslngden som Lisa tillskrev lkemedel. Detta genom att inte ens n vuxen lder.
Att anvnda humana celler i forskning och utveckling r, som Lisa och WHO sger, att fredra framfr att anvnda vvnad frn andra arter, d detta r mjligt. Tack vare jmfrelse med frsk p mnniskor och djur har man kunnat verifiera att odlade celler i vissa fall kan ge samma svar som experiment p hela individer.

3. Det r f som idag okritiskt accepterar anvndning av djur inom biomedicinen. D fullgoda alternativa metoder finns anvnds dessa.
Jag tror heller inte att djurfrsksmotstnd bygger p okunskap. De flesta som engagerar sig i frgan r ofta mycket plsta. Dock tycker jag mig, bland djurrttsaktivister, se en vertro p vad alternativa metoder kan stadkomma.
Angende Astras och Pharmacia Upjohns vinster kan sgas att de med strsta skerhet hade varit n strre om de hade uppntt samma forskningsresultat utan anvndning av djur. Frsksdjursverksamhet r bde dyrt och personalkrvande.

4. I Sverige r universitet, hgskolor och landsting de strsta anvndarna av laboratoriedjur. Dr anvnds de ffa inom medicinsk grundforskning. Sm mngder anvnds ocks fr utbildning och metodutveckling. Den medicinska grundforskningen frsker frst hur mnniskan fungerar som frisk, hur hon fungerar som sjuk, vad som gr henne sjuk och hur man kan pverka eller frebygga sjukdomen. Allt detta behvs fr att sedan kunna utveckla lkemedel och behandlingar. Utan grundforskningen skulle den enda metoden fr lkemedelsutveckling vara att p mf prva alla upptnkliga substanser man kan hitta i naturen och hoppas p att ngon har en effekt man har anvndning fr.
Svensk medicinsk grundforskning finansieras till strsta delen av skattemedel och fristende stiftelser och organisationer som Reumatikerfrbundet, Neurologiskt Handikappades Riksfrbund och Barncancerfonden.
Angende WHO:s uttalande om att endast 300 lkemedel r riktigt ndvndiga kan det nog stmma. Med dessa preparat skulle vi kanske kunna stoppa stora epidemier men knappast lindra mer sllsynta sjukdomsfrlopp som visserligen inte skrdar hela armeer av offer men som fr den enskilde skapar stort lidande.

5. Jag hller med om att produkttester av rengringsmedel och kosmetika ibland kan tyckas ondiga. Dessbttre ser det ut som att man inom EU snart kan enas om att slopa det sk Draize-testet dr djur anvnds fr att kontrollera att en produkt inte r irriterande p hud och hornhinna. De svenska universitetsinstutionerna fr Frsksdjursvetenskap har varit bland de drivande fr att erstta testet med nyutvecklade metoder dr cellodlingar anvnds.
Att frsksdjur skulle leva i smrtor och ngest r sllan sant. Den svenska lagstiftningen fr laboratoriedjurens vlfrd r omfattande. Dessutom r det i forskningens intresse att djuren mr bra. Ett stressat eller plgat djur reagerar inte normalt och ger drfr inga tillfrlitliga frsksresultat. En forskare mste fr att kunna publicera sina resultat visa att djuren som anvnts har behandlats p ett, fr djurets vlfrd, bra stt. I Sverige godknns aldrig ngra frsk dr inte adekvat smrtlindring eller narkos frutom i ngra f fall dr just smrtlindringen studeras. ven d mste man minimera stressen genom att gra det mjligt fr djuret att sjlv fly frn eller 'stnga av' smrtan.
Som svar p pstendet att det skulle st mellan djurets och mnniskans vrde skulle jag vilja sga att det r sant. Inom kemi- och kosmetikaindustrin str det sannolikt mellan djuret och tre-ringen som av misstag kan utsttas fr produkterna som testas. Mjligen kan man rikta kritik mot att alla dessa nya varor inte behvs, men det det tgrdar man bttre genom att lta samhllet styra produktionen planmssigt n att frbjuda skerhetstester. Den diskussionen passar bttre i ngon annan diskusionsgrupp.

6. Preventivt arbete r bra men att fr det lmna de som nd blir sjuka i sticket kan knappast kallas humant. Att vetskapen om vilka faktorer som skapar vllevnadssjukdomar kommer frn medicinska grundforskning behver kanske inte nmnas.

7. F resonerar p detta stt. Det biomedicinska forskningsvrlden har snarare antagit en hllning dr man vger vinsten i nyvunnet vetande (och dess vrde fr mnniska) mot det lidande eller stress djuret mste genomg fr att resultatet skall uppns.

8. Alternativa metoder r givetvis att fredra. I de frsksdjursetiska nmnderna kontrolleras alltid om projektet kan genomfras utan eller med frre djur. Dock kan vi idag inte utlsa hur en hel individ eller biologiskt system beter sig genom att studera en petriskl med immortaliserade celler. Vad det gller datorer beter de sig givetvis bara som de r programmerade till att gra. Drfr r de ofta ett utmrkt alternativ till djur i utbildning. Men i forskning r de mindre anvndbara. Fr att instruera maskinen p rtt stt mste man redan veta svaret p frgan man ska stlla.
Satsningar p att utveckla nya och frbttrade alternativa metoder r mycket bra. Bl.a. avstter Centrala Frsksdjursnmnden pengar till sdan verksamhet. Dock r gr kraven fr att f del av dem ett stort hinder varfr inte alla dessa pengar har kunnat uttnyttjas.

9. Ja, lkare och forskare kan ha fel. Men cell- och vvnadsodlingar kan tyvr inte idag helt erstta frsk p djur. Datamodeller kommer aldrig att kunna erstta biologiskt material i forskningen.

10. Ta grna stllning men vad r det fr del med att lra sig mer?
Motsger inte Lisas svar p detta pstende hennes svar p pstende 3?

Citera
2000-07-13, 22:19
  #5
äldre konto (old)
Ej medlem
Djur i medicinsk forskning

Tjong!, dr fick jag en representant frn lkemedelsindustrin (?) i planeten. Hmmm.. Flasbacks konferensforum blir intressantare fr varje dag. Ja, d detta r ett sk horisontellt demokratiforum (ingen elit talar ner till massorna, utan var och en fr ta stllning sjlv utifrn diverse information), uppmanar jag var och en lsa igenom vra inlgg. Ls grna ven mellan raderna.. .
Citera
2000-07-13, 22:26
  #6
Medlem
Djur i medicinsk forskning

....ska vara Flashback..
Citera
2000-08-09, 16:24
  #7
äldre konto (old)
Ej medlem
Djur i medicinsk forskning

Ok. Min mor dog i cancer 1982 d var jag bara 5 r gammal, p den tiden fanns det ingen medicin som kunde stoppa cancern frn att sprida sig frn brstet ut i blodet och slutligen i skelettet. Tack vare forskning p bla djur har mnga 5 ringar idag ftt behlla sin mamma frn den hemska sjukdomen cancer. Argumenten ni sger hller tills ni mister ngon ni lskar. dax att prioritera min vnn..
Citera
2000-08-10, 19:15
  #8
äldre konto (old)
Ej medlem
Djur i medicinsk forskning

Kanske r det s att djur i frsk r oslagbara och helt outbytbara. Men om man nu tycker att de har gjort lkemedelsindustrin en s stor tjnst, varfr kan man d inte ge dem ett s drgligt liv som mjligt? r de inte ens vrda det?
Jag tnker, bland mnga andra, p aporna p SMI (smittskyddsinstitutet) vars livskvalit skulle frbttras avsevrt med hjlp av strre, bttre och intressantare burar. Som det r nu sitter de flesta av SMI:s runt 200 (tydligen HELT obytbara)apor i kylskpsstora, kala metallburar.
DETTA, om ngot, r fullkomligt ofrsvarbart.
Jag kommer fortstta kmpa fr frsksdjurens rtt till ett s drgligt liv som mjligt, oavsett om en av dem jag lskar dr.
Citera
2000-08-10, 23:39
  #9
Medlem
Djur i medicinsk forskning

Jag har svrt fr att tro att man avstr fr att modifiera djuravdelningen p SMI av ren illvilja. Snarare bestr problemet i att en ombyggnation inte direkt r relaterad till en kommande vetenskaplig artikel (som r forskningens resultatenhet) vilket gr att inga projektmedel str till buds. Drfr mste srskilda anslag avsttas fr just detta som bl.a. gjorts d burvolymen relativt nyligen frdubblades. Ett bra stt att minska dessa tillskott r att lta dem frbrukas p ofrutsedda utgifter som mailbombning och skadegrelse.
Trots dessa svrigheter r den nuvarande anlggningen p vg att bytas mot ett nytt djurhus.
Citera
2000-08-11, 15:38
  #10
Medlem
Djur i medicinsk forskning

Som tack fr din ovrdeliga hjlp i hiv-forskningen ger vi dig hrmed en bur stor som TV kylskp.

Aporna p SMI var som sagt bara ett av mnga, mnga exempel.

Citera
2000-08-11, 17:29
  #11
äldre konto (old)
Ej medlem
Djur i medicinsk forskning

Grabben r rdd att bli av med sitt jobb, det r hela saken och knappast omsorgen om tredje vrldens hiv-smittade. Sg ngon snyftnotis i tidningen att chefen mste avskeda folk om de stygga jordbruksverket fick som de ville. Patetiskt.
Citera
2000-08-11, 22:07
  #12
Medlem
Djur i medicinsk forskning

Jag kan hlla med om att miljn fr primater br vara den bsta tnkbara. Smittskyddsinstitutets nuvarande stallar r ett provisorium fr de 77 aporna, som anvnds tills dess att ett nytt djurhus r uppfrt p Ryssberget. Kostnaden fr detta berknas till 180 miljoner och tros vara klart fr bruk i maj 2002. Som 'Stalledrng' sker kunde lsa i 'snyftnotisen' faller det hela p att regeringen nnu inte gett klartecken fr investeringen.
Jag tror personligen att en uppgrelse mellan SJV och SMI vore till gagn fr forskningen men ocks fr primaterna. Projekt av denna vikt lggs sannolikt inte ner utan tvingas flytta utomlands. En mjlig utlokalisering r Tanzania som SMI redan har ett samarbete med i frga om HIV/AIDS-forskning. Vem tror att djurskyddet r bttre i ett land dr apor ses som skadedjur?

S vill jag gra 'Stalledrng' besviken. Jag har inget jobb att frlora p SMI.
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in