Citat:
Ursprungligen postat av
LojtnantWerner
var lite sämre vatten i städerna men man drack annat än vatten, pesten var inte jätteutbredd på 1600talet, en ärligare tid trots att man inte ägde en smartphone, vore intressant att veta hur självmordsfrekvensen var på den tiden, idag är den hög
För att ge dig, och andra intresserade, ett konkret exempel på självmord i forna dagars Sverige, i det här fallet 1600-talet, som ju är trådens ämne, kommer här ett tragiskt fall som togs upp på Sunnerbo härads ting i Hamneda den 10 september 1611. Nedan kommer dombokens oavkortade noteringar om fallet, ordagrant återgivna, men stavningen har jag för alla läsares bekvämlighets skull "moderniserat", samt infogat några förtydligande ord inom parentes på de ställen som möjligen skulle kunna framstå som oklara eller förvirrande för en modern läsare:
Kom för rätta Suen (Sune?) i Strömma och Peder Nilsson i Ramnaryd i Lidhults socken, och sorgligen bekände så som och beviste att de hade en fader benämnd Arvid i Ramnaryd, en utgammal man, vilken likmasken (kräftan, alltså cancer) hade bortätit det ena kindbenet, så som ock en annan stor sjukdom som han i långlig tid haft haver, och nu på det sista, folket haver varit ut av stugan (varit ensam i stugan), haver han hängt sig själv vid gruvan (spisen), på gällstången* och var icke slätt död, när hustrun kom (in) i stufvan, utan hon löste honom neder och han strax därefter blev död, så efter han haver gjort sig själv till en självspilling, och intet hopp hade, därföre blev det avsagt att han skulle utgrävas, undan syllen (tröskelbjälken), och sedan läggas i hästabacken* med mindre hans släkt förmår hos biskopen, att de må lösa honom (till) kyrkogården.
En "utgammal" man, som efter långvarigt svårt lidande i cancer och en annan, ospecificerad, "stor sjukdom", betraktades som "utan hopp" och förvägrades en kristen begravning i vigd jord. För nutida läsare framstår ett sådant fall naturligtvis som mycket tragiskt och gripande. Synen på människor som väljer att ta sitt eget liv är åtminstone något som inte var bättre förr.
Vid denna tid, och även långt senare, ansågs det som tabu att vidröra en självmördares, eller självspilling som de genomgående kallas i gamla domböcker, lik, vilket förklarar varför sönerna inte avlägsnat kroppen innan de farit till tinget för att få besked om hur de skulle förfara med sin fars lik, och då fått besked att han skulle "utgrävas undan syllen", alltså att kroppen skulle dras ut under den borttagna bjälken under tröskeln (tröskeln var i gamla bondstugor betydligt högre än i våra dagar, detta mestadels för att förhindra små barn, samt smådjur som ännu vid denna tid ibland, särskilt under vintrarna och om de var sjuka och behövde tillsyn, att springa ut ur stugan när dörren till förstugan öppnades), och sedan läggas i "hästabacken". En strimma av hopp om att få lägga faderns lik i vigd jord gavs dock sönerna, då domboken uttryckligen anger att de kunde göra hemställan hos biskopen om att få flytta liket till kyrkogården. Hur det blev med den saken anger inte domboken, men med kunskap om hur självspillingars lik i största allmänhet betraktades ska vi nog inte göra oss alltför stora illusioner om biskopens beredvillighet att lösa Arvid i Ramnaryds lik till kyrkogården.
*1 Hästabacken = backe bredvid kyrkan där kyrkobesökare lämnade och/eller band sina hästar inför gudstjänsten, denna plats användes även ibland som begravningsplats för avlidna människor som inte ansågs värdiga att ligga i vigd jord (se Svenska Akademiens ordbok). Flera exempel utöver detta visar på att det lokalt i delar av Småland varit kutym att gräva ned exempelvis självmördare där.
*2 Gällstången = en fast stång under taket på vilken husgeråd, livsmedel och dylikt hängdes.
Det faktum att det ansågs som ytterst vanhedrande att vidröra en självmördares kropp medförde att bödeln, Mästermannen kallad på många håll, och "rackarna" (bödelns drängar och hantlangare) allt som oftast tillkallades för att ta hand om självmördares lik. Även om inget konkret står om huruvida detta skedde i samband med fallet ovan från 1611, anges det bara några år senare, 1616, i Konga härads dombok att det var gammal sed att ärligt folk inte fick vidröra sådana "ynkeligen fallna lik", utan det kom an på mästermannen och hans drängar (omnämns av G. O. Hyltén-Cavallius i "Wärend och wirdarne"). Ännu så sent som i 1734 års lag, som när den kom måste ha framstått som en mycket frisk fläkt jämfört med den arkaiska Kristoffers landslag, som den ersatte, angavs det att en självmördare skulle "af skarprättaren til skogs föras och i jordgräfwas", dock gjordes untantag för fall som skett "i hufwudswaghet, raseri eller annor sådan wånda", då fick liket även "af annat folk handteras och begrafwas".