Jag märker att en del blandar ihop könsherpes och munherpes.
Vilka typer finns det?
HSV1 = kallas i dagligt tal för
munherpes för det är där de flesta har sin smitta, men den kan smitta till könet. Runt 80-90% av vuxna befolkningen har HSV1 på munnen. Mindre risk att smitta vidare, få smittade har fler utbrott än ett.
HSV2 = kallas i dagligt tal för
könsherpes för det där där de flesta har sin smitta, men den kan smitta till munnen. Man estimerar att cirka 20-30% av kvinnor över 40 år gamla har HSV2. För män är siffran något lägre. HSV2 har högre smittorisk än HSV1 och de flesta smittade har fler utbrott än ett. De flesta smittade lever i förnekelse eller förstår inte att de är smitta, de, en viss andel har återkommande utbrott, andra har täta utbrott under många år framöver, kanske hela livet och måste äta medicin för att slippa utbrotten.
Har man väl fått HSV1 eller HSV2 på en viss del av kroppen så kan man inte få samma på annat ställe. Har du fått HSV2 på könet så kan du lugnt ge oralsex utan att oroa dig för att smitta din partners mun eller bli smittad av HSV2 (om din partner också har HSV2) till munnen av din partner.
Är herpes farligt?
Normalt sett är herpes inte farligt, det kan dock orsaka psykiska och sociala problem hos den som har återkommande utbrott. Att behöva berätta för en partner eller smitta en partner kan skapa besvär för den smittade. Om kvinna föder barn och har utbrott av herpes så kan barnet bli allvarligt skadat, därför screenas alla gravida kvinnor för herpes och få profylaktisk behandling innan nedkomsten av barnet. En annan väldigt farlig komplikation av herpes är om en smittad för över viruset från en aktiv herpesblåsa, ofta genom att man rör vid blåsan och sedan ögat. Detta kan leda till en infektion i ögat känd som herpes simplex keratit, vilket kan orsaka symtom som ögonrodnad, smärta, ljuskänslighet och suddig syn. Denna typ av ögoninfektion kräver medicinsk behandling för att förhindra allvarligare komplikationer, såsom försämrad syn och blindhet.
Medicin?
Det finns mediciner som förhindrar och lindrar utbrott! Man blir dock aldrig frisk från viruset, det finns i din kropp resten av livet. Herpeskollen skriver ut medicin på femton minuter. För den som vill ha förebyggande behandling rekommenderas att tala med din husläkare, ta med en logg över alla utbrott du haft och använd argument som att du inte vill smitta partner och att du eller din partner vill bli gravid. Finns rätt många argument.
Forskningen kring nya botemedel och vacciner?
Det finns en amerikansk lobbygrupp som nyligen fått ekonomiskt stöd av amerikanska staten för att driva forskningen framåt. De har en PDF med hur det går för forskningen kring vaccin och botemedel, läs gärna den:
https://herpescureadvocacy.com/ De anordnar också gratis webinars där tunga forskare, patienter och andra delar sina kunskaper och erfarenheter.
En god nyhet är att forskningen faktiskt går framåt. Ett läkemedelsbolag har lyckats få möss friska, åtminstone kunde de inte mäta viruset hos mössen efter behandling. Ett annat läkemedelsbolag har framställt ett vaccin som verkar haft så högt som 60% success rate på vaccinerade. Vid Göteborgs universitet så pågår stor forskning. Det finns dock skeptiker som argumenterar för att det är omöjligt att bota HSV-infekterade och att det enda hoppet som finns är att kanske kunna framställa ett vaccin.
Citat:
Ursprungligen postat av
PatricHbg
Alla vet väl att det enbart smittar via sexuella kontakter, där man inte skyddat sig.
Det smittar via könsumgänge och kyssar, dvs där slemhinnor går mot varandra.
Det finns dock extrema undantag. Det går att tex smittas på fingret eller handen om man tar på någons utbrott och då har sprickor i huden där viruset kan ta sig in.
Det finns exempel, men de är ytterst få, på de som fått herpes på andra delar än munnen eller könet. Tror jag läst om en person som fått det på fingret men det är extremt ovanligt. Det finns dock en del som smittas via analsex och det är nog inte så skönt att ha utbrottet där...
Citat:
Ursprungligen postat av
tjallepetter
Hur smittades du?
Könsherpes är oerhört svårt att skydda sig mot.
Tror de va nån siffra på 30% av alla tjejer som har skiten.
Kondom ger ett
väldigt bra skydd om den smittade inte har utbrott vid tillfället. Däremot om den smittade har utbrott och det inte täcks av kondomen så finns det en viss risk att smittas.
Citat:
Ursprungligen postat av
DyngSmEll
Jag har en polare som har Simplex, han blev helt fri från sina herpes när han slutade upp med att röka knark.
Han blev möjligen fri från utbrotten. Man blir aldrig fri från herpes och det är idioter som tror de blivit fria från herpes som smittar ner andra.
Citat:
Ursprungligen postat av
Jordgubbe
Det här var en märklig mening, "
Frånvaron av tidigare HSV-1-infektion och därav följande korsimmunitet, är förenad med ökade kliniska problem av HSV-2-infektion" ... betyder det att det kan vara en fördel att haft munherpes? Samtidigt säger "
Genital herpes kan även orsakas av HSV-1, som idag är vanligaste agens vid primärinfektion", så det låter ju inte heller nåt vidare att dra på sig. Fotnot: 80 procent har ettan, 20 procent tvåan, och ingen kan man bli av med.
https://www.internetmedicin.se/infek...lexvirus-typ-2 (citaten ovan därifrån)
https://www.internetmedicin.se/infek...lexvirus-typ-1
Svar ja. Det finns viss forskning som stödjer teorin om att den som har HSV1 får ett något bättre skydd mot HSV2. Det behöver inte betyda att man inte smittas, bara att utbrotten blir mindre.
Jag hade inte HSV1 och jag drabbades väldigt svårt av HSV2, fick utbrott var tredje vecka under flera år.
Idag har min HSV2 på könet lugnat ner sig. Jag har slutat med profylaktisk medicin i somras och i januari så går jag in på min fjärde år som smittad. Idag har jag inte haft ett utbrott på flera månader, tror det var i somras sist och då när jag precis slutat med medicinen.
Dock så verkar jag få utbrott varje gång jag triumferande skriver här att min HSV2 lugnat sig!