Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2011-04-03, 20:43
  #1
Medlem
namgrebs avatar
Vad får jag för straff? Eller, påföljdsbestämning, är relativt komplicerat och det finns några saker att tänka på om man vill ha hjälp på ett internetforum.

Viktigt att veta är för det första att vi inte kan göra annat än att gissa. Nog för att det finns välutbildade och kompetenta flashbackare, men vi kan svårligen sätta oss i domstolens roll och få den överblick som är nödvändig för att göra en korrekt påföljdsbestämning. Således blir allt här på flashback bara gissningar, om än man under rätt förutsättningar kan få till ganska så bra gissningar!

Med ovanstående reservation i minnet kan vi gå över till vad som är av betydelse för att man ska kunna göra en gissning värd namnet och vad ni som har påföljdsfrågor bör fundera över.

- Hur ser straffskalan ut och vad innebär den?
Brott har straffskalor, t.ex. egenmäktigt förfarande, 8:8 BrB, straffskalan är här böter till fängelse i högst sex månader. Straffskalan ger något av en ram, ett straffminimum och ett straffmaximum, men den är inte ovillkorligt skriven i sten. Vissa brott anger t.ex. bara uttryckligen ett straffmaximum och det finns även möjlighet att under vissa omständigheter gå under minimum eller över maximum, dvs. utanför skalan (tekniskt knepigt är även att endast böter och fängelse är straff, allt annat är påföljder eller särskild rättsverkan av brott). Icke desto mindre är ett första steg att kolla vilken straffskala det aktuella brottet uppställer. (Här kan även påpekas att domstolar har en tendens att lägga sig i nedre delen av straffskalan).

- Straffvärde och straffmätning
Förenklat kan man förklara straffvärde som graden av förkastlighet i ett brott. Straffvärdet är i sig inte direkt beroende av vilken rubricering en gärning faktiskt får, tex. om en misshandel inte anses såpass allvarlig att det blir grov misshandel. Straffvärdet i brottet kan vara av sådan grad att det inte spelar någon egentlig roll påföljdsmässigt om brottet hade behandlats som en grov misshandel (men ”lindring” sådan) istället för misshandel av normalgraden (men ”allvarlig” sådan), dvs. domstolen kan oftast döma ut det straff den faktiska gärningen motiverar. Detta för oss in på straffmätning, vilket förenklat uttryckt är ett försök att mäta ut ett straff som står i relation till vad straffvärdet alltså motiverar.

- 29 kap BrB. Hjärtat i straffvärderingen
Ögna gärna igenom kapitlet på https://lagen.nu/1962:700#K29 för att få en uppfattning om vilka faktorer som spelar in. Vissa saker är förmildrande, andra är försvårande. Försök att beskriva händelseförloppet så detaljerat och uttömmande som möjligt. Exakt hur gick det till? Vad hände? Skadade sig någon? Hur uppdagades brottet? Vad var motivet? Nämn även annat som känns relevant (för oftast är det relevant). T.ex. tidigare klammer med rättvisan? Och isåfall, vad rörde det sig om och hur längesedan? Som sagt, se 29 kap BrB för att själva skapa er en uppfattning om vad som spelar in.


- Ytterligare faktorer inom påföljdsbestämning
Det räcker inte med att stirra sig blind på brottet och graden av förkastlighet samt sedan försöka mäta denna förkastlighet (se ovan straffvärde/straffmätning). Därutöver spelar andra faktorer in i påföljdsbestämningen.

- 30 kap BrB, val av påföljd
De huvudsakliga och vanligaste påföljderna, svårast först (som huvudregel), är: Fängelse (påpekas bör att det som utgångspunkt finns en presumtion mot fängelse), skyddstillsyn, villkorlig dom/dagsböter/samhällstjänst/ungdomstjänst. Påföljder kan kombineras, t.ex. villkorlig dom + dagsböter. Sedan kan det även bli tal om vård, se t.ex. 31 och 32 kap BrB. Verkställer man ett kortare fängelsestraff finns även möjlighet att få fotboja, men det är en verkställighetsfråga (dvs. ligger på kriminalvårdens bord).
Att tänka på här är främst; Hur gammal var du när brottet begicks? Ungdomsrabatt tillämpas, vid frihetsstraff kan man grovt säga att en en 15:åring får en straffnedsättning på 75-85%, en 16:åring 65-75%, 17:åring 55-65%, 18:åring 45-55%, 19:åring 30-40%, 20:åring 20-30% och en 21:åring ingenting (anses i sammanhanget vuxen). Även vid böter tillämpas ungdomsrabatt samt vid ungdomstjänst.

Ytterligare saker som bör nämnas:
- Drogmissbruk/alkoholmissbruk?
- Hur ser den sociala situationen ut mer allmänt? Jobb, levnadsförhållanden osv.
- Avtjänade du något straff innan, t.ex. villkorlig dom eller rör det sig annars om sammanträffande av brott, t.ex. att brottet begicks innan en dom hunnit verkställas? Hur många brott har du begått?
- Om det rör sig om narkotikabrott är, föga förvånande, mängden och typen av narkotika relevant.
- Vilken typ av skada kan brottet ha ställt till med? (Detta kan bl.a. ha betydelse för ett civilrättsligt anspråk, dvs. skadestånd).

---Fortsättning i inlägg 2---
__________________
Senast redigerad av namgreb 2011-04-03 kl. 21:36.
Citera
2011-04-03, 20:44
  #2
Medlem
namgrebs avatar
Kontentan av hela inlägget(n) är att det behövs mycket information för att kunna göra någon typ av gissning, det går inte att nämna random straffbud och fråga vad vi tror. Många gånger kan det även visa sig att straffbudet som nämnts inte ens täcker den gärning som sedan beskrivs eller att den kanske borde falla in under en svårhetsgrad annan än den som ursprungligen förts på tal. Nämn hellre för mycket info än för lite info, när det kommer till just påföljdsbestämning är detta att föredra och ingen jurist med självrespekt är heller rädd eller främmande för att sålla bort vad som är oväsentligt.


Lite länkar

Påföljdsbestämning ungdomar
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...domstjanstpdf/
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...domsrabattpdf/
http://gupea.ub.gu.se/handle/2077/9844

Dagsbotsberäkning
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...tsbeloppetpdf/

Vapenbrott
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...vapenbrottpdf/
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...rval-domarpdf/

Straffmätning mord (ja, lite overkill, men vi har faktiskt haft en eller två flashbackare som mördat).
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...d-for-mordpdf/

Narkotika allmänt (obs, ej utpräglad fokus på själva påföljdsbestämningen dock behjälplig vid straffvärdebedömning)
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...etsbedomning1/

Subutex
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...---Subutexpdf/

Påföljdspraxis bidragsbrott
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...dragsbrottpdf/

Rättspraxis sexualbrott (se främst avsnitt 15)
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...xualbrottsmal/

Påföljdspraxis våldsbrott
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...nfattning-pdf/


Några domar i urval

Straffvärde grov misshandel
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...ov-misshandel/

Fler domar på åklagare.se
http://www.aklagare.se/Dokumentsamli...mstolen/Domar/

Kniv på allmän plats
https://lagen.nu/dom/rh/1996:23

Påföljdsval och straffmätning våldsamt upplopp
https://lagen.nu/dom/nja/2002s198

Straffmätning flerfaldig brottslighet och återfall i brott
https://lagen.nu/dom/rh/2006:49

Beaktande av andra omständigheter än mängd och typ av narkotika vid straffvärde och straffmätning gällande narkotikabrott
https://lagen.nu/dom/rh/2007:86

Köp av sexuella tjänster genom organiserad prostitution
https://lagen.nu/dom/rh/2008:59

Straffbestämning lagöverträdare under 21 år
https://lagen.nu/dom/nja/2000s421

Ungdomstjänst för grov misshandel utförd av en 16:åring
https://lagen.nu/dom/nja/2007s636

Odling av cannabis i hemmet
https://lagen.nu/dom/nja/1998s512

Olaga vapeninnehav och förverkande av villkorligt medgiven frihet
https://lagen.nu/dom/nja/1991s498

Straff för narkotikabrott satt lägre pga. tilltalades omdömesförmåga och hälsotillstånd
https://lagen.nu/dom/nja/1995s106

Fråga om beaktande av att rättegången inte hållits inom skälig tid
https://lagen.nu/dom/nja/2003s414

Bl.a. fråga om 29 kap 5 § st.1 p.8 BrB
https://lagen.nu/dom/nja/2008s900

Fråga om billighetsskäl enligt 29:5 BrB
https://lagen.nu/dom/nja/2009s599

Fråga om påföljd ska mildras pga. tilltalades hälsotillstånd
https://lagen.nu/dom/nja/2010s485

Bl.a. fråga om frivillig angivelse
https://lagen.nu/dom/rh/2007:77

Fråga om påföljdseftergift
https://lagen.nu/dom/rh/2001:72

Påföljd för ungdomar vid mened
https://lagen.nu/dom/nja/2007s624
__________________
Senast redigerad av namgreb 2011-04-03 kl. 21:26.
Citera
2011-04-03, 21:04
  #3
Medlem
eXtremos avatar
Bra inlägg! Dessa länkar fungerar dock ej, jag får "bad request" när jag försöker gå in på dem.

Citat:
Ursprungligen postat av namgreb
Citera
2011-04-03, 21:21
  #4
Medlem
namgrebs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av eXtremo
Bra inlägg! Dessa länkar fungerar dock ej, jag får "bad request" när jag försöker gå in på dem.

Ska vara fixat nu.
Citera
2011-04-04, 23:47
  #5
Medlem
Bargents avatar
Snyggt namgreb. Något som kan läggas till är det faktum att det finns "artbrott" och att presumtionen mot fängelse tillfälligt bryts om straffvärdet uppnår 12 månaders fängelse. (1 års-regeln).
Citera
2011-04-05, 00:13
  #6
Medlem
namgrebs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bargent
Snyggt namgreb. Något som kan läggas till är det faktum att det finns "artbrott" och att presumtionen mot fängelse tillfälligt bryts om straffvärdet uppnår 12 månaders fängelse. (1 års-regeln).

Faktum är att jag övervägde att nämna just artbrott och när presumtionen mot fängelse bryts (great minds think alike) men valde att inte göra så eftersom de flesta användare här inne som svarar frekvent på påföljdsfrågor har full koll på det nämnda samtidigt som man kanske inte ska lägga för mycket ansvar på den enskilde frågeställaren att själv ta in en massa information och sedan analysera det hela på eget bevåg. Men samtidigt, det övervägdes av en anledning och vill man få in det i startinlägget är det bara att kolla med mods och se om det går (i den meningen bör inlägget och tråden ses som allmän egendom).

Nu är det ju dock bara att vänta ut vad som känns som en påföljdstorka, de vanligtvis vanliga "Hjälp, begick X, vad får jag????" lyser med sin frånvaro samtidigt som ambitionen snart börjar kännas lite pinsam
Citera
2011-04-05, 00:18
  #7
Medlem
Bargents avatar
Citat:
Ursprungligen postat av namgreb
Faktum är att jag övervägde att nämna just artbrott och när presumtionen mot fängelse bryts (great minds think alike) men valde att inte göra så eftersom de flesta användare här inne som svarar frekvent på påföljdsfrågor har full koll på det nämnda samtidigt som man kanske inte ska lägga för mycket ansvar på den enskilde frågeställaren att själv ta in en massa information och sedan analysera det hela på eget bevåg. Men samtidigt, det övervägdes av en anledning och vill man få in det i startinlägget är det bara att kolla med mods och se om det går (i den meningen bör inlägget och tråden ses som allmän egendom).

Nu är det ju dock bara att vänta ut vad som känns som en påföljdstorka, de vanligtvis vanliga "Hjälp, begick X, vad får jag????" lyser med sin frånvaro samtidigt som ambitionen snart börjar kännas lite pinsam
Förväntade mig inget mindre av dig! Det är ingen pinsam ambition, och om det inte kommer några frågor är det bara ett tecken på att trådstartsspektulanten fick all hjälp den behövde och istället avstod.
Citera
2011-04-05, 01:12
  #8
Medlem
namgrebs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bargent
Förväntade mig inget mindre av dig! Det är ingen pinsam ambition, och om det inte kommer några frågor är det bara ett tecken på att trådstartsspektulanten fick all hjälp den behövde och istället avstod.

Ja, man får ju nästan hoppas det


Annars kan ev. trådstartsspekulanter även ta och beakta det Bargent nämnde. Huvudregeln är presumtion mot fängelse, se främst 30:4 och 30:5 BrB, vilket enkelt uttryckt innebär att man utgår ifrån att ett brott inte ska resultera i fängelse men att presumtionen kan brytas när det rör sig om tillräckligt allvarlig brottslighet, man brukar säga att presumtionen bryts vid ett straffvärde på ett år. När det kommer till ungdomar/unga är presumtionen mot fängelse starkare (jfr. ungdomsrabatt) och t.ex. kan man grovt uppskattat säga att presumtionen mot fängelse för en 20:åring bryts vid ett straffvärde på ett år och fyra månader.

För vissa brott är det tvärtom, dvs. presumtion för fängelse, vilket motiveras av att lagstiftaren av olika anledningar tycker brotten är ovanligt förkastliga. Dessa brott kallas artbrott. Exempel på sådana är; oprovocerad misshandel, grov rattfylla, vissa vapenbrott, våld mot tjänsteman, övergrepp i rättssak, mened, vissa narkotikabrott och vissa skattebrott. Artbrott kan skicka även en tidigare ostraffad person i fängelse en månad eller två.
Citera
2011-04-11, 22:05
  #9
Medlem
Langning vs brott mot personuppgiftslagen

Låt oss (givetvis hypotetiskt hehe) säga att A anklagar B för brott mot personuppgiftslagen medan B anklagar A för langning.

Langningen är minst sagt mild grad medan brottet mot personuppgiftslagen handlar om hälsouppgifter vilket verkar klassas som "känsliga" uppgifter.

Båda brotten finns stark bevisning för...

Vem skulle det svida mest för?
Citera
2011-04-11, 22:15
  #10
Bannlyst
Vad för straff får hon?

tjeeena.
Min tjej-kompis åkte fast för polisen i helgen för rattfylla, och ev. smitning.

Historien: Tjejen var på väg hem från en fest på kvällen med moped. (Hon körde då full med 0,96 o promille o 0,498 mg.) Sedan så fick hon snuten efter sig och hon stannar mopeden och av någon anledning börjar hon springa, men hinner knappt 100 m innan hon ramlar.

Räknas det som smitning när hon springer ifrån polisen?

Så frågan är; vad tror ni att hon kommer få för straff?

Fred ut.
Citera
2011-04-11, 22:17
  #11
Medlem
Dr_Dollars avatar
Är hon 18 eller över?
Citera
2011-04-12, 01:12
  #12
Medlem
namgrebs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Soffbord
Låt oss (givetvis hypotetiskt hehe) säga att A anklagar B för brott mot personuppgiftslagen medan B anklagar A för langning.

Langningen är minst sagt mild grad medan brottet mot personuppgiftslagen handlar om hälsouppgifter vilket verkar klassas som "känsliga" uppgifter.

Båda brotten finns stark bevisning för...

Vem skulle det svida mest för?

Eftersom både "langning" och brott mot personuppgiftslagen kan leda till alltifrån böter till fängelse (samt allt möjligt däremellan) helt beroende på de närmare omständigheterna, så kan man inte säga så mycket annat än att det förmodligen skulle vara lite jobbigt för båda. Att lagningen enligt dig är "mild" säger inte så mycket om vilket straffvärde det skulle ha, vilket inte heller vetenskapen att personuppgifterna är "känsliga" egentligen gör och därutöver väger mycket annat in; ålder, tidigare brottslighet, förmildrande och/eller försvårande omständigheter osv.

En sak är dock säker, bevisningen har ingen betydelse alls vid själva påföljdsvalet. Blir det tal om påföljd får man hoppas bevisningen i vart fall varit tillräckligt stark för en fällande dom överhuvudtaget!



Citat:
Ursprungligen postat av Gurra2525
tjeeena.
Min tjej-kompis åkte fast för polisen i helgen för rattfylla, och ev. smitning.

Historien: Tjejen var på väg hem från en fest på kvällen med moped. (Hon körde då full med 0,96 o promille o 0,498 mg.) Sedan så fick hon snuten efter sig och hon stannar mopeden och av någon anledning börjar hon springa, men hinner knappt 100 m innan hon ramlar.

Hon har varit så nära den schablonmässigt tillämpade gränsen för grovt rattfylleri man kan komma (vilken är 1.0 promille/0.5 mg), att hon inte passerade den innebär dock ingen garanti för att hon inte kan komma att dömas för grov rattfylla ändå, isåfall förmodligen på den grunden att framförandet av mopeden inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten. Beroende på omständigheterna är det således möjligt att det rör sig om grovt rattfylleri.


Citat:
Ursprungligen postat av Gurra2525
Räknas det som smitning när hon springer ifrån polisen?

Nej. Om hon stannade mopeden och inte kraschade så är det inte smitning enligt TBL och att springa ifrån polisen är inte i sig ett brott men gjorde hon motstånd efter att hon föll och polisen, rimligtvis, grep henne så kan det bli fråga om våldsamt motstånd, kanske t.o.m. våld mot tjänsteman beroende på hur den situationen utspelade sig.


Citat:
Ursprungligen postat av Gurra2525
Så frågan är; vad tror ni att hon kommer få för straff?

Fred ut.

Som du kanske märkt är vi inte riktigt hundra ens på vilka brott det egentligen rör sig om och svårhetsgraden, därutöver spelar dessutom många omständigheter in vid påföljdsbestämningen i sig; t.ex. ålder på henne, tidigare brottslighet, förmildrande och/eller försvårande omständigheter (här borde t.ex. en förmildrande omständighet vara att hon åkte en moppe, ett fordon som inte är lika farlig som en bil samt ev. kan ha inneburit låg hastighet, kanske på en gångväg? En försvårande omständighet i sammanhanget är under alla förhållanden att hon försökte undvika lagföring genom att fly) osv. Således behövs mer info för att kunna göra en bra bedömning i både skuld -och påföljdsfrågan.

Skulle det bli fråga om grovt rattfylleri, som är ett artbrott, är fängelse ingen vild gissning.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in