2009-08-22, 16:58
  #1
Medlem
Drapåtrissors avatar
Efter att vår egen demonregissör gått bort är väl titeln obesatt. Själv tycker jag att Quntin Tarantino väl platsar in. Efter Kill Bill succsen och sin senaste film står han i en klass för sig enligt mig.
Citera
2009-08-22, 17:05
  #2
Medlem
wernblom88s avatar
Lynch för att han tillsammans med Malick lyckas stå emot Hollywoods dödande effekt på amerikansk film. Har sedan sjuttiotalet hållt en väldigt hög nivå och jag tror fortfarande inte att han har gjort sitt mästerverk.

En mästare på att röra runt i din skalle med sina drömliknande filmer, som ingen annan kommer i närheten av. Har också visat att han är en av få som kan göra filmer om människors innersta känslor och yttranden utan att det blir påklistrat.
__________________
Senast redigerad av wernblom88 2009-08-22 kl. 17:32.
Citera
2009-08-22, 17:15
  #3
Medlem
Badassmfokas avatar
Då lägger jag in Coen brothers, de har varit med sen 80 talet och gjort nästan bara riktigt bra filmer. De kan göra komedi, thriller och action bra.
De är två favoriter som jag har i alla fall.
Sen gillar jag Wes andersons filmer väldigt mycket också. Stämningen i hans filmer är så jävla skön. Hade en diskussion för ett tag sen med en kille som sett MYCKET film, när någon frågade om hans favoritfilm så sa han Royal tenenbaums.
Nu valde jag några jag har som personliga favoriter, och inte de som ses som de stora bästa av så många eftersom de kommer nämnas snart ändå..
EDIT: Sen håller jag såklart med om att Quentin Tarantino är grym! Han platsar absolut.
__________________
Senast redigerad av Badassmfoka 2009-08-22 kl. 17:22.
Citera
2009-08-22, 17:38
  #4
Medlem
Fadingskys avatar
David Lynch, Wes Anderson eller den franske regissören Jeunet. Lynch har däremot blivit lite tråkigare på den senaste tiden så jag skulle nog säga Anderson eller Jean-Pierre Jeunet ändå.

Lynch var som sagt väldigt bra när han hade lite mer surrealism i sina filmer.

Anderson, just för att han har så väldigt udda filmer som ändå blir väldigt fina.

Jeunet just för att hans filmer är helt fantastiska, speciellt The City of Lost Children och Amelie.
__________________
Senast redigerad av Fadingsky 2009-08-22 kl. 17:40.
Citera
2009-08-22, 17:42
  #5
Medlem
wernblom88s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Fadingsky
David Lynch, Wes Anderson eller den franske regissören Jeunet. Lynch har däremot blivit lite tråkigare på den senaste tiden så jag skulle nog säga Anderson eller Jean-Pierre Jeunet ändå.

Lynch var som sagt väldigt bra när han hade lite mer surrealism i sina filmer.

Anderson, just för att han har så väldigt udda filmer som ändå blir väldigt fina.

Jeunet just för att hans filmer är helt fantastiska, speciellt The City of Lost Children och Amelie.

Tycker att det finns rätt mycket surrealism i hans senaste Inland Empire.
Citera
2009-08-22, 18:28
  #6
Medlem
Drapåtrissors avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DarkKnight
Dom som gäller för mig är Quentin Tarantino, Robert Rodriguez och Brian De Palma...
Mycket latinamerikanskt där. Men visst står publiken upp och applåderar dom flesta av deras filmer. (hatar folk som applåderar biodukar bwt)
Citera
2009-08-22, 18:29
  #7
Medlem
Cineastens avatar
Rubriken ändrad. Det finns ett antal trådar om olika regissörer och det finns en gammal tråd där vi nominerade och röstade fram den bästa regissören. Den tråden är dock inaktuell sen länge så jag låter den här stå kvar. På några villkor.
1: Ingen meningslös namedropping. Det här ska inte bli ännu en listtråd.
2: Motivera dina åsikter. Inga löjliga oneliners eller inlägg bestående av "+1" för att backa upp något tidigare inlägg. Sånt kommer raderas.
3: Inget trams och inga påhopp för att nån annan har kass eller annorlunda smak än vad du har.

Tack!
/Cineasten som mod


Det finns ju så extremt många oerhört kompetenta regissörer men jag skulle vilja lyfta fram några bland många favoriter utan inbördes ordning.

Sergio Leone - bland annat för sina stilbildande bidrag till den döende westerngenren iom skapandet av spaghettiwesterngenren. Han hade ett mästerligt öga för foto. Många av hans filmer har såvitt jag vet en oslagbar kombination av stämningsfyllt och inte helt sällan vackert foto, väl valda skådisar, kärv och välskriven dialog, underfundig humor av den svarta sorten, intressanta miljöer och medryckande story som ackompanjeras av Ennio Morricones stämningsfyllda musik som slår det mesta av filmmusiken som skrivs idag.

Jag tycker att han visade prov på att ha god hand med skådisarna och en stark förmåga att få det bästa ur dem.

Todd Solondz - för sina smått bisarra filmer (Happiness, Palindromes, Storytelling tex) med nattsvart humor, välskrivna dialog, vackra foto och intressanta karaktärer. Ofta är karaktärerna mer intressanta än handlingen i sig och trots att handlingen oftast är ett virrvarr av olika historier och människoöden lyckas han alltid knyta ihop säcken utan att det blir för krystat. Klart begåvad lirare.

Martin Scorsese - En intensiv liten rackare med stor passion för berättandets konst. Han har som bekant skapat ett flertal av våra moderna klassiker och har enligt min åsikt lyckats ta sig in i de flesta filmälskares hjärta som en självklar favorit. Alltid snyggt foto, suveräna skådisar, välvald musik, intressanta miljöer och medryckande välskriven dialog är han en självklar topplacering bland världens bästa regissörer. Vad annat kan egentligen sägas om en man med filmer som Taxi Driver, Casino, Goodfellas, Raging bull, mm på meritlistan?

Bo Widerberg
- bland annat för den otroligt välgjorda Mannen på taket som än idag anses som en av de bästa polisfilmerna någonsin. Alltid välgjorda filmer med vackert foto. Den enda av hans filmer som jag inte uppskattar är den värdelösa Fimpen. Jag förstod aldrig hur den kunnat anses som en rba film. Han var tydligen en ganska så udda och rebellisk regissör som enligt egen utsago älskade kaos och tyckte illa om folk som bara följde med strömmen och gjorde vad de blev tillsagda. Gjorde lite som han ville och lyckades alltid med vad han företog sig.

Milos Forman - för tidernas bästa film, Gökboet. Strålande rakt igenom. Oerhört skicklig regissör med flera ansedda filmer i bagaget såsom Hair, Amadeus, Rag Time mm. Gökboet allena räcker egentligen gott och väl för att utse honom till tidernas bästa regissör eftersom jag anser att filmen är perfekt från första bildrutan till eftertexterna rullat färdigt.

Ridley Scott - med säkert grepp har han lyckats skapa ett antal moderna klassiker som Alien (stilbildande och så gott som oöverträffad i genren), Gladiator, Bladerunner mm har han iaf blivit en av mina favoriter. Alltid kanonsnyggt kameraarbete, snyggt klippta scener, oftast strålande soundtrack, bra val av skådisar och överlag stämningsfyllda filmer. Alien är ju helt fantastisk imo.

Clint Eastwood - gick från b-skådis i riktigt usla filmer till westernskådis i långköraren Rawhide, slog igenom ordentligt iom Sergio Leones dollartrilogi, fortsatte inom actiongenren, gjorde bejublade insatser i storslagna krigsfilmer, mer action och varvade med att sitta i regissörsstolen.

För 30 år sen när Clintan sågs som själva sinnebilden av en konservativ man som stod för fascistoida ideal iom porträtten av antihjältar som Dirty Harry och andra våldsamma figurer, var det väl ingen som på fullt allvar trodde att han skulle bli en av våra riktigt stora regissörer? Det är rätt intressant att bilden av den ultrakonservativa reaktionären har förändrats iom att han visat sig hysa en hel del liberala åsikter om allt möjligt som rätten till abort, rätten för homosexuella att gifta sig, vapenkontroll, mänskliga rättigheter, negativa åsikter om USAs inblandning i krig runtom i världen mm mm.

Idag har han inte bara ett förflutet som världens största actionskådis utan är även en erkänt skicklig regissör som tilldelats en Life Achievement Award, vunnit flera Oscars mm. Inte illa för en fd diversearbetare från San Fransisco.
Clintan imponerar ständigt i regissörsstolen och anses tydligen vara både lätt och rolig att arbeta med. Skicklig med kameran och dramatiken i sina filmer. Lyckas i stort alltid välja rätt skådisar i rätt roller och har samarbetat med flera av mina favoritskådisar. Inte nog med det lyckas han precis som Leone alltid pressa det absolut bästa ur dem.


Jag kan förstås nämna ett gäng regissörer (Kurosawa, Brian de Palma, James Cameron, Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, Kaurismäki, Walter Hill, Coppola, Michael Mann, Bertolucci, Sam Peckinpah, John Carpenter, Roy Andersson, Werner Herzog, Polanski, Tarkowsky, Kieslovski, Jeunet, Emir Kusturica, Per Åhlin, Tomas Alfredsson, Lasse Hallström, Mauritz Stiller, Lars Molin, John Boorman, Danny Boyle, Steven Spielberg, David Lynch, John Hughes, Peter Jackson, Alan Clarke, Peter Greenaway, Woody Allen, George Roy Hill, Paul Verhoeven, Tarantino mfl) men isåfall får jag sitta här och skriva t.o.m nästa år innan jag blir färdig. Det har jag inte riktigt tid med.
__________________
Senast redigerad av Cineasten 2009-08-22 kl. 18:32.
Citera
2009-08-22, 18:35
  #8
Medlem
Ola Schuberts avatar
Park Chan-Wook som fått 4,17 i betygsgenomsnitt ifrån mig. Är en kandidat. Förutom hämdtriologin så har han gjort några till filmer. I´m a cyberborg but it´s ok, är väl inte fullt lika snygg som de andra, men orginell istället. Är en möjlig kandidat
Bröderna Wachowski har egetligen ett högre betygsgenomsnitt än Park, men de verkar inte ha gjort något speciellt bra i jämförelse med Matrix-triologin
David Fincher regissören bakom Fight Club och Seven, samt några andra bra filmer är också en kandidat.
Men jag fastnar ändå för Kim ki-duk, (4,0 i betygsmedel). Jag har iof endast sett tre filmer av honom: Järn 3:an, Isle - Fruktans ö samt Samaritan Girl. den sistnämda blev jag lite besviken på. Jag tyckte den var lite slarvigt gjord. Men jag såg å andra sidan om Järn 3:an för några dagar sedan och höjde den till en femma. Den filmen skrev denna mästerregissör manus till på en månad, den filmades under 16 dagar och klipptes färdig på endast 10 dagar. Så arbetar ett riktigt geni! Är det någon som tror att Bergman skulle kunnat gjort om den prestationen? Så även fast jag blev besviken på samaritan Girl så tror jag att den finns gott om potential hos Kim Ki-duk. Jag gläds att kunna se fram emot Livets hjul, (som jag endast sett början på strömmande via nätet, men den verkar vara lovande), Birdcage Inn, samt The bow, samtliga filmer rekommenderade fyror på filmtipset. Sedan är det heller inte otänkbart att även rekommenderade treor, och i vissa enstaka fall, rekommenderade tvåor, kan vara riktigt bra. Sedan hoppas jag på att denna mästare skall fortsätta att göra riktigt bra filmer. Järn 3:an är t.ex. en romantisk film, som är helt avskalad alla romatiska schabloner och en fröjd att se på, även för en som inte brukar vara så förtjust i romantik.Vid omtitten så slutade jag reta mig på konstnärligheten i filmen, utan bara njöt, i fulla drag! Isle-fruktans ö är en extremt vacker film som behandlar det "känsliga" ämnet, sexuell attraktion mellan man och kvinna, på ett koreanskt, rättså brutalt sätt, samtidigt som filmen är konstnärlig.
__________________
Senast redigerad av Ola Schubert 2009-08-22 kl. 18:37. Anledning: rättelse
Citera
2009-08-22, 20:07
  #9
Medlem
Giorgis avatar
Jag vill slå ett slag för James Cameron som mästaren av uppföljarna. Aliens kan man inte säga så mycket om egentligen, filmen liknar till stor del inte originalet, han använder samma koncept men gör en helt annan typ av film som jag tycker är bättre faktiskt.

Terminator-filmerna är båda väldigt starka i sig men det geniala med T2 är att Arnold försvarar John Connor. Kan tänka mig hur det skulle vara att se den på bio för 15 år sedan, man tror ju att Arnold är ond tills det att man ser honom skjuta T-1000-roboten i korridoren, genialiskt!
Citera
2009-08-22, 20:44
  #10
Bannlyst
dario argento, för att han har gjort enligt mig världens absolut snyggaste film, suspiria. sen att hans filmer innehåller jävligt mö våld gör inte saken sämre.

sergio leone, av samma skäl som cineasten.

takeshi kitano, för att han blandar extremt våld med humor på ett sätt som inte många förutom tarantino bemästrar.

pier paolo pasolini, för att han gjorde saló, trotsade maffians dödshot å sket totalt i att han var hatad av halva italien å för att han med just saló visade vilka sjuka fanjävlar fascisterna var.
Citera
2009-08-22, 21:31
  #11
Medlem
Peter Jackson
Han ligger bakom tidernas tre bästa filmer, jag antar att alla här vet vilka jag talar om. Det var dessa filmer som startade mitt filmintresse och för det älskar jag Jackson.
Citera
2009-08-22, 21:56
  #12
Medlem
dannywtfs avatar
Milos Forman - Läs Cineastens inlägg ovan.

Tim Burton - Man kan se på en film att det är han som har regisserat. Bara det är stort.

Zach Braff - Är extremt svag för honom efter Garden state. Fingertoppskänsla när det gäller att fånga känslor med musik. Han kommer bli riktigt stor som regissör.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in