Jag nämnde bara Portugal för att det är ett land jag råkar känna till väl (det är dessutom inte så fattigt som du vill ge sken av, regionen Lissabon är rikare än alla Sveriges regioner förutom Stockholm). Det är kanske bekvämare för dig om jag byter ut det mot Danmark istället. Danmark har som bekant mycket liten flyktinginvandring och tydligen har de även ett nationellt tiggeriförbud vilket borde innebära att de inte har några tiggare heller.
Då har vi alltså ett grannland, Norge, som inte är EU-medlem men som har nästan lika mycket flyktingar och tiggare som Sverige. Och sedan har vi ett grannland, Danmark, som är EU-medlem men bara har en bråkdel av Sveriges flyktingar och tiggare. Hur förklarar du det annat än med att det är nationell politik snarare än EU-politik som avgör dessa saker?
Låt mig säga som så att jag tycker det är väldigt mycket bättre att svenska biståndspengar går till Rumänien än att de går till Afrika. Vi betalar som bekant betydligt mer i bistånd till tredje världen än vi
betalar i EU-avgift (vilket för övrigt också gäller för UK, jag utgår ifrån att de ska betala ännu mer i tredje-världen-bistånd nu när de sparar in några kronor på sitt andra-världen-bistånd).
EU saknar som sagt en gemensam migrationspolitik, vilket jag personligen tycker är en stor brist. Så givetvis tycker jag att EU borde ta ett större ansvar för de yttre gränserna.
Men det stannar inte vid det. EU har storlek och styrka nog för att lösa flyktingproblemen på en mer fundamental nivå. Det största problemet med dagens flyktingpolitik är att vi fortfarande är slavar under ett internationellt flyktingavtal som sattes ihop i hast på 1940-talet. Idag är det fullständigt omodernt men eftersom alla världens länder, förutom några skurkstater, är bundna av det är det i praktiken omöjligt för skitländer som Sverige att gå ur det. EU, såsom varandes världens moraliska stormakt, har däremot politisk möjlighet att göra det. Är man med i EU kan man verka för sådant. Står man utanför EU får man fortsätta att slava under historiens ok.
Hur ska man veta vilka personer som är icke-önskvärda? En effekt av brexit är ju att UK får betydligt mer begränsad tillgång till andra EU-länders polisdatabaser. De kommer inte längre att automatiskt veta vem som är suspekt och inte. De kommer kanske få det enklare att slänga ut folk efter att de har begått brott i UK men de kommer rimligtvis att få det svårare att sålla ut icke-önskvärda redan vid gränsen.
UK var inte med i Schengen och har alltså alltid haft en hård persongräns mot resten av EU. Ingenting har förändrats på den punkten.
Som EU-medlem var de dock en del av Dublin-förordningen och hade rätt att skicka tillbaka flyktingar till första mottagande EU-land. Den rätten försvinner nu när de står utanför EU och rimligtvis kommer inte Frankrike vara alls lika motiverade att ta emot återskickade flyktingar.
Sedan ska man förstås ha i åtanke att UK är en rätt liten mottagare av flyktingar. Förra året beviljade man uppehållstillstånd till
17k asylsökare. Samma år tog man emot 82k anhöriginvandrare (båda dessa siffror är för icke-EU-medborgare, gissningsvis är lejonparten av anhöriginvandrarna pakistanier). 17k flyktingar är såklart en piss i havet för ett land med 67M invånare.