https://www.tn.se/arbetsmarknad/3951...knikintresset/
Ny dag, nytt snyftande.
Citat:
– Vi rekryterar redan idag i första hand svenska medborgare och det gör att vi är otroligt beroende av att utbildningssystemet i Sverige fungerar. Vi behöver kvalificerade ingenjörer, sa Petter Bedoire, teknikchef på SAAB, under ett seminarium då den kommande STEM-strategin diskuterades.
Jag pluggade några kilometer från ett av SAABs största utvecklingscentrum. SAABs desperata behov av ingenjörer var ingenting som märktes kan jag lugnt säga, de kastade lite pengar på något studentjippo då och då, men vad gällde att ställa upp så var de betydligt mindre intresserade.
Citat:
Men andra svenska företag, som inte har den här kopplingen till en stark hemmakund, kan tvingas att, eller kanske rent av lockas av att, flytta stora delar av sin verksamhet till länder som har bättre tillgång till kompetens, säger Petter Bedoire.
https://www.weforum.org/agenda/2023/...lls-education/
Vilka länder då?
Citat:
Denna så kallade regionalisering får konsekvenser för kompetensförsörjningen i och med att ”importen av talanger” från till exempel länder som Kina stryps allt mer.
Det var ju Indien, Bangladesh och Pakistan som producerade ingenjörer och programmerare utan motstycke.
Citat:
Han efterfrågar flera åtgärder för att stärka Sverige som STEM-nation. Särskilt lyfter han betydelsen av att samarbetet mellan myndigheter, akademi och näringsliv fungerar. Men han menar också att elever måste inspireras att välja ämnen som banar väg för ett ingenjörsyrke längre fram i livet. Här har även näringslivet ett stort ansvar.
Då kan ju SAAB börja, mer sommarjobb, mer timjobb. Inte bara dyka upp på studentjippon 2 gånger om året för att dela ut plastskräp och därefter göra klart att de kanske erbjuda ett jobb när studenten fått 5 års erfarenhet någon annanstans.
Citat:
– Genom att delta i undervisningen mycket tidigare än vad vi gör idag så kan vi visa vilka spännande problem och vilka kul grejer man kan göra om man är duktig i STEM-ämnen. Och lite högre upp i åldrarna så kan vi bidra med verkliga problem som elever och studenter kan lösa, säger han.
– Vi vet att barn och ungdomar är teknikintresserade i yngre åldrar. Men sen så slarvar vi bort det någonstans på vägen. Det gäller att hålla i intresset.
Petter Bedoire kan ju fundera på vad en lobbyist eller säljare (skitsnackare) tjänar i jämförelse med en ingenjör på SAAB, med betydligt färre inskränkningar på vem man umgås med, vad man gör utanför jobbet och vad man har ansvar för när man lämnar jobbet och betydligt lägre krav på utbildning och erfarenhet.
Citat:
Svenskt Näringsliv har tidigare presenterat fler förslag som kan ingå i en STEM-strategi. Förslagen handlar om allt från evidensbaserad pedagogik, tryggad lärarförsörjning och bättre läroplaner till forskningssatsningar av olika slag, insatser för ett livslångt lärande och bättre studie- och yrkesvägledning. Alla förslagen presenteras i rapporten Tolv insatser för att stärka STEM.
Men att ta eget ansvar, det är som vanligt förbjudet.