Att Lisas mördare kommer att hamna i ett fängelse i hemlandet förr eller senare torde väl
stå klart. Här är ett reportage från 2003, DN besöker
Lukiskiu i Litauen.
Hit vill Sverige skicka litauiska fångar
Citat:
Det gula tegelkomplexet har varit ett ökänt inslag i Vilnius stadsbild ända sedan tsartiden. Bakom dess murar och torn utövade Sovjetstaten sitt förtryck och här väntade dödsdömda på avrättning ända in på 1990-talet.
På nätterna hörs skallen från fängelsets jättelika asiatiska fårhundar över de centrala stadsdelarna. Bestarna springer fritt längs murarnas insida, bakom tredubbla rader av taggtrådsstängsel. Känner de lukten av det tvättmedel som används till fångarnas kläder är de tränade att gå till attack.
Citat:
- Inte en enda rymning sedan 1987! utropar fängelsechefen Aleksandras Davidonis stolt och låser upp ännu en av Lukiskius oräkneliga gallergrindar. Davidonis hurtighet står i bjärt kontrast till stämningen som råder på andra sidan grinden.
Det är här de livstidsdömda sitter. Samtliga är mördare.
I Litauen betyder livstidsstraff precis det ordet säger. De 85 männen på avdelningen kommer aldrig att återfå friheten. Någonsin. Många av dem dömdes ursprungligen till döden men fick domen omvandlad när Litauen slopade dödsstraffet 1998.
28-årige Ricardas är en av dem. Han dödade, enligt egen uppgift, i självförsvar och har suttit här sedan han var 21.
- Vad vi gör på dagarna? Vi syr handdukar, säger han där han sitter vid en symaskin i sin fyra kvadratmeter stora cell.
Citat:
Det 99 år gamla Lukiskiufängelset är Litauens största med 900 ordinarie platser. Men trångboddheten blir allt värre och för dagen hålls 1.477 personer inlåsta här, både häktade och dömda. I många fall måste sex intagna dela på en cell. Överbeläggningen är inget hinder om svenska Kriminalvården vill skicka hit litauiska medborgare, försäkrar Alexandras Davidonis.
- No problem! No problem! skrattar han.
Fast i så fall utgår fängelsechefen från att det måste ske genom tvång. Att någon frivilligt skulle vilja komma hit från Sverige finns inte i hans föreställningsvärld.
- Varför skulle någon vilja det? Livet i svenska fängelser är mycket, mycket ... bättre.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/hit...auiska-fangar/