Citat:
Ursprungligen postat av
Simora
Jag känner inte exakt till den interna politiken bakom hur 5,56 antogs eller om USA "kördes över" eller inte. Jag bara konstaterar att 5,56 är en mild utveckling av .223, som USA antog 17 år före NATO. USA hade som jag förstår det lobbat för övergång från 7,62 till .223 (eller 5.56) i tio år innan de fick som de ville, till priset av smärre modifieringar (som de kanske ville genomföra ändå).
Kanske samma sak händer med 6,8, d.v.s. att NATO antar 6,8 med smärre förändringar med några års eftersläpning.
USA:s införde .223 nerifrån. Hierakin högre upp jobbade med olika vansinniga lösningar (inte helt olikt .227 Fury) i bl.a. SPIW-programmet och såg 7,62x51 som en ren interimlösning. .223 infördes sedan av SAC för att ersätta M1 Carbine, när resten av flygvapnet såg hur bra vapnet och kalibern var införde den, varefter specialförbanden, därefter förbanden i Vietnam och därefter Marinkåren införde den. Till slut så tvingades t..o.m. US Army att erkänna att denna utombölingskaliber och att detta utombölingsvapen var så överlägset interimkaliber 7,62x51 i gevär och det missfoster som var M14, att man som en interimlösning skulle ersätta interimlösningen 7,62x51 med interimlösningen .223 och att man skulle ersätta interimlösningen M14 med interimlösningen M16, samtidigt som man fortsatte med sina projekt för att utveckla nya superdupergevär i superduperkalibrar.
Så när NATO diskuterade att standardisera en ny mellanklasspatron, så hade man att välja mellan .223 som användes som standard av bl.a. USA, Frankrike och Italien, samt av bl.a. brittiska specialförband, det som kom att bli 5,56x45 (från Belgien) och 4,85x49 från Storbritannien. Man valde således att köra över inte bara USA, utan även Storbritannien, Frankrike och Italien, till förmån för den kaliber som man kom fram till var bäst, trots att det innebar att USA, Frankrike och Italien skulle behöva byta ut eller bygga om alla sina vapen och i fallet Storbritannien konstruera om.
Vad gäller motiven för att införa 6,8x51 så är argumenten inte särskilt starka. Ska man använda högtrycksammunitionen så kommer kostnaderna för ammunition och slitage på vapnen att skena iväg och detta för högre träffsannolikhet på avstånd som Ukraina återigen har visat är helt ointressanta i ett riktigt krig och för att få en marginell höjning av genomslaget i kroppsskydd. Väljer man att bara köra på standardtrycksammunitionen, så är skillnaden mot 7,62x51 NATO försumbar, samtidigt som kostnaden av att byta ut alla pipor och bygga upp nya ammunitionslager finns kvar.
Problemet med 6,8x51 är att kravställningen var framtagen för att agera kolonialpolis i Afganistan, med ologiska förklaringar om att det skulle vara för krig mot en konventionell motståndare. Samtidigt så valde man den kaliber som gav absolut minst tekniska fördelar på sikt, eftersom man valde ett alternativ med extremt högt tryck (vilket i praktiken gör ljuddämpare till ett skallkrav), som kan göra val av bullpupkonfiguration och kort pipa de facto omöjligt även med ljuddämpare, man valde de alternativ som ger maximal mirage, maximalt slitage och högsta möjliga vikt på ammunitionen.
Hade man valt något av de andra alternativen med komposithylsor och t.o.m. teleskopisk ammunition, så hade man i.a.f. fått en hel del tekniska fördelar, jämfört med konventionella hylsor.
6,8x51 ter sig som ungefär samma vansinne som britterna och kanadensarna höll på med innan första världskriget med .276 Enfield, respektive .280 Ross, baserat på de brittiska och kanadensiska erfarenheterna från de extremt långa skjutavstånden i det andra Boerkriget.