Citat:
Ursprungligen postat av
Venicones
Vad gäller åldern så har det nämnts i tråden, men tål att sägas igen: den höga barnadödligheten gör att siffrorna blir missvisande. Om man klarade sig igenom de kritiska barnaåren, då immunförsvaret är svagt och måste byggas upp, hade man ganska goda förutsättningar att bli ganska gammal, om inte pesten eller någon annan dödlig epidemi hemsökte bygden, och man slapp att bli utskriven till knekt och stupa i något fältslag, eller undgick att dräpas av någon vid ett gille eller annan fest (folk var mycket mer lättkränkta förr, och det faktum att nästan alla bar en kniv i bältet 24/7 gjorde att ett större kalas var en potentiellt livsfarlig tillställning). Det var inte helt ovanligt att man blev 70-80 år gammal ens på medeltiden.
Här kommer ytterligare ett par fall av festbråk med ödesdiger utgång, som slutade i dråp, hämtade från 1600-talets Småland. I samband med ett så kallat "köröl", en arbetsfest, i Allbo härad 1610:
Landsknekten Måns Jönsson från Skatelöv började tidigt under festen att tillvita murmästaren Tomas på Kronoberg (Slottet med tillhörande kungsgård som givit Kronobergs län sitt namn). Han kallade honom, enligt domboken,
"finne, grisben och många andra skamliga ord som man för hövlighets skull icke vill anteckna, och gjorde sig därav ett löje...Och när ölet begynte råda ville han fullfölja snacket med hugg och slag". Till slut ansåg Tomas att måttet var rågat, och utmanade Måns Jönsson till tvekamp, då han som Tomas uttryckte det, hade
"gjort narr av mig hela dagen". Och kampen slutade med att Måns Jönsson fick ett dödligt knivhugg, så att han segnade ner och dog.
Häradsrätten frikände murmästaren Tomas, då de menade att hans agerande var befogat, med tanke på hur svårt provocerad och tillvitad han blivit. Han slapp till och med betala mansbot till den dräptes släkt, eftersom han var fattig.
I Allbo härads dombok 1626 beskrivs situationen i häradet med följande ord:
"Ty folket är lättfärdigt, bruka mordvärjor med skjutande och slå med kniv".
Men att man dräpt någon efter provokation och smädelse ansågs dock inte alltid som ett giltigt skäl att slippa dödsstraff, som ett fall från Kinnevalds härad några år senare, 1614, visar:
Vid ett stort bröllopskalas i Äskekulla i Urshults socken dräpte bondsonen Måns Ring i Bosgård knekten Sven i Äskekulla vid en tvekamp. Den dräpte knekten, som var vida beryktad för sin våldsbenägenhet, hade tidigt under kalaset förolämpat Måns Ring och sagt
"Jag skall huggas med honom och se om han är god till att slå mig" och utmanade honom att slåss. Måns Ring försökte först att tala honom till rätta, men inget hjälpte, knekten fortsatte med sina provokationer. Till slut drog han sin värja och
"begynte med många förtretliga ord mana Måns Ring ut". Nu hade det hela nått den gräns då ingen karl kunde dra sig tillbaka med äran i behåll, utan att förlora sin heder. De bägge kombattanterna gick ut på gårdsplanen, och folk följde med och tände upp bloss för att lysa upp "vigvallen". Någon överräckte en värja till Måns Ring och kampen började, och trots att sockenlänsmannen var en av bröllopsgästerna valde han uppenbarligen att inte ingripa. Kampens utgång sammanfattas lakoniskt och koncist i domboken:
"Stack Måns Ring Sven Persson igenom så att han strax blev döder".
Efter dråpet gick Måns Ring "på skogen", vilket var mycket vanligt att folk i liknande situationer gjorde. Han fick så småningom lejdebrev till tinget, så att han utan risk att antastas kunde komma till tinget och, oavsett vad häradsrätten kom fram till, få återvända till skogen efteråt. Häradsrätten ansåg att
"detta dråp var gjort uti överdådighet och uti hastighet, med berått mod och utan all nöd och tvång, och dråparen hade väl kunnat undfly om han hade velat, därföre nämnden inte kunde befria hans liv". Trots dödsdomen kunde Måns Ring, som tidigare nämnts, återvända till de skyddande gränsskogarna, varifrån han kommit. Men Hovrätten omvandlade straffet till böter, 40 daler i silvermynt, efter förlikning med den dräptes släkt.
Ett tredje fall, som kan vara intressant att lyfta fram, utspelade sig i Kinnevalds härad 1648:
Strax före midsommar 1648 hade en ung man, vid namn Nils Nilsson, druckit öl med några vänner. Under kvällens gång blev han osams med en man vid namn Anders Nilsson, som gjorde klart att Nils Nilsson skulle få ett rejält kok stryk med anledning av ett skämt som inte föll i god jord. Anders var stor och stark och Nils bad så gott han kunde om ursäkt och bad att få slippa stryk. Det hjälpte dock inte så Nils tog till sin bössa och sköt, och skottet drabbade Anders så illa att han föll ner död på stället. Nils tog till flykten och gick på skogen, och höll sig så undan i ett drygt år. När så skogsmannen, med utfärdat lejdebrev kom till tinget den 25 juni 1649 för att anföra sin sak, blev han dömd till döden. Häradsrätten konstaterade att ett visst hot onekligen förelegat, men menade att Nils Nilsson hade kunnat agera på ett annat sätt, att dråpet således inte var begånget av "rättan livsnöd" (det som vi idag kallar nödvärn). Några dagar senare, den 30 juni, granskades fallet i Göta hovrätt. Hovrätten omvandlade straffet till böter, uppenbar kyrkoplikt (stå och "skämmas" i kyrkan under en gudstjänst inför hela sockenmenigheten) och förlikning med den dräptes släkt. Därefter ansågs all fiendskap med målsägandena vara, åtminstone formellt, undanröjd, och Nils Nilsson kunde återvända till samfälligheten som en man som sonat sitt brott.
Fallen ovan kan man läsa om i Lars-Olof Larssons "Arvet efter Gustav Vasa", Gunnar Olof Hyltén-Cavallius "Wärend och wirdarne", samt en artikel av Dag Lindström i Historisk Tidskrift, "Dråparen kom ledig och fri åter från tinget på sin fria färd".