Citat:
Ursprungligen postat av abie
Rätta mig om jag har fel är inte helt 100 på det jag skriver här då jag inte är så insatt i politik och ekonomi;
Det har med Sveriges ekonomi att göra, om vi höjer skatterna så får svensken mindre pengar i plånboken vilket leder till minskad konsumtion. Minskad konsumtion betyder att företagen inte säljer så mycket som dom vill till de priser dom vill (en dålig ekonomi för företagen), och dom måste avskeda folk och arbetslösheten ökar.
Jag ber om ursäkt om detta har nämnts tidigare, jag orkar tyvärr inte läsa igenom allt.
Sänkt skatt ger endast höginkomsttagare mer i plånboken, och när rika får mer pengar så köper de aktier för pengarna eller lägger dem på hög i skatteparadis och då kanske en och annan börsmäklare får ett nytt jobb men det är ju knappast dem jobben som stimulerar tillväxt och som är produktiva för samhället. Varför får endast rika mer då? Jo, därför att avgifter till a-kassa höjs, ersättning till sjukpeng och a-kassa sänks, fackavgifter höjs för att nå 80% ersättningsnivå, priser går upp, hyror höjs och marknaden drar upp priserna för att följa med löneutvecklingen(eller skatteutvecklingen). Det drabbar ju knappast en VD om han får betala någon femhundring extra i månaden för kostnader när han får flera tusen i skattesänkning.
Pengarna för skattesänkningarna måste tas någonstans ifrån och det är just undersköterskan, metallarbetaren, läraren och städaren som blir drabbade av det då välfärden försämras och demokratin urholkas. Borgarnas huvudargument bakom skattesänkningar och privatiseringar är valfrihet, men man skall inte glömma att valfriheten hänger ihop med friheten att välja och är man fjättrad av skulder så är man inte fri, och är man skuldsatt, arbetslös och fattig så blir man hopplös och hopplösa människor röstar inte = Samma gamla moderater fortsätter vinna.
Genom skatter så omfördelar man och investerar, omfördelningen leder till att arbetarklassen, fattiga, sjuka, pensionärer, arbetslösa, ungdomar, minoriteter och kvinnor får mer i plånboken och får ökad köpkraft och därmed konsumerar mer. Sedan investeras också skattepengar i att bygga för framtiden och genom exempelvis en skattefinansierad kollektivtrafik så betalar alla utefter bärkraft och bara där försvinner en kostnad på 700:- per månad och man får mer i plånboken, skattepengar kan användas på att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken istället för att bygga spärrar och man kan vidareutbilda kontrollanter, spärrvakter etc till tågvärdar och förare och de som inte "behövs" kan slussas vidare till vård och omsorg där det kommer behövas mer och mer personal i framtiden.
Det är en fråga om prioriteringar och värderingar, tror man på ett samhälle där vi avreglerar och privatiserar så att vi kan öppna upp alla marknader som USA har klagat om till Världshandelsorganisationen i decennier; för en ideologisk princip som säger att folk inte skall betala skatt utan själva stå för notan för det de vill ha och behöver. Ett samhälle där de allra rikaste kan sko sig på folkets bekostnad, och där offentlig verksamhet inte används för att hjälpa de som bäst behöver det, utan till att underlätta för de som makthavarna tycker mest förtjänar det.
Eller tror man på att en bättre värld är möjlig? En värld som bygger på principerna om frihet, jämlikhet, rättvisa och solidaritet; där alla människor oavsett kön, klass, sexualitet, etnicitet, nationalitet, religion, bakgrund, identitet och ålder har rätten att sträva efter lycka på rättvisa och lika villkor? Tror man på ett samhälle där vi inte behöver vässa armbågarna och tackla oss fram i livet bäst vi kan och där man sträcker ut en hjälpande hand till den som har fallit istället för en knytnäve?