2013-03-04, 14:30
  #25
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av v50
Ok tack för svaret då verkar det inte vara någon längre sträcka att cykla på E4, tänkte mest på att det är bra att undvika den vägen då den säkert är ganska trafikerad. Nu lär det dröja innan det blir någon cykeltur för mig om det ens blir av men jag är sugen på att prova i alla fall. Har inte någon ambition att cykla så fort som möjligt utan tanken är att ta det hyfsat lugnt och ha tid att titta på sevärdheter m.m längst vägen.

Var det mycket ojämnheter och potthål på väg 99 då du nämner att den var dålig, grusväg var det väl knappast eller är det så illa?

Cykelfrämjandet har ett häfte med karta och information om praktiska saker samt över sevärdheter för ostkust spåret. Kan rekommendera den om du ska ut och cykla sträckan då skyltarna ibland kan var lite bristfälliga, jag cyklade fel ett antal gånger i städerna.

Väg 99 är inte grusväg men den har inte fått riktigt det underhåll den borde på vissa sträcker. De hade dock rivit upp vissa långa bitar för att senare fixa till dem och det var nog detta som jag upplevde som de jobbiga bitarna. Men det är något som de kanske har fått klart nu. Sen är den inte heller överdrivet bredd för att var svensk väg. Jag skulle inte tveka att cykla på den igen för att ta mig mellan A och B, men efter som det går en parallell väg på andra sidan älven så skulle jag kanske välja den istället(men jag vet inte hur den ser ut). Det går broar på flera ställen över älven så detta är inget man behöver bestämt innan hur man gör. Det roligaste som hände för mig längs väg 99 var nog när jag "jagade" ren med cykeln.

Om du har möjlighet att ge dig av så gör det, du kan alltid bryta om det skulle behövas och då har du ändå fått en upplevelse och lärdomar. Det största problemet med en sådan här tur i dagens samhälle är att kunna ta sig tiden till den. Utrustningsväg går det ofta bra med enklare än vad många tror.
Citera
2013-03-04, 15:55
  #26
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av ojdo
Gick inte att göra edit så jag gör ännu ett tillägg,

http://www.bike-discount.de/shop/a10...board-box.html

De monterar cykeln för en liten lunchpeng så får du den levererad nästan hel.

Hmm, låter intressant - skall ta en rejäl titt!
Citera
2013-03-04, 16:27
  #27
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av derj
Har inte cyklat hela sträckan, bara ner till Stockholm. Gjorde typ som appelappe , använde en cykel som jag hade med biltemaväskor. För mig tog det ca 18 dagar inkl 2 vilodagar. Jag använde min mountinbike(Cresent) utan dämpning som jag hade drevat upp och satt på landsvägsdäck.
Valde att cykla ner till Haparanda och sen följa ostkustleden(Cykelfrämjandet), det går mellan Haparanda och Ystad. Alla nätter utom de med vilodag sov jag i tält, lagade typ alla mat på ett litet gas kök. Snittade ca 15 mil per dag och det var ca 12 timmar mellan jag tog ner tills jag satte upp tältet. Hade innan cyklat som längs 16 mil på en dag och var rätt otränad. Men jag bode då i Kiruna så jag hade lätt att avbryta i början om jag viljat.
Treriksröset ligger om jag kommer ihåg det rätt ca 12km från vägen, du får inte cykla den biten(skulle inte vilja det heller). Stigen var lätta hitta förutom när det blev mörkt(jag var där i augusti).

Beroende på vilket tempo du tänker hålla så av gör hur sport inriktad cykel du behöver. Om du håller det jag höll eller cyklade långsammare(många som cyklar långt räknar med 8-10mil per dag för att hinna se saker också) så behöver du ingen speciell cykel, men de underlättar med några växlar och de ska inte vara för höga(min var på gränsen). Se även gärna att till att den är genomgången.

Det viktigaste är en bra sadel och cykelbyxor. Jag hade en gel fylld lite större sadel som jag tycket var väldigt skön, fick aldrig problem med baken. Men det beror på person till person vad man tycker är skönt. Se till så att du cyklar några mil innan så att du känner att du har en bra sadel.
Cykelhandskar är bra att ha, avlastar en del. Fick problem med jag klämde en nerv så att jag fick stickningar i fingrarna, ingen direkt fara för min del. Kan därför att ha fler möjliga positioner än typ 2 st som jag hade.
Cykel dator tycker jag var skönt. Hade kadensmätare halva sträckan och det var skönt för att se så att jag inte trampade för långsamt och skada knäna.
Cykelväskor så funkar biltemas vattentäta(de andra kan nog också funka), fick göra liten modifikation på de där bak för att kunna fästa dem. Hade fram också för att få jämnar viktfördelning. Styrväska är väldigt bra, använde biltemas under färden men har nu valt att skaffa en annan som man öppnar mot sig samt är vattentålig.

Utrustningsvägg för att laga cykeln skull jag säga att http://happymtb.org/2013/02/21/cyklistens-verktygslada/ basnivå + lagningskit till slangen samt kanske någon extra ekar och en vajer. Olja är också bra att ha med. Det ända som gick sönder för mig var att en vajer till bakväxeln och den gick av 7km från mål(den brukar gå av typ en gång per år), den blev inte reparerad på färden. Det ända som jag förövrigt gjorde var att spruta på olja någon gång. Det är inte obyggda trakter du ska till, det ligger jämt typ något hus inom någon mil. Jag hade vad jag vet mobiltäckning överallt(telia).

Jag hade behållare för ca 4 liter vatten, 3 cykelflaskor + en 2 liters petflaska. Fyllde på vatten varje dag och handlade typ var o varannan dag.
Camping utrustning verkar du ha koll på och även maten, så det är får du fråga om du vill veta hur jag gjorde.

Se det till så att du kommer iväg och se inte utrustning som ett större hinder.

Mycket trevlig information!
Ärligt talat var min första impuls att ta och rusta upp min gamla mountainbike och ge mig iväg med det jag hade hemma, men efter att ha läst lite på nätet och beslutat mig för att inte ta mig vatten över huvudet när jag aldrig har gjort något i denna skalan förut så tänkte jag att jag skulle köpa en rejäl cykel. Så jag är minst sagt obeslutsam hur jag skall göra.
Det jag har i åtanke är att jag givetvis inte vill göra resan onödigt ansträngde pga jag inte lägger pengar på bra grejer som kommer att underlätta och förgylla upplevelsen... så får man väga det mot att slänga 10 lax på onödig utrustning :P Vad jag har är en sjuväxlad mountainbike med framdämpare utan pakethållare, så jag antar att jag gör bäst i att köpa upp mig en aning?

Räknar med ca 10 mil per dag - jag är i bra form men har ingen brådska och är helt ointresserad av träningen i sig!

Perfekt med reparationskitet - tack som fan!
Citera
2013-03-04, 16:32
  #28
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av derj
Jag cyklade sträckan sommaren 2009 men jag tog och körde E4 Töre till Stockholm senast för ca 1 månad sen. Själva spåret går inte mycket på E4:an, många sträckor får man inte och andra är det ej lämligt. Det jag beskriver är ute från när jag cyklade o de har troligen dragit om lite då de bygger om E4 en del.

Jag cyklade väg 99 mellan Karesuando och Haparanda, vägen var dåliga. Skulle fundera på att kanske cykla i Finland istället, är dock osäker på hur vägen är där.

Mellan Haparanda Luleå har jag för mig att den bara går rätt över och så kanske är några 100 meter. När jag kolla på kartan blir jag mer osäker på hur det vara, kanske upp till 1-2km på E4 som längst.

Luleå - Piteå innehöll en av de längsta sträckorna på E4 när jag cyklade, 3-4km. Detta är något de kanske har gjort om då de bygger om E4:an en del där.

Sen var det knappt någonting på E4:an förrän i Dockstad där spåret följer E4:an till Ullånger men väg är bredd och det finns gott om plats. Efter det var det nog bara över höga kusten bron som spåret går på E4:an. Måste vara en av de få ställena i Sverige där man får cykla på 110 väg.

Efter som spåret gör så mycket omvägar så blir sträckan mycket längre, för mig var det nog ca 60-80 mil längre än raka bilvägen. Tycker i allmänhet att den är bra dragen, men någon gång blir det lite väl stora omvägar men det beror mycket om man är ute efter att främst ta sig mellan punkt A och B eller att uppleva saker. I mellan åt går den långa sträckor på grusvägar, så väldigt smala däck kanske inte funkar helt bra. Råkade ut för att det var ny grusat någon gång och då var det jobbigt med mina däck som ändå är bredda för att vara landsvägsdäck.
Det var inte någon gång som jag tycket det var läskigt med trafiken, inte ens över höga kusten bron då jag cyklad i nästan ösregn, var bara att sätta på alla lampor bak. Vet inte om jag är van eller att jag har hört historier från andra mm.

I rent upplevelsevärde, hur tyckte du sträckan var? Saker som man kan undvika eller bara måste se?
Citera
2013-03-04, 18:23
  #29
Medlem
Okej, jag läser och läser och blir smått lite klokare.

Det verkar som att en cyclocross hade varit det bästa, en vanlig racer är helt uteslutet pga den är för klen. Om jag väljer en hybrid så får jag inte bockstyre men hastighetsmässigt kommer det inte göra mycket skillnad som jag förstår. Hybrider är minst hälften av priset av en cyclocross.

Frågor:
*Om jag köper en hybrid så kan jag sätta på extra "horn" på styret för att kunna ändra ställning medan jag cyklar - förslag? Vart hittar jag sådana?
*Hur vet jag att man kan fästa en pakethållare på cykeln, dvs hur ser fästena ut? Är alla av standardmått eller borde jag tänka på något?
*Jag är 175, vilka mått på cykeln skall jag ha?

Hittade den här i dag; http://www.blocket.se/helsingborg/Sc...m?ca=23_11&w=1

Någon tanke?
Citera
2013-03-04, 19:04
  #30
Moderator
v50s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KillBob
Okej, jag läser och läser och blir smått lite klokare.

Det verkar som att en cyclocross hade varit det bästa, en vanlig racer är helt uteslutet pga den är för klen. Om jag väljer en hybrid så får jag inte bockstyre men hastighetsmässigt kommer det inte göra mycket skillnad som jag förstår. Hybrider är minst hälften av priset av en cyclocross.

Frågor:
*Om jag köper en hybrid så kan jag sätta på extra "horn" på styret för att kunna ändra ställning medan jag cyklar - förslag? Vart hittar jag sådana?
*Hur vet jag att man kan fästa en pakethållare på cykeln, dvs hur ser fästena ut? Är alla av standardmått eller borde jag tänka på något?
*Jag är 175, vilka mått på cykeln skall jag ha?

Hittade den här i dag; http://www.blocket.se/helsingborg/Sc...m?ca=23_11&w=1

Någon tanke?

Så kallade barends köper du på de flesta cykelaffärerna och monteras på det befintliga styret, alternativt kan man köpa ett nytt styre likt nedanstående så får man fler valmöjligheter att hålla i styret

http://www.cyclecomponents.com/cgi-b...Beskr&Visn=Std

Om man kan montera pakethållare så finns det färdiga hål i cykelramen, det går att montera pakethållare utan förborrade hål då får man köpa nån adapter att montera runt ramen, har sett det någonstans tror tubus har sådana. Hybridcyklar har nog i de flesta fallen möjlighet att montera pakethållare bak däremot är det betydligt färre som har förborrade hål för lowriders som man monterar på framgaffeln.

Det är såvitt jag vet standardmått på pakethållare dock tror jag det kan det skilja lite på lowriders om man har en 26 eller 28 tums cykel
Citera
2013-03-04, 19:09
  #31
Moderator
v50s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av derj
Cykelfrämjandet har ett häfte med karta och information om praktiska saker samt över sevärdheter för ostkust spåret. Kan rekommendera den om du ska ut och cykla sträckan då skyltarna ibland kan var lite bristfälliga, jag cyklade fel ett antal gånger i städerna.

Väg 99 är inte grusväg men den har inte fått riktigt det underhåll den borde på vissa sträcker. De hade dock rivit upp vissa långa bitar för att senare fixa till dem och det var nog detta som jag upplevde som de jobbiga bitarna. Men det är något som de kanske har fått klart nu. Sen är den inte heller överdrivet bredd för att var svensk väg. Jag skulle inte tveka att cykla på den igen för att ta mig mellan A och B, men efter som det går en parallell väg på andra sidan älven så skulle jag kanske välja den istället(men jag vet inte hur den ser ut). Det går broar på flera ställen över älven så detta är inget man behöver bestämt innan hur man gör. Det roligaste som hände för mig längs väg 99 var nog när jag "jagade" ren med cykeln.

Om du har möjlighet att ge dig av så gör det, du kan alltid bryta om det skulle behövas och då har du ändå fått en upplevelse och lärdomar. Det största problemet med en sådan här tur i dagens samhälle är att kunna ta sig tiden till den. Utrustningsväg går det ofta bra med enklare än vad många tror.

Häftet "cykelspåret längst ostkusten" har jag skaffat mig sedan en tid tillbaka, har i och för sig inte tittat så mycket i den ännu men tanken är att om man cyklar så ska jag följa den om inte helt så i alla fall större delen av vägen.

Ja det svåra är väl inte att få ihop prylarna, har det mesta det svåra är att motivera sig att genomföra det hela då jag inte cyklar så mycket i vardagen.
Citera
2013-03-05, 11:55
  #32
Moderator
v50s avatar
Surfade på blocket och hittade en marin muirwood hybridcykel med stålram + vaude väskor samt styrstångsväska och tubus pakethållare samt lowrider, alltså en komplett cykel för långfärdscykling, det kan ju vara något för dig om du bor i närheten av åre, den har även spd-pedaler. Det är inte min annons ifall någon undrar.

http://www.blocket.se/jamtland/MARIN...htm?ca=1_9&w=3

Det finns en del trådar om marin muirwood på utsidans forum där man diskuterar långfärdscyklar och den rekommenderas som ett prisvärt alternativ av många som har en.
__________________
Senast redigerad av v50 2013-03-05 kl. 12:13.
Citera
2013-03-07, 19:40
  #33
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av v50
Surfade på blocket och hittade en marin muirwood hybridcykel med stålram + vaude väskor samt styrstångsväska och tubus pakethållare samt lowrider, alltså en komplett cykel för långfärdscykling, det kan ju vara något för dig om du bor i närheten av åre, den har även spd-pedaler. Det är inte min annons ifall någon undrar.

http://www.blocket.se/jamtland/MARIN...htm?ca=1_9&w=3

Det finns en del trådar om marin muirwood på utsidans forum där man diskuterar långfärdscyklar och den rekommenderas som ett prisvärt alternativ av många som har en.

Hade lätt slagit till om jag inte bott på precis andra sidan landet
Citera
2013-03-07, 20:01
  #34
Moderator
v50s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KillBob
Hade lätt slagit till om jag inte bott på precis andra sidan landet

Ja då blir det svårare iofs går den säkert att frakta med bussgods men man vill gärna se den live och provcykla för att undvika att bli lurad genom att betala i förväg innan man har varan.
Citera
2013-03-10, 16:09
  #35
Medlem
Score!

Hittade denna på blocket idag - ser prisvärt ut och skall åka och kolla på den imorgon!

http://www.blocket.se/malmo/NISHIKI_...m?ca=23_11&w=1

Har kollat med den lokala cykelhandlaren och han skulle ha 600 spänn för att sätta på en pakethållare, vad tycker ni - värt det eller bättre att fixa det själv, det är väl bara att skruva på den?

Den är medium och jag är 175cm lång - tittade på Nishikis hemsida och min längd faller precis mellan S och M men jag antar att det blir bra!
Citera
2013-03-10, 16:47
  #36
Moderator
v50s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av KillBob
Score!

Hittade denna på blocket idag - ser prisvärt ut och skall åka och kolla på den imorgon!

http://www.blocket.se/malmo/NISHIKI_...m?ca=23_11&w=1

Har kollat med den lokala cykelhandlaren och han skulle ha 600 spänn för att sätta på en pakethållare, vad tycker ni - värt det eller bättre att fixa det själv, det är väl bara att skruva på den?

Den är medium och jag är 175cm lång - tittade på Nishikis hemsida och min längd faller precis mellan S och M men jag antar att det blir bra!

Den cykeln fungerar säkert utmärkt för dig jag tror inte den har hål för lowrider men det finns fästen man monterar runt framgaffeln som du kan använda i så fall. Att montera stänkskärmar, pakethållare och lowriders mm är enkelt så det tycker jag du kan göra själv och lägga pengarna du sparar på t.ex. en cykeldator istället.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in