Det statliga affärsverket Svenska kraftnät håller på att ta fram planer för planerade strömavbrott. Planerna kan aktiveras vid akut effektbrist – något som för första gången kan ske redan nu i höst, och det är södra Sverige som ligger sämst till.https://www.nyteknik.se/energi/plane...i-host-7035739
Fanatikerna förstörde Sveriges elförsörjningTa en titt på den översta bilden i artikeln. Bilden visar demonstranter som protesterar utanför ett atomkraftverk. Hur tänkte demonstranterna? Är dom nöjda med vad dom har åstadkommit? På ett plakat kan man läsa "Framtiden strålar, barnbarnen vrålar". Nu behöver vi fundera på vad som är det verkliga hotet mot barnbarnen. Strålning? Eller utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet?
...
1985 kulminerade ett sekel av uppbyggnad av svensk elförsörjning. Vi hade genom kombinationen vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme ett urstarkt system för elproduktion, som redan då var till 98 procent fossilfritt. Detta kombinerades med ett världsledande elnät, väl genomtänkt både tekniskt och geografiskt.
...
Åtminstone 99 procent av alla gånger man tror att det handlar om en konspiration är förklaringen vanlig inkompetens. Nedbrytningen av elsystemet är inte ett dramatiskt undantag från denna regel, utan har orsakats av en cocktail av inkompetens, önsketänkande och fanatism – en tämligen förödande blandning.
...
Argumenten mot kärnkraft har varierat med tiden. Det har handlat om risken för omfattande radioaktiva utsläpp, risk att tekniken leder till kärnvapenkrig, höga kostnader, problem med avfallet och diverse andra argument som kommit och gått. Inget av dessa argument har varit det verkliga skälet till motståndet, vilket lätt har gått att testa. Visar man verkliga fakta för en typisk kärnkraftsmotståndare ändrar de oftast inte uppfattning, eftersom den verkliga grunden är rädsla, och rädsla är inte rationell.
...
Så långt förutsättningarna för att kunna sjösätta nedmonteringen av världens kanske mest effektiva, miljövänliga och klimatsmarta elsystem. Hur kunde det hålla på så länge? Ett svar är att vi blev vår egen framgångs fånge. Det svenska elsystemet var extremt robust byggt. Det fanns stora marginaler i systemet, och det gjorde att det var möjligt att under lång tid låta det förfalla gradvis utan att det märktes för gemene man. Experter har under lång tid påpekat hur systemet har tappat prestanda, men det har inte märkts i den genomsnittliga väljarens vardag.
Under resans gång har vi kastat bort – lågt räknat – 600 miljarder kronor i form av utebliven produktion i kärnkraftverk och kostnader för att bygga annan elproduktion. Det är dock långt ifrån hela notan. Till detta kommer samhällskostnader av att elbristen stoppar investeringar och liknande. Dessa hamnar på över 100 miljarder kronor om året, eller om man så vill runt 10 procent av statsbudgeten.
Du måste vara medlem för att kunna kommentera
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!
Swish: 123 536 99 96 Bankgiro: 211-4106