Citat:
Ursprungligen postat av
Timothy.McVeigh
Jag känner inte till några originaltexter som beskriver vardagslivet eller ens viktiga händelser från vikingatiden.
Vikingarna hade ju ett runalfabet och kunskapen om hur man framställde papper och pergament fanns ju i den kristna världen som vikingarna hade täta kontakter med.
Dom enda texter jag känner till är runstenar och dom texter som skrevs av kristna och muslimer.
Snorre Sturlassons texter är nog dom mest kända men dom skrevs ju ett par hundra år efter vikingatidens slut.
Så varför finns det inga originaltexter skrivna av vikingar?
Vikingar kunde av allt döma både skriva och läsa, och då inte bara sitt eget språk utan de språk var de verkade och levde också, från Grekland till England osv.
Det vet vi ju pga de runristningar som finns i tex Grekland, där någon skrivkunnig/runkunnig nordbo ristat både det ena och det andra (tex en snygg tatueringsslinga på en lejonstaty, på axeln, och i HAgia Sofia-kyrkan.
Så man kunde skriva, oc läsa.
Det som framförallt hindrat överlevnaden av textmaterial annat än på sten osv, har med stor säkerhet haft med det nordiska klimatet att göra.
För om man skrev på träbitar, näver, eller vad det nu än var för något, så hade det bara svårligen överlevt tusen år, eller längre.
Men det överlevde åtminstone tillräckligt länge för att Snorre och Saxo skulle kunna ha läst, och skrivit av.
Det finns ju även Beowolf som ju blev översatt från ett fornnordiskt originalverk.
Det var ju tydligen även så att stormännen här vid Östersjöns stränder hade någon form av "bibliotek".
Iaf är det vad man kan ana sig till i Preussarnas brevkorrespondens.
För de, Preussarna, refererar alltså till sina egna exemplar av kända grekiska filosofers verk. SOm de alltså ägde och hade i sin skattkammare eller sitt bibliotek.
Om Preussarna hade sådana texter, textsamlingar, i södra delen av Östersjön, då finns det ju faktiskt ingenting alls som hade hindrat att även andra längst med Östersjökusten (norr, söder, väster, öster) också hade haft motsvarande textsamlingar - inklusive sådana som författats av inhemska författare.
Man får nog också anta att det inte var helt omöjligt att bistra biskopar valde att bränna upp hedniska texter, särskilt om det ju ändå var av trä.
Trä som kanske inte ens gick att läsa längre, så förstört av väta och mögel, kyla och värme, att ristningarna gjorts osynliga.
Att visst vikingatida material faktiskt lyckats överleva ska man alltså inte tolka som att det därför Måste ha funnits mer, utan istället som att det lyckats överleva pga en jävla tur.
Det är inte mycket, och är väl mest några textilier.