Citat:
Ursprungligen postat av schabo-labo
Hur utförs en så kallad kontinuitetsmätning av jordledaren? Alltså för att fastställa att jordledaren är sammanbunden med "sann jord", och att resistansen är tillräckligt låg i alla delar av jordslingan.
Nu var det länge sedan jag jobbade på elverket och gjorde detta ,men som jag minns det hade man en s.k "Jordplåtsmätbrygga".
På denna fanns det 3 uttag/skruvanslutningar och på en av dessa anslöt du jordledaren som går ner till jordplåten ,dem andra två uttagen dem s.k "hjälp-jordarna "anslöts till varsin sladd som i yttre änden var ansluten till ett jordspett (litet) dessa placerade du ut på ett visst avstånd ifrån jordtaget exakt avstånd minns jag inte men tror det var runt 40-60 meter i en cirkel och sedan tryckte man på en knapp och fick då direkt fram jordmotståndet på den analoga mätaren ,det fanns två mätområden på mätaren vad jag kom ihåg 0-30 Ohm samt 0-150 Ohm som ställdes om med en brytare.
Resistansen fick inte överstiga 50 Ohm vid ett normalt jordtag eller 100 Ohm vid ett s.k Djupjordtag.
Sådana här mätningar skulle enligt lag utföras minst vart sjätte år vid luftledning och minst vart tredje år vid andra anläggningsdelar.
Men det var för ett antal år sedan ,har säkerligen ändrats
Det är därför alla jordtagsledare är anslutna till en plint så man kan lossa ledningen till jordtaget och mäta.