Citat:
Ursprungligen postat av
Totius
TSI börjar 1979 (WoodForTrees) och kan därför självklart inte användas för den tidiga uppvärmningen. (I övrigt ser jag ingen anledning att kommentera ditt inlägg som bara är samma irrelevanta upprepningar av självklarheter samt fortsatt trams om ”plattjordare” och ”klimatförnekelse”.)
Temperaturen korrelerar med forcings.
Det betyder att temperaturen korrelerar med solens effekt. Men det är en mycket liten forcing eftersom solens forcing varierar väldigt lite (förr kallade man tillochmed denna för solar
konstanten.
Det betyder att: om temperaturen går upp och solens effekt ned, så är en felaktig slutsats följande: "temperaturen korrelerar inte med solaktiviteten"
Vi har många faktorer som påverkar energibalansen. Det är dessa faktorer som tillsammans ger upphov till en energiobalans. Det är den sista (energiobalansen) som driver temperaturen.
Det räcker inte att bara titta på:
Solaktivitet och temperatur över en viss period
Koldioxid och temperatur över en viss period
Vulkanism och temperatur över en viss period
Osv och temperatur över en viss period
Osv och temperatur över en viss period.
Du måste titta på
Solaktivitet+Koldioxid+Vulkanism+Osv+Osv över en viss period.
Du behöver
kvantifiera för att förstå vilken av dessa som är dominanta forcings-agenter över en viss period.
Att titta på Sunspots är inte att kvantifiera.
Här(som jag tipsade dig tidigare om) har du TSI för lång tid tillbaka, om 1979 är för kort tid
SATIRE-T2_TSI.txt
Den är knepig då första kolumnen anger datum i den Julianska (julian calendar) kalendern. Det finns konverterare för detta online.
Som jag visade har solaktiviten haft en svag avkylande effekt på klimatet mellan 1985-2012.
Om jag minns rätt var denna -0.2 W/m^2 över denna period. Och koldioxid +0.7.
Dessa faktorer ger ett totalt ett bidrag till energiobalansen på Fsol+FCo2 = -0.2 + 0.7 = 0.5 W/m^2.
Om vi endast beaktar dessa två agenter borde vi alltså förvänta oss en uppvärming som CO2 drivit och solen reducerat. Om solen också hade varit en positiv forcing skulle energiobalansen varit högre, med en ännu större uppvärmning från dessa två faktorer.
Att temperaturen steg, medan solstrålningen avtog, innebär
inte att solaktivitet och temperatur inte korrelerar. Det gör dom. Men det som avgör om temperaturen ökar eller avtar är
alla faktorer tillsammans. Varje forcing-agents bidrag till obalansen i energibudgeten korrelerar med temperatur men det är deras sammanlagda, summan av alla forcings (den totala obalansen) som dikterar villkoren för energibalans. Och det är denna (energiobalans) som driver temperaturen antingen upp eller ner (beroende på om obalansen är positiv (+) eller negativ (-) . Och när energibalans råder ligger temperaturen platt.
Det är viktigt att du förstår detta och det verkar inte riktigt som att du förstår detta när du skriver
För korrelationens skull behövs ingen omräkning till ”forcings” eftersom det i sammanhanget bara ändrar skalningarna.
Det ändrar inte bara skalningarna. Det förklarar varför temperaturen går åt ett annat håll än en individuell forcing-agent och de kan korrelera ändå. Precis vad du verkar vara ute efter med andra ord. Som jag tolkat det du skrivit. Men jag tar gärna emot hjälp på den punkten.