Citat:
Ursprungligen postat av
wwr
Storbritannien har sagt att man skulle acceptera ett avtal av Kanadas typ. I inlägget ovan framgår att EU ställer helt andra krav på Storbritannien.
Det här är ett planerat spel om miljarder och kontrollen över ett land. Det räcker inte att anse att den ena eller andra sidan misskött förhandlingarna.
Kolla inlägget
ovan.
Just nu betalar Storbritannien ungefär 180 miljarder kronor om året till EU, ungefär 50 kommer tillbaka från EU med order om hur de skall användas. Resten bara försvinner.
Nu skramlar man några extra tusen miljarder till Italien och Spanien då de skuldsatt sig för kraftigt och andra får betala!
EU stiftar dessutom en stor del av Storbritanniens lagar.
Detta är vad ett land har att förvänta sig om det skall ha frihandel med EU!
Med ett så ofantligt dåligt utgångsläge kan Storbritannien aldrig få ett rimligt avtal. Skulle förhandlarna ge Storbritannien ett rimligt avtal, likt Kanadas, så kommer troligen även en mängd andra länder gå ur EU och hela organisationen rasar.
Så nu har man förhalat i 4 år och låtsats göra "Brexit" i början av detta år. Man försöker på så sätt göra frågan mindre känslig. Men den ekonomiska frågan eller EU:s kontroll över Storbritannien är inte lösta.
Det är en så stor sak att den europeiska politikereliten kommer att vara beredda att ta till nästan "vad som helst". I höst kanske vi får se toppmöte om Brexit?
Kommer de att lyckas förhala detta tills det rinner ut i sanden? EU är ett viktigt redskap för de internationella nätverk som styr de flesta politiker. Massmedia ger kraftigt stöd till EU, det gör även massmedias Internettroll. Kommer de att kunna få folk att acceptera om Brexit aldrig blir av i praktiken?
Det står England* fritt att tacka nej till all frihandel, möjligheter att enkelt resa, semestra och jobba enkelt i Europa, friktionsfritt samarbete mellan brittiska och kontinentala banker, universitet osv, och acceptera tullmurar, tidsödande pass- och godskontroller med "only WTO rules" gentemot EU och
alla andra länder (som EU-medlem hade UK i stort sett inga egna frihandelsavtal med andra länder utanför EU, man var del av EU-blocket, var med i deras avtal och accepterade detta). Men ingen som begriper hur ekonomi och handel fungerar i dagens och morgondagens värld vill ha det så. Alla inser att det vore ett nerköp av väldiga mått, och det skulle bli en stjärnsmäll - nej, en upprepad serie av stjärnsmällar - mot den brittiska/engelska ekonomin.
Att se engelska dead-heads som hjärntvättat ropar på Youtube och twitter "YES! We ONLY want WTO rules - and goodbye to the EU!" är beklagligt. Dessa idioter vet inte vad de pratar om.
* Jag skriver
England eftersom Brexit till 99% är en internt
engelsk fråga; det är engelska känslor, Englands jakt på en ny identitet och deras politiska syndrom som har drivit det här problemet hela vägen.
Att England inte kan få samma slags avtal som Kanada beror helt enkelt på att man är ett
grannland till EU och mycket mer integrerat. Hundratusentals människor i veckan reser i jobbet fram och tillbaka mellan London/sydöstra England och storstäder på kontinenten, främst Amsterdam, Bryssel, Hamburg och Paris. Tiotusentals pendlar dagligen över den brittisk-irländska gränsen i Nordirland, och miljoner ton gods skeppas över dessa båda gränsområden, samt över Irländska sjön. Mellan EU och Kanada ligger ett världshav och man har inte alls lika stora dagliga flöden av människor, pengar och gods, därmed är risken för smuggling, otillåtna resor, trafficking och penningtvätt väldigt mycket mindre.
Jag upprepar: större frihandelsavtal kommer väldigt sällan i dagens värld utan ett pris, utan att deltagarländerna förbinder sig att göra saker utöver att avstå från tull. Det kan handla om att man accepterar ny lagstiftning och regelverk (som Kanada, mer eller mindre på EU:s order), att ett av länderna - det svagare - plockar ner subventioner på jordbruk eller ändrar sina fiskeregler osv. Det är så det ser ut numera.
(FB) Brexit ett faktum, vilka är konsekvenserna?
Ja, och apropå din kritik mot hur jag (och Wikipedia) beskrev Kanadas avtal:
Citat:
Ursprungligen postat av
wwr
Länken om Kanada-avtalet är svårbedömd. Objektiviteten har ifrågasatts i Wikipedialänken. Man använder ibland formuleringen "the EU asked" till skillnad från "the treaty requires", framförallt noterar man inledningen
"the copyright language in CETA was substantially watered down."
Att artikelns neutralitet ifrågasattes av somliga berodde på att formuleringarna som tidigare stod där (med många /the EU/ "demanded") sågs som ett utslag av förtäckt kritik mot avtalet.Alltså ändrades det på en del ställen till "the EU asked", men detta betyder inte att EU bad att "ni kan väl vara hyggliga och göra så här sen", det rör sig helt klart om *krav* (fixerade överenskommelser) som EU fick in i avtalet, delvis eftersom man är mycket större och starkare än Kanada.
https://en.wikipedia.org/wiki/Talk:C...ent#Neutrality
Och "watered down" syftar på att man mildrade en del skrivningar som hade funnits i ett omstritt utkast till ett
tidigare avtal, ACTA. Ett avtal som alltså aldrig genomfördes, och som skulle ha omfattat även USA och Australien, det byggdes alltså inte upp med tanke på just Kanada utan var ett större globalt EU-avtal.