Citat:
Ursprungligen postat av
wwr
När det talades om "rule of law" i juli vill jag minnas Orban sade att han inte förstod vad de talade om. 'Vi styr alltid med rule of law' vill jag minnas han sade.
Har det någonsin hänt att de nationella parlamenten påverkat något som rådet och Europaparlamentet bestämt?
Jag tror de nationella parlamenten är ute ur bilden. "Ungern och Polen" är kontrollerad opposition. (Orban startade på Soros-stipendium)
'EU har talat - så blir det" (tyvärr)
CETA avtalet (handelsavtalet EU-Canada) röstades ner av Cyperns parlament i augusti (då halloumi inte fått samma skyddade ursprungsbeteckning som champagne). Därför är det oklart hur det går med CETA. Valloniens delstatsparlament hotade att rösta nej men fick en "muta" i form av försäkringar kring olika stöd för att rösta ja. Nederländernas överhus har inte ännu röstat om CETA, men i somras fanns en klar majoritet emot (underhuset röstade ja med 72 mot 69 i februari).
Handelsavtalet med Mercosur har röstats ner av Nederländernas underhus (över frågan om djurskydd). Österrikiska parlamentets EU-utskott har röstat nej (bara ett parti röstade för) vilket, om jag förstår det rätt, betyder att förslaget inte ens kommer vidare till omröstning i parlamentet. Valloniens delstatsparlament har röstat nej (då man inte gillar Bolsonaros klimatpolitik). Macron och has parti har "uttalat sig kritiskt" om avtalet, men parlamentet har inte röstat om det ännu. Så det går nog inte igenom. Men det går ju alltid att förhandla om det.
I fallet Storbritannien är det inte ett nytt frihandelsavtal som ska tecknas, vad som ska till är att behålla status quo. De som kommer drabbas hårdast utan avtal är Irland och Danmark (båda förser britterna med stora mängder kött, smör, bacon och ost, produkter som har upp till 45% tull enligt WTOs standard). Och det finns stora möjligheter för den som vill ha "en muta" för att säga ja.