Citat:
Ursprungligen postat av
lacrima
Japp, håller med och ska man hårddra det så är i princip de flesta hus arkitektritade. Men vad som syftas på med arkitektritat vet ju de flesta kan man förmoda. Jag har alltid undrat om det krävs något intyg eller liknande för att få hävda att ett hus är arkitektritat. Arkitekter kan ju ha olika inriktningar och följa olika kunders önskemål så det är inte alltid helt lätt att se om ett hus är byggt/utbyggt efter någon med utbildning i arkitektur. Sen finns det ju arkitekter som blir välkända och världskända för sin skicklighet. Man får det man betalar för oftast.
Yrket "arkitekt" är ingen skyddad titel i Sverige. Vemsomhelst kan alltså kalla sig arkitekt om dom vill. Däremot finns det ett sorts internt skråväsende genom branchorganisationen Sveriges Arkitekter, tidigare riksförbundet, förkortat SAR bakom titeln. Dom har alltså vissa interna kvalifikationer för att hålla uppe branchstandarden. En arkitekt som var medlem i SAR var ungefär likvärdigt med en advokat medlem i advokatsamfundet.
Framförallt har ju yrkesrollen urholkats dom senaste femtio åren i Sverige. Tidigare var arkitekten oftast också byggmästare och byggherre, dvs både beställare av själva uppdraget, ritare och teknisk konstruktör, samt utförare av själva bygget. Arkitekten hade förr en yrkesstolthet och ett helhetsansvar. Idag kan en arkitekt rita ett uppdrag utan att nånsin vara på plats varken före ritandet eller efter färdigställandet. Jag tror det är få länder i världen där arkitektrollen är så degraderad som i Sverige.
I Sverige är det oftast byggherren som har det huvudsakliga ansvaret, dvs företag som NCC, Skanska, Riksbyggen, osv. En byggherre projekterar oftast ex vis ett helt radhusområde hela vägen från åkermark till nyckelfärdig villa. Dom köper upp mark, dividerar med kommunerna om bygglov och planbestämmelser, beställer ritningar från arkitekter, för det mesta redan färdiga lösningar, ritar upp planer för området, asfalterar gator, bygger husen, och säljer dom. Dvs, arkitekten har väldigt lite att säga till om angående slutresultatet som helhet.