Citat:
Ursprungligen postat av serious
Evolution fungerar som så att allt onödigt tas bort, rätt enkelt. Vår blindtarm skulle försvunnit och kommer försvinna om vi låter det naturliga urvalet göra sitt, tveksamt om det gör det nu när de flesta människor trots blindtarmsinflammation överlever, vilket gör att det inte finns något selektionstryck på blindtarmen. För att inte nämna bidraget den har till kroppens immunförsvar, vilket gör att den aldrig kommer försvinna så länge vi har nytta av den.
Som sagt, allt onödigt tas bort. Kanske började vi få mindre och mindre hår hår eftersom hår inte var nödvändigt för klimatet. Kanske började vi använda olika sorters "kläder" när vi vandrade mot polerna för att hålla värmen om natten (blad, djurhudar, dagstidningar etc), vilka vidare användes under kalla dagar och tillät jakt och andra sysslor under tider det tidigare ej var möjligt.
"Blindtarmen" är ett dubbeltydigt begrepp.
Hos människan, liksom hos många djur, står den anatomiska termen blindtarmen för den första delen av tjocktarmen, den som bildar en blindsäck nedanför tunntarmens inmynning i tjocktarmen.
Det som i allmänspråket kallas "blindtarmen" heter på anatomispråk "blindtarmens maskformiga bihang" (appendix). Detta lilla bihang, som finns hos människan och många djurarter, innehåller bl.a. lymfatisk vävnad, dvs. celler som tillhör immunsystemet.
Men samma typ av vävnad finns det gott om i tunntarmens vägg, därför kan jag och andra ha "appendixen" bortopererad.
Det finns ingenting som tyder på att blindtarmsbihanget har någon funktion av betydelse hos människan eller att det har varit av vikt i tidigare stadier av människans korta utvecklingshistoria.
Ja, kanske vi har "sommarpäls" med bruket av kläder?