Citat:
Ännu ett sviket vallöfte alltså från Tidelags-packet. Går ju jättebra nu. Verkligen. Lovade inte både Busch, dvärgen, Jimpan och Svantesson något annat innan valet.
Rätt spännande att se hur en enskild forskare tar politisk strid och utmålar regeringen som religiöst troende på kärnkraft. Samme forskare har dessutom medverkat i rapporten *Framtidens elsystem – med och utan ny kärnkraft* som rönt en del befogad kritik. I debattartikeln står det bland annat:
I rapporten som refererades till ovan skriver de:
Kritiken mot rapporten innehåller en del konstruktivt:
Det ser bistert ut för ett framtida lågt elpris.
Det är ju forskaren själv som gör sig skyldig till en religiös tro på annat än kärnkraft och framför allt att vattenkraft på något sätt ska vara ett »stort batteri« som ska reglera vindkraftens variationer. Forskaren glömmer medvetet bort att vattenkraften finns och inte ens i nuläget klarar att överbrygga vindkraftens oregelbundenhet. Vindkraft som han likt en religiös fanatiker vill basera sitt elsystem på.
- Vår omfattande reglerbara vattenkraft fungerar som ett stort batteri, som lagrar när det blåser och producerar mer el när det är vindstilla.
- Energiminister Ebba Busch verkar tro att det går att återskapa det elsystem vi hade på 90-talet, med stabila och låga elpriser. Men det går inte. Sveriges elsystem är ihopkopplat med våra grannländer, där det redan investerats i betydande mängder vind- och solkraft – eftersom dessa kraftslag har varit mest konkurrenskraftiga – och dessa investeringar fortsätter.
- Regeringens ensidiga fokus på kärnkraft, utan att låtit våra myndigheter utreda det framtida elsystemet, innebär en stor risk att investeringar i andra kraftslag hämmas, och att vi mister vår konkurrensfördel med el till låga priser.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/...-ar-obegriplig
I rapporten som refererades till ovan skriver de:
»Flexibel« användning är tydligen den gröna falangens mantra. I Tyskland vill Die Grünen att den redan hårt anstränga tyska industrin ska bli mer »flexibel« och förlägga produktion över dygnets alla 24 timmar. När det sedan gäller »ensidigt fokus« är det ju exakt vad rapporten har. Vore kanske dags att forskaren införskaffar en spegel?
- I ett elsystem med hög andel vindkraft är elpriset lågt vid god tillgång på vindkraftsel och högre vid låg tillgång. Dessa elprisvariationer ger incitament till investeringar i flexibilitet som komplement till vindkraften.
- Om dessutom ett alltför ensidigt fokus läggs på att underlätta för just kärnkraft riskerar elektrifieringen att senareläggas och marknadens aktörer måste vänta på att kostnaderna för kärnkraft ska bli mer förutsägbara samtidigt som investeringar i vindkraft – där det nu finns ett stort investeringsintresse – riskerar att utebli.
- En möjlig lösning för att möta den ökade efterfrågan på el i Sverige är därför att fortsätta
bygga ut vindkraften. Vindkraft kan byggas relativt snabbt och det är därför möjligt att bygga
ut betydande kapacitet fram till år 2030.
https://research.chalmers.se/publica...0_Fulltext.pdf
Kritiken mot rapporten innehåller en del konstruktivt:
Spännande som sagt, men ändå obehagligt att forskare ska ge sig in i en politiskt debatt med missvisande påståenden för att tala i eget intresse. Att forskarna anser att det behövs kärnkraft, men inte i Sverige, visar på en mycket märklig inställning.
- Rapporten går stick i stäv med Svenskt Näringslivs scenarioanalys, *Kraftsamling elförsörjning* som visar att ett elsystem baserat på 100 procent förnybara källor kommer att bli dyrare, mer fragilt, mer koldioxidintensivt samt ta en betydligt större areal i anspråk.
- I närtid har vi exempelvis sett hur nedstängningen av kärnkraften i Tyskland och tillkomsten av ny kärnkraft i Finland har påverkat det svenska elsystemet. Tar man inte in dessa avvägningar – plus ett antal till – så hamnar man helt fel i sin analys
- priserna dumpas när det blåser mycket och ökar när det blåser lite. Något som inte minst visar sig i form av negativa elpriser där kraftproducenterna i stunder förlorar pengar på att producera el. Problemet ökar ju mer intermittent kraftproduktion som stoppas in, och gör finansieringsklimatet sämre.
- I sina scenarion har forskarna också räknat med att andra länder bygger kärnkraft.
- Slutsatser om elsystemets funktion dras i studien trots en ofullständig analys av dessa aspekter
https://www.tn.se/naringsliv/31680/e...rt-en-fantasi/
Det ser bistert ut för ett framtida lågt elpris.