En historisk tillbakablick följer här:
Citat:
Ursprungligen postat av
TrollStrategen
Programmerare tjänar bra i Schweiz och USA, men verkligen inte i Sverige.
Några spelutvecklare har ju tjänat bra i Sverige. Men det är svårt att åstadkomma 10000-tals rader av kod som är bra, utan att slita på byxbaken.
Citat:
Ursprungligen postat av
kaReri182
Programmerare har ju funnits sedan urminnes tider eller åtminstone sedan mitten på 1960-talet. Varför skulle det helt plötsligt betraktas som ett överklassyrke? Det är och har varit som vilket yrke som helst.
Som yrke skulle man kunna jämföra en datorprogrammerare med en pianostämmare. Dvs ej överklass, men det är mycket djupare än så. Det fanns knappt någon specifik datautbildning på 1960-talet i Sverige då. Datatutbildningen kunde inte sökas som en vanlig utbildning utan bara som en påbyggnad på en redan befintlig utbildning. Annars så var räknestickor, passare, linjal, tabeller osv standardredskapen för att utföra ingenjörsarbete. Undantaget var tex KTH och dess sektion NADA, sedan tex Chalmers tekniska högskola. De flesta hade läst matematik och statistik innan de började jobba med data. Eller hade någon civilingenjörsexamen från någon teknisk högskola. Då var det fortfarande hålkort som gällde, och först på 1970-talet så kom magnetbanden på bred front. Magnetbanden kom till av att man kunde lägga magnetiska partiklar på en plastfilm, och rulla upp den på en spole.
Magnetbandstekniken innebar något så konstigt som ett "platt linjärt filsystem", dvs hade ingen 3D-komponent i sig. Man fick bygga ett filträd från det linjära filsystemet. Med många listiga knep för att bygga upp detta. Filstrukturen kunde därmed behållas intakt även vid rak kopiering av ett band till ett annat. Detta används fortfarande i alla backupsystem som lagrar på magnetband, sk DAT-band.
Hålkortstekniken var så klumpig att det blev synnerligen svårt att motivera vanligt folk att bli programmerare, det kändes som ett mycket omständligt sätt att räkna, helt enkelt. Det blev ganska knepigt att införa de många abstraheringsbegrepp som behövdes, och koka ner det till en bunte hålkort. Mycket att lära sig samtidigt, samtidigt som utdelningen blev mycket liten i början. Om man inte var synnerligen hängiven.
Det fanns ingen standardisering vad gäller operativsystemen(*) utan man lärde upp sig på ett system, thats it. IBM kom därmed att bli marknadsledande på mainframes (stordatorer).
Vissa statliga verksamheter hade garanterat arbete hela tiden, bland annat SCB där en del grupper utbildades i att hantera de olika systemen. SCB var så pass klyftiga att alltid se till att det fanns överkapacitet, att man därför kunna bryta ny mark med nya statistiska metoder. Sverige är landet där statistik legat statsförvaltningarna nära hjärtat. Många av dessa studenter (**) gick sedan vidare därifrån antingen till andra statliga verk, bank- och finansvärlden eller teknikföretagen i Sverige.
Grafiska terminaler fanns inte. Programmen kördes aldrig i realtid, utan de kördes som batchjobb.
Man fick hämta resultatet i form av pappersutskrifter.
Eller en stack med färdigstansade hålkort.
Programmeraren var tvungen att tänka ut alla möjliga hangups och hickups som kunde inträffa, innan körning.
Administratören fick sätta upp prioritetsordningen beroende på hur viktiga jobben var plus förstås den förmodade tidsåtgången.
Överdrogs tidsåtgången så kastades jobbet bara ut, möjligen med en medföljande dumpfil, som man kunde analysera efter tex oändlig rekursion, oändliga loopar mm.
Standardisering av operativsystemen kom först med Unix. Unix var från början en rent akademisk lösning på ett kämpigt problem alla universitet hade. Nämligen kostnaderna för licensavgifterna till bland annat IBM för både hårdvaran och programvaran.
Det var dyrt för Universiteten att hålla sig med datorkraft. Datorerna betalade sig ju inte själva. För ett företag eller en statlig myndighet, tex banker eller SCB så kunde man bara budgetera för kostnaden på ett effektivt sätt.
Men det kunde inte de akademiska institutionerna. Det värsta var ifall de bara drog ström och upptog dödtid. Universitetens datorer kunde inte dra in pengar på egen hand, de kostade bara kosing.
Somliga universitet i USA sålde dock datortid, men det var rätt så informella kontrakt i så fall.
De flesta universitet körde väderprognoserna på den tid som annars bara skulle bli dödtid.
Unix var designat som en billigare lösning. Just på grund av att man som kund/ägare bara skulle betala för hårdvaran plus elströmmen. Detta eftersom det var inte IBMs dyra tekniknördar som utvecklade Unix utan det var de akademiska universiteten som tog fram operativsystemets grundidéer. Men de var också på sitt sätt en plagiering av IBMs idévärld, och grundläggande design.
Till en början utvecklade IBM allting från scratch, både hårdvaran och allting annat. Och köpte upp många patent plus att de låste leverantörerna med långtidskontrakt.
IBM försökte också tjäna mycket pengar på allting runtomkring tex till och med skrivarpapperet och hålkorten.
IBM fick samma problem som Intel har idag med att företaget blev för stort och otympligt.
IBM hade ett annat dolt problem, nämligen att de aldrig räknade på kostnaden för elströmmen. Det var ju kundens problem, typ... IBM behövde inte leta efter energisnåla lösningar förräns de var tvungna att krympa kretsarna, då kunde de inte dra lika mycket elström. Ifall de drog för mycket elström så smälte kretsarna, och sådant gick ju inte att sälja heller.
Varför blev IBM (förkortning för International Business Machines) så framgångsrikt då ?
* Vi får titta lite tillbaka i tiden.
Då för länge sedan fanns det inget bra sätt att skicka pengar på. Man kunde inte skicka kontanter i sedlar hursomhelst, utan bankerna kom på att utfärda checkar istället. Checkar kunde skickas med vanlig post, och lösas in mot sedlar på tex ett bankkontor. Så IBM klurade ut automatiska system att skriva ut checkar i en rasande fart, just baserat på hålkortstekniken.
För varje utskriven check så tjänade IBM några tiondels cent (ören).
Till slut blev det enorma summor i ansamlat kapital.
* En avsevärd faktor var också hängivenheten hos IBMs anställda att utveckla både hårdvaran och programvaran.
Genom att akademikerna hade sin lön ändå, så kan man säga att utvecklandet av Unix blev billigt.
Men det beror väl på hur man räknar. Ingen annan teknikutveckling i teknikens guldålder har väl kostat lika mycket pengar sett över hela utvecklingscykeln. Inte ens bilindustrin eller flygindustriin har plöjt ner lika mycket pengar.
Unix idévärld gav upphov till en kreativ explosion av olika *nix-varianter, som hade olika namn efter upphovsmännen, och återkommande var de olika datakonferenser och datautställningar som hölls där de nya idéerna stöttes och blöttes, kritiserades och rosades.
BSD (Berkeley Software Development) kom att bli en av de främsta uttolkarna av Unix designfilosofi, dvs det som utmynnade i POSIX-standarden. Och hade satt ramarna för hur ett fullfjädrat operativsystem skulle uppföra sig.
Unix och *nix var inget för PCn. Men ynglingen Linus Thorvalds hade andra tankar om att bygga en Unix-kernel för PC, något som verkligen var en utmaning i sig. Och som blev Linux.
(*) En dator behöver egentligen inget operativsystem. Ett operativsystem är bara som vilket annat program som helst, och sköter fördelningen av CPU-tiden, cyklerna mellan de olika "jobb", dvs program eller batcher, som körs.
(**) Dessa platser på SCB var inte studentplatser i vanlig mening, utan de som fick dessa platser fick betalt på vanligt sätt. Med riktig lön alltså.
De fick ofta jobb inom bank-, finans- eller försäkringsbranschen, efter tjänsten på SCB. Nytt är ju att medicinsk statistik har blivit ett allt viktigare område. Att man kan bilda statistiska analyser på många nya medicinska parametrar. Här hoppas man ju på ett större genombrott vad det gäller tex diabetes- och hjärt/kärl-sjukdomarna, där statistik kan bli ett viktigt hjälpmedel.