Citat:
Ursprungligen postat av final_cut
1) Vilka medel kan användas för att komma ur en lågkonjunktur?
Det beror helt och hållet på vilken skola man tillhör, och inom makro finns det inte en skola som är dominant. Nu i debatten hörs det väldigt många keynesianska röster, trots att den har minskat i relevans i akademiska cirklar sedan 70-talet.
Citat:
Ursprungligen postat av final_cut
2) Varför har låg inflation högsta prioritet?
Enligt nuvarande riksbankschef är det för att penningpolitik, i det långa loppet inte har någon påverkan på ekonomiskt resultat. Man skulle kunna sänka arbetslösheten på kort sikt genom att skapa mer inflation (då skulle fackens minimilöner inte hålla ute lika många arbetare), men man anser att facken då bara kommer höja sina lönekrav mer än vad de annars gör så effekten blir +-0.
EDIT: Detta bygger nog främst på Friedman och Phelps teorier om
"naturlig"/strukturell arbetslöshet.
Citat:
Ursprungligen postat av final_cut
3) Klimathotet står ofta i kontrast till ekonomiska mål. Kan du nämna något och ge en kommentar till ditt svar.
Besvärligt, det verkar som att målet "ha ett bra klimat" är ett annat sorts mål än "äta god mat" eller "få högre löner", men egentligen finns det inte någon anledning att dela upp målen i ekonomiska och klimatiska. Nåja, en korrekt formulering av problemet är att: Om politiker ökar skatterna för att försöka påverka miljön kommer folk ha mindre resurser att satsa på andra saker; folk får bl.a. relativt lägre löner och tillväxten blir lägre, vilket
sägs skall kompenseras i det långa loppet av statens åtgärder. Men frågan är om pengarna spenderas på ett smart sätt, d.v.s. om global uppvärmning är det största och farligaste hotet.
Bjorn Lomborg argumenterar övertygande för att så inte är fallet.